Det nya börsårets inleddes starkt, med storbolagsindex OMXS30 som steg 7,6%%, medan Morningstars Sverigeindex stängde 8% högre. Det globala indexet Morningstar Global Markets Index hade en något mer dämpad uppgång på 3,3% räknat i svenska kronor.
Genomsnittsavkastningen för de fonder som finns tillgängliga på den svenska marknaden landade på 2,7% i januari, men spannet mellan den bästa och sämsta fonden var hela 30 procentenheter. Bland de bäst presterande fonderna noterades flertalet ädelmetallsfonder, som fick en ordentlig skjuts när guldpriset nådde nya rekordnivåer. Även ett par Brasilienfonder noterades bland vinnarna, efter Brasiliens aktiemarknad avslutade januari med den första månatliga uppgången sedan augusti, trots en liten nedgång den sista handelsdagen.
Indienfonder bland förlorarna i januari
Bland förlorarna var det å andra sidan Indienfonder som var det tydliga temat. Det indiska indexet Nifty 50 avslutade januari med den längsta månatliga förlustsviten på över 23 år, tyngd av en kraftig utlandsförsäljning och oro över företagens vinster i en avmattande ekonomi. Bland förlorarna noterades även Carnegie Bear, vilket är föga förvånande med den positiva svenska börsmånaden i ryggen, då fonden har som målsättning att ge en daglig avkastning som motsvarar cirka 90% av fallet i den dagliga förändringen för indexet OMX Stockholm 30 ESG Responsible Gross Index.
Fonder som inte har rapporterat in avkastningsdata till Morningstar per den sista januari eller som har en minsta insättningsgräns på 100.000 kronor eller mer har exkluderats från denna genomgång.
Bästa fonderna i januari: Guld och Brasilien i topp
Schroder International Selection Fund Global Gold
Den aktivt förvaltade Schroder International Selection Fund Global Gold steg med 18,01% i januari och överträffade därmed den genomsnittliga fonden i kategorin ädelmetallaktier, som steg med 12,95%. Fonden placerade sig i den andra percentilen för avkastning och slog sitt jämförelseindex, Morningstar Global Gold Index, med 3,56 procentenheter. Fonden på 6,4 miljarder kronor har ökat med 64,26% under det senaste året, medan den genomsnittliga fonden i kategorin har ökat med 47,72%. Under de senaste fem åren har Schroders-fonden stigit med 11,68%, jämfört med 9,53% för kategorin.
CPR Invest - Global Gold Mines
CPR Invest - Global Gold Mines på 8,4 miljarder kronor steg med 15,54% i januari. Den aktivt förvaltade fondens uppgång var högre än den genomsnittliga fondens uppgång på 12,95% i kategorin ädelmetallaktier, vilket innebär att den ligger i den 15:e percentilen för avkastning. Fonden slog sitt jämförelseindex, Morningstar Global Gold Index, med 1,09 procentenheter. Under det senaste året steg CPR Asset Management-fonden med 55,28%, medan den genomsnittliga fonden i kategorin steg med 47,72%. Under de senaste fem åren har fonden stigit med 9,15%, jämfört med 9,53% för kategorin.
BlackRock Global Funds - World Gold Fund
Den aktivt förvaltade BlackRock Global Funds - World Gold Fund steg med 15,39% i januari och överträffade därmed den genomsnittliga fonden i kategorin ädelmetallaktier, som steg med 12,95%. Fonden placerade sig i den 24:e percentilen för avkastning och slog sitt jämförelseindex, Morningstar Global Gold Index, med 0,94 procentenheter. Fonden, som förvaltar 49 miljarder kronor, har stigit med 52,7% under det senaste året, medan den genomsnittliga fonden i kategorin har stigit med 47,72%. Under de senaste fem åren har BlackRock-fonden stigit med 8,6 procent, jämfört med 9,53 procent för kategorin.
Handelsbanken Brasilien Tema
Handelsbanken Brasilien Tema på 272,8 miljoner kronor steg med 15,3% i januari. Uppgången för den aktivt förvaltade fonden överträffade uppgången på 10,34% för den genomsnittliga fonden i kategorin brasilianska aktier, vilket innebär att den ligger i den första percentilen för avkastning. Fonden slog sitt jämförelseindex, Morningstar Brazil Target Market Exposure Index, med 4,89 procentenheter. Under det senaste året föll Handelsbanken-fonden med 16,08%, medan den genomsnittliga fonden i kategorin föll med 13,92%. Under de senaste fem åren har fonden gått ned 10,79%, jämfört med 3,64% för kategorin.
