Andelen fonder som förvaltas av kvinnor minskar i Sverige

Sverige placerar sig år efter år i topp när länder rankas efter jämställdhet, men när det kommer till fondförvaltning ser det betydligt dystrare ut.

Johanna Englundh 2025-03-31 | 12:37
Facebook Twitter LinkedIn

Illustration of fund managers

I 2024 års Global Gender Gap Report rankas Sverige på femte plats globalt när det kommer till jämställdhet över fyra viktiga dimensioner: ekonomiskt deltagande och möjligheter, utbildningsnivå, hälsa och överlevnad samt politiskt inflytande.

Men när det kommer till fondförvaltning är bilden annorlunda. Vid en kartläggning över antalet kvinnliga förvaltare i Sverige kan Morningstar konstatera att ytterst få fonder förvaltas av en kvinna eller ett team av enbart kvinnor, och andelen har minskat sedan förra året.

Endast 7% av fonderna förvaltas av en kvinna eller ett team av enbart kvinnor i Sverige 2025, att jämföra med 9% året innan. Likväl som året innan är det fortfarande vanligare att en kvinnlig förvaltare hittas i ett team med män, än att kvinnan förvaltar fonden själv eller i ett team med andra kvinnor.

Fondbolagen med bäst fördelning manliga och kvinnliga förvaltare

Om vi kollar närmare på vilka fondbolag i Sverige som är bäst när det kommer till fördelning av kvinnliga förvaltare så hamnar ett mindre fondbolag på första plats. Det är Healthinvest som totalt har två fonder, där båda fonderna har ett helt kvinnligt förvaltarteam.

Aktie-Ansvar, Indecap och Skandia kommer på en andraplats med en tredjedel av fonderna som förvaltas helt av kvinnor.

Av totalt 79 fondbolag har dock hela 67 fondbolag, eller 85%, inte en enda fond som förvaltas enbart av en kvinnlig förvaltare eller ett helt kvinnligt team. Bland de fondbolag med fler än 15 fonder i sitt fondutbud noteras Länsförsäkringar, Nordea, Nordnet och Storebrand Fonder. Majoriteten av Nordeas fonder har sin hemvist i Luxemburg eller Finland och är därmed inte inkluderade i denna granskning.

”Vi har betydligt färre kvinnor än vad vi skulle vilja ha”, säger Anna Jönsson, vd Storebrand Asset Management Sverige i en kommentar och tillägger: ”Vi vill gärna bygga dynamiska team och vill därför rekrytera fler kvinnliga fondförvaltare. Omsättningen är låg på förvaltarrollen, men ser vi på de senaste 10 nyanställda förvaltarna av aktie- och räntefonder inom Storebrand Asset Management är andelen kvinnor 40%.”

Även Åsa Wallenberg, vd Länsförsäkringar Fondförvaltning, uppger att de har färre kvinnliga förvaltare än önskat men säger att det ”dessvärre är färre antal kvalificerade kvinnor som söker den här typen av tjänst och de kvinnor som är etablerade som förvaltare är mycket eftertraktade. Om man ser till bolaget i stort är balansen mellan män och kvinnor betydligt bättre och sett till ledande befattningshavare så dominerar i stället kvinnor.”

Nedan lista illustrerar de fondbolag som har minst en fond som enbart förvaltas av en kvinna eller ett kvinnligt team.

Kvinnliga fondförvaltare en bristvara i Norden över lag

Tyvärr sticker Sverige ut som det bästa landet i Norden när det kommer till antalet fonder som förvaltas av en kvinna eller ett team av kvinnliga förvaltare.

Danmark resultat är mest chockerande: endast 1% av fonderna, eller sex av de totalt 753 danskregistrerade fonderna, förvaltas av en kvinna eller ett team av kvinnor. I Finland är andelen fonder som förvaltas av en kvinna kvar på 5% från ifjol, medan andelen i Norge har minskat från 6% till 4%.

Få kvinnliga förvaltare ett problem

För dig som fondsparare utgör troligtvis förvaltarens kön en ytterst minimal faktor i ditt val av fond - det viktigaste är möjligheterna till framtida avkastning. Kan det låga antalet kvinnliga förvaltare därmed bero på att kvinnor inte lyckats leverera lika bra avkastning som sina manliga kollegor?

Svaret är enkelt: nej. I en bransch där förvaltarens historiska avkastning är ett av de viktigaste måtten på framgång visar en analys från Morningstar att könet på fondförvaltare helt enkelt inte visar på någon statistisk signifikant skillnad när det kommer till avkastning. Faktum är att studien visade att fonder med kvinnliga förvaltare till och med gav något bättre resultat i vissa kategorier.

Enligt Storebrands Jönsson behöver branschen nya värderingsmodeller som inkluderar både män och kvinnor, där rekryteringar bör fokusera på kompetens snarare än lång förvaltarerfarenhet vilket kan innebära att man behöver satsa på okonventionella kort. Språket i rekryteringsannonser är ännu en faktor som kan göra stor skillnad i vilka som känner sig manade att söka en tjänst.

”Förvaltare tenderar att sitta länge på sin post, inte minst för att de premieras för det. Det innebär att tjänster inte kommer ut så ofta. Därför behöver vi verkligen vara noggranna vid rekryteringar för att säkerställa att vi gör allt vi kan för att få både en kvinnlig och manlig slutkandidat”, säger Jönsson och tillägger att konsulter och ratingsinstitut även kanske behöver ändra sina modeller för att möjliggöra förvaltarbyten i större grad i en bransch där tenure värderas högt.

Vidare betonar hon behovet av att lyfta fram kvinnliga förebilder inom branschen, då fördomar ofta baseras på förenklade bilder. För att inspirera fler att välja en karriär inom finans, föreslår hon att medier aktivt söker kvinnliga förvaltare för kommentarer om marknadsrörelser kurspåverkande händelser, framtidsutsikter såväl som karriärresor.

”Slutligen behöver vi sätta mål som andel kvinnliga förvaltare, % andel kvinnor i en rekryteringsprocess och utgå ifrån siffror. Det är ju något som finansbranschen kan så det tänker jag inte är ett problem”, säger Anna Jönsson.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar