Kursrusningen i Saab: fonderna som gynnats mest

Saabs aktiekurs har rusat kraftigt och nått en ny rekordnivå de senaste dagarna. Glädjande för de fondsparare som har exponering mot försvarsbolaget, men många fonder har exkluderat Saab av ESG-skäl.

Johanna Englundh 2025-02-18 | 11:36
Facebook Twitter LinkedIn

Saab AeroIndia

Foto: Saab AB

Försvarsbolaget Saab noterade sin tredje bästa dag någonsin på börsen på måndagen, efter en uppgång med över 15%. Aktien steg samtidigt nära 8% under fredagen och drygt 4% under torsdagens handel, i kölvattnet av de senaste turerna kring fredssamtalen om Ukraina samt utsikterna till högre försvarsinvesteringar i Europa.

Saabs aktiekurs har rusat de senaste dagarna

Saab Stock Price

Source: Morningstar Direct. Data as of Feb. 17, 2025.

Hela 1 159 fonder globalt äger Saab-aktier i någon utsträckning, enligt data från Morningstar Direct. Kollar man närmare på svenskregistrerade fonder är dock relativt få som äger Saab, endast 30 listas som ägare av försvarskoncernen, av de totalt 822 svenskregistrerade fonderna.

En del av dessa fonder har helt enkelt en investeringsinriktning där ett bolag som Saab inte passar in, men för många andra fonder är det exkluderingar som sätter stopp. Vissa fondbolag har nämligen hållbarhetskriterier för sina fonder, där exkludering av bolag och sektorer är en vanligt strategi. Att exkludera bolag som har mer än 5% av produktion eller distribution av vapen och krigsmaterial har historiskt varit okontroversiellt i den svenska fondbranschen, men har ifrågasatts allt kraftigare i samband med Rysslands invasion av Ukraina 2022.

Bland annat exkluderas Saab av Storebrand under rubriken vapen och krigsmateriel, men trots att allt fler fondbolag går ifrån tidigare strikta exkluderingskriterier för bolag inom detta område saknas aktien i många portföljer. AMF exkluderar exempelvis inte Saab utifrån några hållbarhetskriterier, men fondbolaget saknas som ägare.

“Den enda anledningen är att vi har valt att äga andra bolag istället. Sedan har vi en exponering mot Saab via t.ex. Investor där vi är näst största ägare. Och vi äger även andra bolag som levererar till försvarsindustrin, tex Scania och Volvo AB”, förklarar AMF:s presskontakt Johan Holmer.

Handelsbanken Fonder har även under det senaste året gjort förändringar i sina hållbarhetskriterier, där de nu erbjuder fonder med två olika nivåer av exkludering; en basnivå samt en utökad exkluderingsnivå. Exempelvis innebär det att den tredje största fonden i Sverige sett till förvaltat kapital, Handelsbanken Global Index Criteria som faller inom den utökade exkluderingsnivån, inte har någon exponering mot Saab.

SEB ändrade sig gällande investeringar i försvarsbolag 2022, och både SEB Aktiesparfond och SEB Sverigefond har nu ett ägande i Saab. Inte heller Swedbank Robur exkluderar Saab, utan flera av deras fonder äger försvarsaktien, men som sparare kan man välja produkter i deras utbud som inte investerar i bolag där mer än 5% av intäkterna kommer från produktion eller distribution av vapen eller krigsmateriel.

Fonderna som gynnats mest av kursrusningen i Saab

Om man ser närmare på de fonder som äger flest aktier i Saab hittar vi sex svenskregistrerade fonder, vilket indikerar att de svenska fonder som faktiskt äger försvarsaktien också äger många aktier. Högst upp, med flest aktier, är Swedbank Robur Allemansfond Komplett och Swedbank Robur Kapitalinvest som båda äger 8 miljoner aktier till ett marknadsvärde på strax över 1,9 miljarder kronor. Innehavet tar dock upp en större andel i Swedbank Robur Kapitalinvests portfölj, med positionen som står för en portföljvikt om 2,4%.

Andra svenska fonder i listan över de tio med flest antal Saab-aktier är Avanza Zero, Länsförsäkringar Sverige Index och SEB Sverigefond, medan Vanguards två indexfonder må ha ett stort antal aktier så är det tydligt att Saab-innehaven i de båda fonderna tar upp en ytterst liten del av den totala portföljen.

Så trots att man som fond kan äga ett stort antal aktier i ett visst bolag innebär det inte alltid att portföljen kommer påverkas betydligt av aktiekursen. Det beror även på hur stor portföljvikt som aktien har i fondens portfölj. Därför listas även de tio fonder som har störst portföljvikt i Saab nedan, vilket innebär att dessa fonder gynnats mest av Saabs kursuppgång de senaste dagarna.

Sydkoreanska ETF:en Hanwha PLUS Global Defense kommer in på en förstaplats, med 9,6% av fondens portföljvikt i Saab. ETF:en lanserades i november i fjol med syftet att att erbjuda exponering mot högpresterande företag inom den globala försvarssektorn, och positionerar sig mot 10 ledande amerikanska och europeiska försvarsföretag som är avgörande för den nationella säkerheten och försvarsinnovationen.

Det är mer skralt bland svenskregistrerade fonder i denna lista. Tellus Midas kommer på en tredjeplats med 4,1% av portföljen i Saab, medan Chelonia Select har 3,7%. Ruth Core Swedish Equities handlas i svenska kronor, men är likt många fonder registrerad i Luxemburg.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar