Vi gör förändringar i våra medlemserbjudanden, verktyg och funktioner. Läs mer här

3 kraftigt undervärderade europeiska aktier inom förnybar energi

I takt med tullhotet handlas vissa europeiska aktier inom förnybar energi nu långt under sina uppskattningar av verkligt värde.

Christopher Johnson 2025-04-15 | 9:49
Facebook Twitter LinkedIn

Collageillustration som visar byggnader och vindkraftverk, med olika former och ikoner i bakgrunden.

Aktier i förnybar energi har varit ett annat offer för president Donald Trumps tullvåg. Redan före marknadsoron var sektorn i onåd på grund av ledarskapsskiftet i Washington, vilket beskrivs i följande artikel, Kan förnybara aktier blomstra under Trumps andra mandatperiod? En flerårig period av underprestation jämfört med teknikaktier har inte hjälpt sentimentet.

En möjlig uppsida för sektorn från tullar är finansiering, som sannolikt kommer att bli billigare om centralbankerna sänker räntorna för att stimulera tillväxten: till exempel förväntas Europeiska centralbanken sänka räntorna under de kommande månaderna.

Förnybara energikällor, som är kapitalintensiva och starkt beroende av skuldfinansiering, såg stigande räntor efter coronapandemin öka kostnaderna för projekt, minska vinstmarginalerna och fördröja projektens tidslinjer.

En annan faktor är att övergången till ren energi i Europa fortsätter i snabb takt, med mer förnybar produktion som kommer online.

”I Europa har det blivit en fråga om suveränitet att bygga mer och snabbare kapacitet för ren energi”, säger Hortense Bioy, global chef för hållbarhetsanalys på Morningstar.

Ørsted exponerat för tullar

Enligt Tancred Fulop, analytiker på Morningstar, är den danska vindjätten Ørsted ORSTED mest exponerad mot tullar, men det är ändå en aktie som han anser vara djupt undervärderad.

Hittills i år har Ørsteds aktiekurs sjunkit med cirka 15% och handlas till 286,20 danska kronor, vilket är under det verkliga värdet på 460 danska kronor.

I juli förra året slutförde Ørsted förvärvet av Sunrise Wind, en havsbaserad vindkraftspark i USA. Fulop bedömer dock att tarifferna kommer att leda till en nedskrivning på 2 miljarder danska kronor (267 miljoner euro) för Ørsted i detta projekt.

”Det som är relevant för vindkraftsparker är tullarna på stål. Ørsted kommer att ge en uppdatering i sitt Q1-resultat inom de närmaste två veckorna. Men effekterna av tullarna bör inte vara så betydande”, säger han.

Vestas möter kinesisk konkurrens

Vestas VWS, den danska tillverkaren av vindturbiner, anses också vara betydligt undervärderad av Morningstar med ett 5-stjärnigt betyg.

Matthew Donen, chef för aktieanalys på Morningstar, anser att trots Vestas svaga aktiekurs är den gröna energiomställningen en långsiktig historia som Vestas kommer att spela en nyckelroll i. Men på kort sikt räknar han med att verksamheten, som är beroende av råvaror, kommer att drabbas, påverkas och skadas av Trumps handelskrig.

”Om man importerar stål från andra regioner kommer man att ha en högre kostnadsbas och det är inte alltid man kan få igen de högre kostnaderna genom högre priser. När man får order på vindkraftverk levererar man dem dessutom först om ett eller två år, vilket innebär att man är låst till ett försäljningspris. Om kostnaderna stiger kommer den marginal du tjänar att minska”, säger han.

Donen ser dock den växande kinesiska konkurrensen som den största utmaningen för den danska vindturbintillverkaren.

”Vi ser nu att vissa kinesiska leverantörer har ännu mer kraftfulla vindkraftverk än sina västerländska konkurrenter. Jag skulle säga att vi inte kommer att få se en kinesisk leverantör leverera till USA i den nuvarande miljön. Men det finns exempel på europeiska utvecklare som väljer kinesiska turbiner eftersom de är mer kraftfulla och ibland billigare.”

I februari uppgick Vestas rörelseresultat till 759 miljoner euro, vilket överträffade bolagets egna estimat på 672 miljoner euro. Bolaget gynnades av högre försäljningspriser på sina vindturbiner, vilket minskade effekten av inflationstrycket från de råvaror som behövs för att producera dem.

Hittills i år har Vestas aktie sjunkit med 13% och handlas till cirka 90 danska kronor, vilket är under Donens uppskattade verkliga värde på 164 danska kronor.

EDPR under press

Portugisiska EDP Renovaveis EDPR är också betydligt undervärderat, enligt Morningstars Fulop, eftersom det har drabbats hårt av det förändrade sentimentet kring förnybar energi. Aktien är cirka 25% lägre hittills i år.

Den dåliga kursutvecklingen har också förvärrats av Trumps tullar, eftersom EDPR är den europeiska utvecklare av förnybar energi som har störst fotavtryck i USA.

Bolagets amerikanska exponering mot solenergi är beroende av delar från Kina och Sydostasien.

Morningstars Fulop tror dock att EDPR på medellång sikt kommer att komma runt de värsta effekterna av tullarna eftersom företaget tidigare har ändrat sin leveranskedja för att utveckla fler av sina delar i USA.

”För 2026 säger EDPR att deras solcellsmoduler är tullfria eftersom 70% tillverkas i USA på grund av Inflation Reduction Act under Biden. Medan resten huvudsakligen kommer från den amerikanska tillverkaren First Solar”, säger han.

Aktien handlas runt 7,54 euro men har ett uppskattat verkligt värde på 13 euro.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Christopher Johnson  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar