Under den första veckan i februari föll statsobligationsräntorna i euroområdet, efter uppgången i januari. En liknande rörelse ägde rum i USA, där den hausseartade trenden hade börjat förra månaden, efter den första räntesänkningen på 50 punkter i september 2024, som överraskade marknaderna.
“Räntenedgången i euroområdet i början av februari påverkades sannolikt av osäkerhet kring tillkännagivandet, eller åtminstone hotet, om amerikanska tullar och den inverkan de skulle kunna ha på den globala handeln och den ekonomiska aktiviteten. President Trump har uttryckligen sagt att Europa kan stå på tur att drabbas av USA:s tullar”, säger Dominic Pappalardo, chefstrateg för multi-asset på Morningstar Investment Management (MIM).
“Tittar man till exempel på tyska obligationer har löptidspremien ökat och avkastningskurvan blivit brantare. De korta räntorna har sannolikt sjunkit på grund av rädsla för negativa ekonomiska nyheter, medan de långa räntorna har varit mer stabila på grund av risken för en inflationsökning orsakad av tullar”, fortsätter Pappalardo.
Kommer statsobligationsräntorna i euroområdet att stiga igen?
Statsobligationsräntorna rör sig i allmänhet i motsatt riktning mot priserna. Som framgår av diagrammet nedan föll priserna - särskilt på medellånga och långa löptider - i januari, i takt med att räntorna steg, för att sedan stiga under den första veckan i februari.
Enligt Pappalardo kan räntorna komma att stiga igen på grund av en eller flera av följande faktorer:
Tecken på stigande inflation i euroområdet: “Om marknadsaktörerna tror att inflationen kommer att öka kommer räntorna förmodligen att stiga, särskilt i mellanliggande och längre löptider”, säger Morningstar-strategen.
En uppgång i den ekonomiska aktiviteten: om makrodata överraskar positivt kan Europeiska centralbanken komma att dra ned på takten i räntesänkningarna och därmed undanröja en faktor som bidrar till fallande statsobligationsräntor.
Rädslan för tullar mot Europa och ett globalt handelskrig försvinner. “Om president Trump på något sätt skulle signalera att EU inte kommer att utsättas för nya tullar skulle osäkerheten försvinna från marknaden och den senaste tidens räntenedgång skulle kunna upphävas”, förklarar Pappalardo.
Men investerare bör också titta på vad som händer i USA. Stigande amerikanska statsobligationsräntor och en starkare dollar kan i själva verket höja avkastningen i euroområdet, eftersom investerare skulle tendera att sälja statsobligationer för att köpa amerikanska obligationer, som anses vara mer lönsamma.
För närvarande har marknaderna alla dessa antaganden framför sig, men få säkerheter, vilket genererar volatilitet i räntebärande tillgångar.
Vad kan effekterna på statsobligationer bli av amerikanska tullar mot Europa?
Om USA:s tullar på europeiska varor blir verklighet kommer det att påverka tillväxten i euroområdet, vilket skulle förvärra den nuvarande bräckliga situationen för ekonomin på den gamla kontinenten. Frågan om tillväxt håller på att bli mer angelägen än frågan om inflation, enligt många experter.
“Tarifferna kommer att påverka tillväxten i euroområdet”, säger Henrietta Pacquement, chef för global fixed income på Allspring, till Morningstar. “Naturligtvis återstår det att se i vilken utsträckning och om de kommer att implementeras. President Donald Trump verkar intresserad av att förhandla, så vi får se vad som händer konkret.”
Enligt Pacquement är inflationen mycket mindre av ett problem i Europa än i USA, så de senaste höjningarna kommer inte att räcka för att få ECB, som dock kommer att fortsätta med en databeroende strategi. Enligt Eurostats preliminära beräkningar ökade priserna i euroområdet med 2,5% i januari, över förväntningarna, för femte månaden i rad.
“USA:s tullar kommer att bli ett slag mot den europeiska tillväxten”, skriver ekonomerna på Nomura i en rapport den 3 februari. “Vi uppskattar att den direkta effekten av 10-procentiga tullar kommer att minska den europeiska tillväxten med cirka 0,3 kumulativa procentenheter under perioden 2025-26, med risk för en större inverkan på tillväxten på grund av osäkerhet.”
Om Trump skulle införa högre tullar skulle effekterna bli större på den europeiska tillväxten, medan de skulle förbli begränsade på inflationen, även om en del av de högre kostnaderna kommer att föras vidare till konsumenterna. För Nomura kan “USA:s tullar mot Kina vara deflationistiska för Europa”.
Tyska valet, kommer Bund att förbli en säker tillgång?
