Europeiska aktier var stabila på måndagsmorgonen efter att det tyska parlamentsvalet gav ett resultat i linje med opinionsundersökningarna, vilket banade väg för en mittenkoalition mellan de konservativa segrarna och socialdemokraterna (SPD).
Inför söndagen hade marknaderna förberett sig för riskfyllda scenarier, inklusive ett starkare resultat än väntat för det högerextrema Alternativ för Tyskland (AfD) eller ett resultat som möjliggör en koalition mellan socialdemokraterna, de gröna och vänstern, men inget av detta inträffade.
Nästa regerings mittenmandat stärktes ytterligare av att det ryssvänliga populistpartiet BSW inte lyckades samla de 5% av rösterna som krävdes för att komma in i parlamentet. Det näringslivsvänliga liberala partiet FDP, som fram till november innehade det viktiga finansdepartementet, misslyckades också med att hålla sig kvar i parlamentet, medan det postkommunistiska Vänsterpartiet gjorde ett starkt val och trotsade opinionsundersökningarna och fick nästan 9% av rösterna.
“Reaktionen på aktiemarknaderna under morgonen har varit relativt dämpad, men på kort/medellång sikt tror vi att den påverkan en ny regering kan ha på tyska aktier kan bli betydande”, säger Michael Field, chefsstrateg för europeiska marknader på Morningstar.
“Att få ner energipriserna genom sänkta skatter är något som kan ske snabbt, och nyheter om planer på att förbättra infrastrukturen och minska byråkratin, särskilt på arbetsmarknaden, bör definitivt ge aktierna en skjuts”, tillade han.
Försvarshökarnas seger ger lyft för sektorn
Bland vinnarna bland tyska aktier fanns försvarssektorn, då den troliga nästa konservativa förbundskanslern Friedrich Merz engagerade sig för strategisk autonomi och ökat stöd till Ukraina. Bland Merz troliga koalitionspartner, socialdemokraterna, är den utrikespolitiska höken Boris Pistorius en ledande kandidat till att efterträda Olaf Scholz, vilket ytterligare stärker utsikterna för att den tillträdande regeringen kommer att öka försvarsutgifterna.
Tyska försvarskoncernen Rheinmetall RHM steg 3,8% på måndagsmorgonen, medan sensor- och elektronikföretaget Hensoldt HAG var upp så mycket som 6%. På andra håll i Europa steg flyg- och rymdkoncernen Airbus AIR, det italienska försvarskonglomeratet Leonardo LDO och brittiska BAE Systems BA. med cirka 2% vardera, allt medan de bredare europeiska marknaderna låg kvar i stort sett i linje med fredagens stängning.
“Vi tror att det nuvarande målet på 2% av BNP för de tyska försvarsutgifterna kommer att vara den nedre gränsen”, säger Loredana Muharremi, analytiker på Morningstar Aerospace & Defense. “Med tanke på den senaste tidens utveckling förväntar vi oss att 3/3,5% kommer att vara målet på medellång sikt, särskilt i händelse av en Merz-Pistorius-regering.”
Aktier i medelstora bolag överträffar
Medan de tyska storbolagen i indexet DAX 40 är exportberoende med endast en femtedel av intäkterna på hemmamarknaden, är aktier i små och medelstora bolag mer exponerade mot sin hemmamarknad och därmed mot den inhemska politiken. Utsikterna till en mer företagsvänlig politisk miljö bidrog till att aktier i medelstora bolag utvecklades bättre än marknaden på måndagen.
“Naturligtvis kommer aktier på medelstora bolag, de som har en stor del av sin verksamhet i Tyskland, att gynnas på ett överdrivet sätt”, säger Morningstar Field.
MDAX-indexet, som består av 50 medelstora aktier noterade i Frankfurt, utvecklades bättre än de bredare marknaderna och hade vid lunchtid i Tyskland stigit med 2,5%, medan storbolagsindexet DAX 40 var upp 0,9% och småbolagsindexet SDAX steg med 1,1%.
Vad händer härnäst med “skuldbromsen”?
Inför valet har en reform av Tysklands konstitutionella lånegräns, i dagligt tal kallad “skuldbromsen”, varit i fokus för investerare som en potentiell väg till kraftigt ökade utgifter för försvar och infrastruktur. Det ökade stödet för Vänsterpartiet i sista minuten, i kombination med det högerextrema AfD:s starka resultat, innebär att mer än en tredjedel av parlamentsplatserna kommer att gå till populistiska rörelser som sannolikt inte kommer att samarbeta med den tillträdande förbundskanslern om en konstitutionell reform. Medan AfD avvisar en uppluckring av skuldbromsen helt och hållet, motsätter sig vänstern ökade militärutgifter och fortsatt militärt stöd till Ukraina.
Stärkt av valresultatets löfte om stabilitet steg EUR initialt med så mycket som 0,7% i den asiatiska handeln tidigt på måndagen, men tappade när de europeiska marknaderna öppnade. Räntorna på Tysklands 10-åriga statsobligation förblev i stort sett neutrala då ödet för Tysklands kontroversiella finanspolitiska skyddsräcken förblev oklart.
“Valresultatet - och i synnerhet avsaknaden av en två tredjedels majoritet för CDU/CSU, SPD och De gröna - ökar tvivlen om huruvida de ytterligare finanspolitiska utgifterna kan uppnås genom en reform av skuldbromsen”, skrev Felix Huefner, ekonom på UBS, i en kommentar på måndagen och tillade samtidigt att “finanspolitiska lättnader kan bli svårare, men är fortfarande möjliga och kanske till och med troliga”. Alternativa vägar till ökade utgifter inkluderar en inbyggd “undantagsklausul” för nationella nödsituationer som måste förnyas årligen och skapandet av en fond för särskilda ändamål, som Tyskland gjorde för att förbättra den militära beredskapen 2022.
Sunniva Kolostyak bidrog till den här artikeln.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.