Sverige befinner sig i en lågkonjunktur där hög inflation och osäkerhet om den framtida ekonomiska utvecklingen håller tillbaka både konsumtion och investeringar. Osäkerheten gör dessutom att det finns en risk att den svaga konjunkturutvecklingen fortsätter längre än vad som prognostiseras.
Det skriver Konjunkturinstitutet, Ki, i sin senaste prognos.
Ki spår att BNP (marknadspris) ökar med 1,7 procent i år och 2,9 procent nästa år. De förra prognoserna, från 20 december, var 1,2 respektive 3,1 procent.
KPIF beräknas landa på 2,5 procent i år och 1,7 procent nästa år. Tidigare prognoser var 1,7 procent för 2025 och 1,5 procent för 2026
Konjunkturinstitutet prognostiserar att Riksbanken håller styrräntan oförändrad på 2,25 procent under 2025-2026. I december spådde Konjunkturinstitutet att räntan skulle sänkas till 1,50 procent till i juni och ligga kvar på den nivån 2026.
Konjunkturinstitutet bedömer att det osäkra omvärldsläget sannolikt är en delförklaring till hushållens ökade pessimism och inbromsningen i den svenska ekonomin.
“Den handelskonflikt som inletts av den nya administrationen i USA skapar stor osäkerhet. Osäkerheten om hur handelskonflikten utvecklas framöver dämpar dessutom investeringsviljan både i Sverige och i omvärlden”, skriver Konjunkturinstitutet.
Kortsiktiga ledande indikatorer tyder på att den globala tillväxten fortsätter vara dämpad i närtid.
Vidare uppger Konjunkturinstitutet att prognosen baseras på antagandet att de tullar som USA redan infört blir kvar och att det dessutom genomförs tullhöjningar på i genomsnitt 10 procent på alla andra importprodukter.
“Sammantaget bedöms konsekvenserna av tullarna i sig bli begränsade både på inflation och tillväxt i såväl Sverige som EU som helhet, medan effekterna för USA förväntas bli större. De försvarssatsningar som har aviserats i många europeiska länder antas inte heller få någon större påverkan på den ekonomiska utvecklingen i år och nästa år, dels på grund av att de tar tid att genomföra, dels på grund av ett högt importinnehåll”, skriver Konjunkturinstitutet.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.