Craton Capital Precious Metal
Den aktivt förvaltade Craton Capital Precious Metal steg med 14,52% i januari, vilket var bättre än den genomsnittliga fonden i kategorin ädelmetallaktier, som steg med 12,95%. Fonden placerade sig i den 22:a percentilen för avkastning och utvecklades ungefär i linje med sitt jämförelseindex, Morningstar Global Gold Index. Fonden på 387,2 miljoner kronor har stigit med 42,15% under det senaste året, medan den genomsnittliga fonden i kategorin har stigit med 47,72%. Under de senaste fem åren har 1741 Group-fonden stigit med 3,51%, jämfört med 9,53% för kategorin.
DNB Fund - India
Den aktivt förvaltade DNB Fund - India tappade 6,75% i januari och föll därmed mer än den genomsnittliga fonden i kategorin indiska aktier, som föll 5,98%. Fonden placerade sig i den 83:e percentilen för utvecklingen och föll 3,57 procentenheter mer än sitt jämförelseindex, Morningstar India Target Market Exposure Index. Fonden på 796 miljoner kronor har stigit med 7,1% under det senaste året, medan den genomsnittliga fonden i sin kategori har stigit med 11,71%. Under de senaste fem åren har DNB-fonden stigit med 11,93%, jämfört med 13,68% för kategorin.
Carnegie Indienfond
Carnegie Indienfond på 3,1 miljarder kronor föll med 6,71% i januari. Den aktivt förvaltade fondens nedgång var sämre än den genomsnittliga fondens nedgång på 5,98% i kategorin indiska aktier och placerade fonden på 70:e percentilen för fondens utveckling. Fonden föll mer än jämförelseindex, Morningstar India Target Market Exposure Index, med 3,53 procentenheter. Under det senaste året har Carnegie Indienfond stigit med 3,32%, medan den genomsnittliga fonden i kategorin har stigit med 11,71%. Under de senaste fem åren har fonden stigit med 8,72%, jämfört med 13,68% för kategorin.
Carnegie Bear
I januari föll den alternativ fonden Carnegie Bear med 6,68%. Fonden har som målsättning att ge en daglig avkastning som motsvarar 90% av den dagliga motsatta förändringen av det svenska indexet OMX Stockholm 30 ESG Responsible Gross Index. Fonden på 96,4 miljoner kronor har backat med 9,94% under det senaste året
BlackRock Global Funds – India Fund
Den 5,5 miljarder kronor stora BlackRock Global Funds - India Fund föll med 6,37% i januari. Förlusten för den aktivt förvaltade fonden var sämre än den genomsnittliga förlusten på 5,98% för fonden i kategorin indiska aktier, vilket innebär att den ligger på 64:e percentilen för avkastning. Fonden föll mer än sitt jämförelseindex, Morningstar India Target Market Exposure Index, med 3,19 procentenheter. Under det senaste året steg BlackRock-fonden med 5,85%, medan den genomsnittliga fonden i kategorin steg med 11,71%. Under de senaste fem åren har fonden stigit med 9,41%, jämfört med 13,68% för kategorin.
Matthews Asia Funds – India Fund
I januari föll den aktivt förvaltade Matthews Asia Funds - India Fund med 6,25%, medan den genomsnittliga indiska aktiefonden föll med 5,98%. Fonden placerade sig på 61:a percentilen för avkastning och föll 3,07 procentenheter mer än sitt jämförelseindex, Morningstar India Target Market Exposure Index. Fonden på 408,3 miljoner kronor har stigit med 13,08% under det senaste året, vilket är bättre än den genomsnittliga fonden i sin kategori som steg med 11,71%. Under de senaste fem åren har Matthews Asienfond stigit med 16,14%, medan den genomsnittliga fonden i kategorin har stigit med 13,68%.
Hur ska man tolka dessa fondlistor?
Listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.
Den här artikeln har skapats med hjälp av automatisering och granskats av Morningstars redaktörer. Läs mer om Morningstars användning av automatisering.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.