Tyska börsen stiger kraftigt när landet står inför ett ledarskapsskifte

Det här krävs för att det tyska aktierallyt ska fortsätta

Antje Schiffler 2025-02-21 | 9:22
Facebook Twitter LinkedIn

illustration av en flagga med diagramikoner och tidsserielinjer.

Ladda ner Morningstars guide till det tyska valet och dess konsekvenser för aktiemarknaden här.

Den tyska aktiemarknaden har slagit det ena rekordet efter det andra när landet närmar sig sitt federala val den 23 februari, drivet av en kombination av politisk förväntan, starka bolagsvinster och hopp om fredssamtal i konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Marknadens sammansättning, med en tung vikt mot industri- och teknikföretag, har också positionerat den väl i det nuvarande globala investeringslandskapet, och den relativa undervärderingen av europeiska aktier jämfört med den amerikanska marknaden har ytterligare stärkt deras attraktionskraft. Morningstars Germany Index har hittills i år noterat 19 toppnoteringar på bara 34 handelsdagar och har stigit med nästan 14%, vilket överträffar både de europeiska konkurrenterna och den amerikanska marknaden.

Högre bolagsstyrningsrelaterade utgifter står i centrum

“Marknaden prissätter för närvarande det bästa möjliga resultatet av valet”, sade Carsten Roemheld, kapitalmarknadsstrateg på Fidelity, i ett webinar den 18 februari. Investerare, många från utlandet, är övertygade om att Friedrich Merz och hans CDU-parti, som för närvarande leder opinionsundersökningarna, snabbt kommer att bilda en koalition och genomföra reformer som att lossa på “skuldbromsen”, en konstitutionell lag som begränsar det federala strukturella underskottet till 0,35% av BNP.

Denna åtgärd, som infördes 2009 under den globala finanskrisen, syftade till att förhindra överdriven statlig upplåning. Att ändra denna konstitutionella lag innebär utmaningar eftersom det krävs två tredjedelars majoritet i båda parlamentskamrarna - en tröskel som är svår att uppnå med tanke på Tysklands fragmenterade politiska landskap och populistpartiernas ökande inflytande. En sådan omröstning skulle vara beroende av om ett eller två mindre partier - inklusive ett som strikt motsätter sig en ökning av budgetunderskottet - får tillräckligt med röster i parlamentet.

“Utan en uppluckring av Tysklands finanspolitiska tvångströja, som är inskriven i konstitutionen, skulle Merz finna det svårt att övertyga sin potentiella center-vänsterkoalitionspartner att gå med på seriösa tillväxtfrämjande reformer”, skrev Berenbergs chefekonom Holger Schmieding i en analys den 17 februari. “Dessutom skulle han sakna det finanspolitiska utrymmet för att kraftigt öka militärutgifterna samtidigt som han ökar de offentliga investeringarna och lättar bördan för företag och hushåll med betydande sänkningar av skatter och elavgifter.”

En lättnad av skuldbromsen skulle kunna leda till ökade statliga utgifter för infrastruktur, försvar och digitalisering, vilket skulle ge en välbehövlig skjuts åt ekonomin och gynna sektorer som bygg, teknik och finans.

CDU får cirka 30-32% av rösterna under den sista veckan före valet, med de föredragna koalitionspartnerna SPD och/eller De gröna på cirka 14-17% respektive 12-14%. Marknaderna antar att det högerorienterade AfD kommer att uteslutas från makten.

Rekord på tyska börsen mot bakgrund av lågkonjunktur

Tysklands aktierally kommer mot bakgrund av ett surt ekonomiskt sentiment när Europas största ekonomi går in i det tredje året av stagnation och släpar efter sina europeiska grannar i ekonomiska utsikter. Tyskland har befunnit sig i recession under de senaste två åren och BNP-tillväxten förväntas stagnera på magra 0,3% för 2025, enligt landets ekonomiska ministerium.

Spanien, som är det land i eurozonen som presterar bäst ekonomiskt med en tillväxt på 3,2% 2024, kommer på andra plats när det gäller börsutvecklingen.

Tyska företag har under de senaste åren drabbats av flera chocker som har hämmat deras verksamhet och tillväxt. Covid-pandemin orsakade omfattande störningar i leveranskedjan, arbetskraftsbrist och ekonomiska nedgångar. Detta följdes av energikrisen som utlöstes av kriget mellan Ryssland och Ukraina, vilket ledde till kraftigt stigande energipriser, vilket särskilt påverkade Tysklands industrisektor. Dessutom har utbudschocker från Kina, inflationstryck och stigande räntor ytterligare ansträngt företagen, medan pågående geopolitiska spänningar och handelsosäkerhet, inklusive hotet om amerikanska tullar under Trumps nya administration, har ökat de ekonomiska utmaningarna.

Fordons- och tillverkningsindustrin är särskilt utsatta för hotet om tullar, och företagen anstränger sig för att anpassa sina leveranskedjor för att mildra eventuella störningar. Även om investerarna hittills i stort sett har skakat av sig denna oro, kan en upptrappning av handelsspänningarna leda till volatilitet på marknaden.

“De tyska DAX 40-bolagen genererar 80% av sina intäkter utanför Tyskland och cirka 24% i USA”, säger Sören Hettler, chef för investeringsstrategi på DZ Research, i en intervju med Morningstar. Detta kan jämföras med mindre än 20% av de intäkter som bolagen genererar på sin tyska hemmamarknad.