Det är inte bara de amerikanska tullarna som kan komma att påverka euroområdets obligationsmarknader under de kommande månaderna, utan även valet i Tyskland som hålls den 23 februari. Bildandet av en ny regering ger möjlighet till strukturreformer för att stödja ekonomin. Under 2024 sjönk bruttonationalprodukten (BNP) med 0,2%, efter -0,3% föregående år, enligt beräkningar från Destatis.
Den viktigaste frågan för obligationsmarknaderna är - enligt Allsprings Pacquement - den eventuella revideringen av skuldbromsen, som har varit en hörnsten i den tyska finanspolitiken sedan 2009. Denna finanspolitiska regel har undvikit allvarliga strukturella underskott, men idag har makrosituationen blivit mer utmanande. “En revidering av skuldbromsen skulle vara bra för tillväxten, men skulle innebära fler emissioner av statsobligationer”, förklarar Pacquement, som tillägger att han tror att detta redan är inprisat av marknaderna och att den tyska obligationen kan fortsätta att vara en säker tillgång för investerare.
Statsobligationer samt politisk och finanspolitisk osäkerhet tynger Frankrike
Mer än ett högre tyskt underskott är det situationen i Frankrike som oroar marknaderna. Enligt Neil Mehta, portföljförvaltare på RBC BlueBay, kommer “riskpremierna på franska obligationer att förbli höga” mot bakgrund av fortsatt politisk instabilitet fram till åtminstone 2027 då nästa presidentval äger rum.
“Franska 10-åriga obligationsspreadar - OAT - är 30 punkter bredare än för ett år sedan, efter det extraval som Emmanuel Macron utlyste och den politiska osäkerhet som följde”, skrev Metha i en kommentar den 11 februari. “Det lilla policyutrymme som finns innebär att budgetunderskottet kommer att sjunka måttligt i år till 5,4%, från 6% förra året. Nominell BNP ligger under 3%, så det kommer att bli svårt att stänga detta gap. Ännu viktigare är Frankrikes finanspolitiska prognos, som inte verkar vara den bästa.
Investerare är dock mindre oroade över den italienska situationen. “Spreaden mellan BTP och Bunds ligger kvar på låga nivåer och avkastningen är attraktiv”, säger Pacquement, som påpekar att italienska statsobligationer också kan dra nytta av hög efterfrågan från inhemska investerare.
Var ska man leta efter avkastning i räntebärande papper?
Portföljförvaltare och strateger framhåller två huvudsakliga avkastningskällor för den som investerar i europeiska obligationer:
-kuponger, snarare än stigande obligationspriser.
-investment grade-företagsobligationer, i ett läge med snäva spreadar på kreditmarknaden.
Även om centralbankerna, inklusive ECB, har börjat sänka räntorna ligger avkastningen fortfarande över de historiska genomsnitten. “Inflationen har sjunkit, vilket gör realavkastningen positiv”, förklarade Flavio Carpenzano, Investment Director för Fixed Income på Capital Group, i ett webinar den 5 februari. “Hög initial avkastning är en bra indikator på framtida avkastning och räntebärande tillgångar kan ge god avkastning, främst från kupongräntan, utan att det krävs betydande prisuppgångar och räntesänkningar.”
För Simon Blundell, co-head för BlackRocks European Fundamental Fixed Income-team, erbjuder europeiska obligationer bättre värderingar än amerikanska obligationer. “Skatter är ett orosmoment och uppmuntrar investerare att fly till säkra och kvalitativa tillgångar (flight to quality), och säkra portföljer har traditionellt en andel obligationer”, säger han till Morningstar i en intervju den 10 februari.
Blundell varnar också för att volatiliteten är ganska hög på statsobligationsmarknaden och kommer att förbli så under en tid. Detta skapar möjligheter för investerare, men “det krävs ett aktivt förhållningssätt”. BlackRock-förvaltaren flyttar till exempel till kortare löptider, “eftersom vi inte kompenseras för risken med en längre duration”. Vidare ser han statsobligationer som ett skydd mot risk, men han är också övertygad om att fundamenta för företagsobligationer är solida och att de europeiska kreditmarknaderna erbjuder en attraktiv inkomstmöjlighet, även om spreadarna har minskat. Kort sagt, högre kvalitet och kortare duration för att vara redo om en ekonomisk recession skulle inträffa.
Enligt Amundi kräver volatiliteten i avkastningarna “en aktiv och taktisk inställning till duration”, men eftersom avkastningarna är “historiskt attraktiva” har förvaltningsbolaget “något reviderat [sin] durationsposition uppåt, särskilt i Europa”. Förvaltningsbolaget behåller också “en positiv syn på investment grade-obligationer”.
Capital Groups Carpenzano säger att han föredrar krediter av högre kvalitet för att få “bättre relativt värde än den mer riskfyllda delen av kreditmarknaderna, eftersom spreadarna komprimeras över hela riskspektrumet”.
Robert Van Den Oever, redaktör för Morningstar i Benelux, bidrog till denna artikel.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.