Fondtorgsnämnden har fattat beslut om vilka nordiska aktiefonder som ska erbjudas på premiepensionens fondtorg. Totalt var 17,7 miljarder placerat i fonderna inom kategorin per den 31 december 2024, varav närmare 8,8 miljarder i fonder med inriktning på stora och medelstora bolag. Detta motsvarade cirka 1% av det totala kapitalet på fondtorget. I samband med upphandlingen beslutades att kategorin nordiska aktiefonder ersätts av två nya kategorier Norden (stora och medelstora bolag) och Norden Småbolag.
Fakta om PPM
- Premiepensionen, PPM, är en del av den svenska allmänna pensionen
- Varje år sätts 2,5% av din pensionsgrundande inkomst av till premiepensionen
- På PPM-fondtorget kan du själv välja hur pengarna ska förvaltas
- Fondtorgsnämnden är en relativt nyupprättad myndighet som kommer upphandla vilka fonder som ska få vara med på fondtorget
- Det finns totalt 6,4 miljoner PPM-sparare i Sverige
- Det finns för tillfället 425 fonder på fondtorget i PPM
Den populäraste Nordenfonden inom stora och medelstora bolag ryker
Inom den nya kategorin Norden, stora och medelstora bolag, berörs runt 80 000 sparare med ett samlat kapital om närmare 8,8 miljarder kronor per den 31 december 2024. Totalt inkom 17 anbud och av dessa tilldelades fyra fondförvaltare fondavtal för erbjudande av fyra fonder på premiepensionens fondtorg. Dessa fonder är de som erhållit högst poäng i den sammanvägda utvärderingen av anbuden samt uppfyller de obligatoriska kraven i upphandlingen, heter det.
Det innebär att antalet fonder i den upphandlade kategorin nu är fyra jämfört med tidigare tio fonder. Tre av dessa fanns redan på fondtorget medan en fond är ny.
”Minskningen av antalet fonder förutsätts inte påverka valfriheten eftersom många av fonderna inom kategorin innan upphandlingen hade en likartad placeringsinriktning. De fyra upphandlade fonderna anses vara tillräckligt många för att uppnå motsvarande bredd i utbudet inom kategorin som tidigare”, säger Fondtorgsnämnden efter tilldelningsbeslutet.
Före upphandlingen var drygt 70% av kapitalet inom kategorin placerat i de fyra största fonderna vilket FTN menar innebär att spararna endast i viss omfattning nyttjat det fulla utbudet.
Den mest populära fonden inom denna kategori innan upphandlingen var Swedbank Robur Nordenfond, med strax under 28 000 fondval och ett förvaltat kapital på strax över 3 miljarder kronor inom PPM, en fond som inte lyckades få tilldelning i upphandlingen. Däremot lyckades den näst mest populära fonden bättre, Ålandsbanken Norden Aktie, vars 15 580 sparare kan pusta ut.
Totalt 56 423 sparare kommer få se sin tidigare valda fond försvinna från fondtorget efter upphandlingen av denna kategori, då sju fonder försvinner. Endast en av dessa, Handelsbanken Norden, valde att inte lämna något anbud.
Den populäraste nordiska småbolagsfonden får högre avgift
Inom den nya kategorin nordiska aktiefonder med inriktning mot investeringar i småbolag berörs 55 000 sparare med ett samlat kapital om 9 miljarder kronor per den 31 december 2024. Totalt inkom tio anbud och av dessa tilldelades fyra fondförvaltare fondavtal för erbjudande av fyra fonder på premiepensionens fondtorg. Tre av dessa fonder finns redan på fondtorget. Innan upphandlingen bestod utbudet av fem fonder.
Den genomsnittliga årliga avgiften för fonderna i kategorin uppges ha minskat med över 50% från 0,515 till 0,244%, uppger FTN. Men om man istället kollar på den kapitalviktade avgiftsnivån, som kan antas vara mer relevant då den visar hur mycket spararna faktiskt betalar i genomsnitt, så har avgiften stigit efter upphandlingen. Innan upphandlingen låg den kapitalviktade avgiften på 0,28% medan samma siffra efter upphandlingen stiger till 0,32%.
Det beror på att Nordea Småbolagsfond Norden, som också är den absolut populäraste fonden inom denna kategori med 78% av kapitalet och 41 000 fondval, i och med upphandlingen har fått en avgift på 0,350%. Det går att jämföra med den tidigare upphandlade avgiften på 0,262%.
”Trots att den genomsnittliga avgiften har sänkts för de nordiska småbolagsfonderna har avgiften för en fond ökat med 8,5 baspunkter i och med upphandlingen. Detta kan delvis förklaras av den rabattmodell som historiskt har tillämpats för fondtorget”, skriver FTN som tillägger att de bedömer att det är en kostnadseffektiv fond med en konkurrenskraftig avgift trots den höjda avgiften.
Den rabattmodell som har tillämpats på fondtorget innan upphandlingen har resulterat i att ju mer kapital en fondförvaltare har haft på fondtorget, desto lägre har avgifterna blivit. När det kommer till upphandlade fonder så prissätts de å andra sidan utan koppling till fondförvaltarens totala kapital på fondtorget.
Två fonder som tidigare funnits på fondtorget kommer försvinna: Aktia Nordic Small Cap och Fondita Nordic Micro Cap, med den sistnämnda som inte lämnade något anbud om att få vara kvar.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.