Utvecklingen på den lokala aktiemarknaden beror på en robust global ekonomi, skrev analytiker på den tyska banken Deka i en analys den 17 februari och konstaterade att det också är tydligt att Europeiska centralbanken kommer att fortsätta att sänka sina styrräntor i år. Däremot kan investerare som väntar på räntesänkningar från den amerikanska centralbanken Federal Reserve under de närmaste månaderna bli besvikna. Den ökande spreaden mellan räntorna i euroområdet och USA kan också ge medvind för europeiska aktier, enligt Michael Field, Morningstars europeiska marknadsstrateg.

Dessa aktier driver det tyska aktierallyt

Den tyska aktiemarknadens överavkastning är dock koncentrerad. Företag som SAP SAP har bidragit till att driva marknaden till rekordhöga nivåer, och mjukvarujätten har ökat värdet på sina aktier med 70% under de senaste 12 månaderna, vilket står för mer än 9% av Morningstar Germany Index uppgång på 30% under den perioden.

Siemens SIE och Deutsche Telekom DTE har också haft betydande uppgångar och bidragit med 3,7% respektive 3,3% till indexets uppgång under de senaste 12 månaderna, enligt uppgifter från Morningstar Direct. Siemens har haft starka bolagsvinster, drivet av global efterfrågan på elektrifiering och industriella erbjudanden. Deutsche Telekom har också haft en bra utveckling under 2024, med planer på att accelerera tillväxten genom framsteg inom artificiell intelligens och en datadriven affärsmodell. Flyg- och försvarsföretaget Rheinmetall RHM har ökat med mer än 9% bara den här veckan, främst på grund av förväntningar om ökade försvarsutgifter i Europa.

Den goda utvecklingen kommer med en varning: Tre av dessa aktier handlas nu i övervärderat territorium, medan tre är rättvist värderade, enligt Morningstars uppskattning av verkligt värde.

Investeringsmöjligheter i tyska aktier

“Efter att ha presterat starkt under 2024 framstår tyska aktier nu som rättvist värderade, och handlas till drygt 1 gånger på basis av pris/uppskattat verkligt värde. Men även om de inte är på det hela taget billiga för närvarande, är de inte heller dyra, säger Morningstars Field. Av de 49 tyska aktier som Morningstar bevakar handlas 24 i undervärderat territorium. “Vi ser många möjligheter i aktierna, med bilar som det mest attraktiva området.”

Tysklands bilproduktion har lidit av dålig regeringspolitik, vilket har minskat konkurrenskraften och drivit investeringar utomlands, enligt Morningstars aktieanalytiker Rella Suskin. Det kommande valet erbjuder en chans till förändring, med politiska partier som lovar att öka industrins konkurrenskraft.

Förväntade bolagsstyrningsrelaterade koalitionsregeringar kan dock komma att försvaga denna politik. “Utan ett fokuserat strategiskt ramverk som främjar kostnadskonkurrenskraft i Tyskland kommer tillverkare av originalutrustning att fortsätta att rikta sina investeringar utomlands, samtidigt som de balanserar detta med behovet av att behålla sina högt integrerade tyska huvudkontor. Detta kommer att fortsätta att tynga avkastningen”, varnar Suskin.

Värderingar av större europeiska och amerikanska marknader

Marknadspris/verkligt värde

Italien 1,07

US 1,03

Spanien 1,02

Tyskland 1,02

Frankrike 0,98

Storbitannien 0,93

Inrikespolitiken spelar större roll för små och medelstora bolag

Värderingsmedvetna investerare kan också vända sig till aktier i medelstora och små bolag för att söka möjligheter inom områden som ännu inte har sett samma tillväxt som stora bolag. Många av dessa bolag är mer direkt exponerade mot den tyska och europeiska ekonomin, vilket gör dem mer sårbara för inhemska politiska förändringar och makroekonomiska fluktuationer. Deras utveckling har varit blandad, där vissa har gynnats av sektorspecifika trender som digitalisering, medan andra kämpar med ihållande ekonomisk stagnation. Enligt Sören Hettler på DZ Bank får medelstora bolag cirka 55% av sina intäkter från Europa, varav en betydande andel på 24% från Tyskland, vilket gör dem mer känsliga för lokala ekonomiska och politiska förhållanden.

Särskilt medelstora och små bolag som är mer exponerade mot den inhemska ekonomiska politiken söker klarhet och stabilitet efter valet, tillägger han - “En ny regering som har åtagit sig att minska byråkratin och öka investeringarna i kritiska områden kan stärka investerarnas förtroende och driva ytterligare kapitalinflöden till den tyska marknaden.”

Hur kan det tyska valet påverka obligationsmarknaderna?

Spekulationer om en lättnad av skuldbromsen bidrog till att pressa upp obligationsräntorna efter det abrupta slutet för den tyska koalitionsregeringen den 6 november, vilket ledde till helgens extraval. Högre utgifter skulle innebära att Berlin måste emittera fler obligationer, vilket ökar utbudet och pressar ned obligationspriserna.

Dessutom har utsikterna för fred i Ukraina drivit räntorna högre efter att de sjönk i slutet av januari och början av februari. “Finansmarknaderna är inte bara fokuserade på positiva tillväxtutsikter utan också på kostnaderna för att säkra och återuppbygga Ukraina i framtiden”, skrev Deka i en analys den 17 februari, i spåren av nyheten att USA och Ryssland kommer att inleda fredssamtal om Ukraina. “Europa kommer att behöva spela en betydande roll i finansieringen av dessa ansträngningar. Denna börda tynger obligationsmarknaderna och har särskilt drivit upp räntorna på tyska statsobligationer”.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar