Ny energipolitik, vad innebär den för europeiska allmännyttiga företag?

Morningstars analytiker Tancrede Fulop förklarar hur värderingen av europeiska aktier i segmentet kan förändras.

Francesco Lavecchia 2025-02-10 | 9:09
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Francesco Lavecchia: Välkommen till Morningstar, jag heter Francesco Lavecchia och med mig idag har jag Tancrede Fulop, senior aktieanalytiker på Morningstar.

Tancrede, Ursula von der Leyen lovade nyligen att EU-kommissionen kommer att anta en rad politiska åtgärder för att sänka energipriserna. I USA, med den nya Trump-administrationen, ökar risken för en nedskärning av skattelättnaderna för förnybar energi. Kan du berätta mer om dessa förändringar i energipolitiken och i vilken riktning de går?

Den europeiska handlingsplanen för energi

Tancrede Fulop: Ja, naturligtvis. Men låt oss först beskriva sammanhanget: elpriserna i Europa är de högsta i världen, tillsammans med de i Storbritannien. Den 26 februari kommer EU-kommissionen att presentera en handlingsplan för överkomlig energi och förra veckan, vid World Economic Forum i Davos, sade Ursula von der Leyen att en viktig del av denna plan kommer att vara ett moderniserat europeiskt supernät. I praktiken vill EU-kommissionen ha fler sammankopplingar mellan medlemsstaterna. På så sätt kan länder med ett överskott av förnybar energi exportera den till länder med energibrist. Och i USA, ja, med Trumpadministrationen löper skattelättnaderna för förnybar energi i USA ut 2030, och med Trump är detta datum i fara. Vårt bästa scenario är att dessa skattelättnader löper ut 2027.

Nya policyers inverkan på de europeiska elbolagens vinster

FL: Vilken inverkan tror du att den nya energipolitiken kommer att ha på den europeiska energisektorn när det gäller kostnader, intäkter och nya investeringar?

TF: Fler sammanlänkningar innebär fler investeringsmöjligheter för operatörer av elnät, som Redeia eller National Grid, bland de bolag vi bevakar. Så fler investeringar kommer att innebära högre vinsttillväxt. Men låt mig påminna er om att det tar många år att förverkliga dessa investeringar. EU-kommissionen antar sedan att med fler sammanlänkningar kommer grossistpriserna på energi att sjunka och vi kan förlita oss mer på förnybar energi. Detta är faktiskt ett gammalt argument från kärnkraftsskeptiker, som till exempel EU:s energikommissionär Dan Jørgensen. Men i verkligheten kan det motsatta inträffa. Det vill säga att med fler sammanlänkningar kan en brist på förnybar energi få energipriserna att skjuta i höjden i alla anslutna länder.

Det var vad som hände i december i Tyskland och Norden, under de många dagar då det varken blåste eller var sol, och den svenska energiministern klagade över bristen på baslastkapacitet i Tyskland, särskilt kärnkraft, och vissa norska politiker hotade med att avveckla sammanlänkningarna mellan Norge och kontinentala Europa. I slutändan ökar investeringarna, men effekten på grossistpriserna på el är osäker. Och i slutändan kan elräkningarna stiga, eftersom nätinvesteringarna måste finansieras på andra sätt. I USA skulle en tidigareläggning av skattelättnader för förnybar energi kunna stimulera till ökade investeringar i denna sektor. Detta är vad som hänt tidigare när skattelättnaderna löpt ut.

Ny energipolitik: vinnare och förlorare på börsen

FL: Vilka europeiska energibolag skulle påverkas mest av dessa förändringar? Kan du beskriva ett bästa och ett sämsta scenario och hur värderingen av värdepapper kan förändras när det gäller prognoser och uppskattningar av verkligt värde?

TF: Ja, det bästa scenariot för skattelättnader i USA är att de löper ut 2032. I så fall kommer de gynnade bolagen att vara de som har störst exponering mot sektorn för förnybar energi i USA, såsom EDPR, dess moderbolag EDP och, om än i mindre utsträckning, RWE och Orsted. Vad gäller Action Plan for Affordable Energy in Europe, skulle det vara positivt för de mest priskänsliga energibolagen, som Acciona Energia, Verbund eller Engie, om detta skulle leda till en ökning av grossistpriserna på energi.

Det värsta scenariot i USA skulle vara att skattelättnaderna omedelbart skulle dras in. Så förlorarna skulle vara vinnarna i det bästa fallet. Så för EDPR och EDP skulle jag kunna sänka mina estimat med cirka 15% i den här situationen. När det gäller Europa skulle Acciona Energia, Verbund och Engie vara förlorare om grossistpriserna på energi var lägre. Men mina uppskattningar av verkligt värde baseras på ett elprisantagande på 60 EUR/MWh i mitten av cykeln. I den meningen har jag en viss säkerhetsmarginal i mina estimat.

FL: Tack så mycket Tancrede. För Morningstar är jag Francesco Lavecchia. Tack för utsikten.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Francesco Lavecchia

Francesco Lavecchia  è Research Editor di Morningstar in Italia

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar