Den preliminära inflationstakten enligt KPI för januari 2025 var 01,0%, vilket var en uppgång från 0,8% i december. Månadsförändringen för KPI från december till januari var 0,0%. Ingen av storbankerna hade förväntat sig en KPI på 1,0% i januari, men Swedbank var närmast med en förväntad inflationstakt på 0,8% medan SEB och Handelsbanken låg längst ifrån med 0,4%.
Den preliminära inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) steg samtidigt från 1,5% i december till 2,2%i januari. Månadsförändringen för KPIF från december till januari var 0,4%. Även KPIF-inflationen kom in högre än förväntat, med storbankerna som förutspått 1,5%-1,9%.
”I januari väntas inflationstakten öka”, sade Caroline Neander prisstatistiker på SCB i samband med dagens siffor.
Det innebär att KPIF, som är Riksbankens målvariabel för inflationen och används som underlag för Riksbankens penningpolitiska beslut, nu kommit in strax över målet på 2% för den första gången sedan i maj ifjol.
”Sammantaget finns det inga detaljer i utfallet, vilket gör det svårt att säga hur det påverkar inflationsbanan framöver. Det var dock en ovanligt stor avvikelse jämfört med prognoserna och stänger definitivt dörren för en sänkning i mars”, konstaterar Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.
Sänkning från Riksbanken skjuts fram i tiden
Nordea resonerar att en räntesänkning i maj nu är mindre sannolik, men väljer att behålla sin nuvarande prognos där Riksbanken avvaktar i mars och sänker räntan med 25 punkter i maj till 2,00%.
Även Swedbank konstaterar att det högre inflationsutfallet ger stöd för Riksbankens räntebana med oförändrad styrränta vid det kommande marsmötet.
”Den senaste tidens positiva indikatorer för den reala ekonomiska aktiviteten går i samma riktning”, resonerar Swedbanks ekonomer som samtidigt meddelar att de ändrar sitt Riksbanksråd och skjuter upp räntesänkningen till 2,00% från mars till juni.
”Men med en rekyl uppåt i inflationen i februari och en något svagare arbetsmarknadsutveckling de kommande månaderna, AKU-data för januari publiceras den 17 februari, bör man inte utesluta en räntesänkning redan i mars”, tillägger ekonomerna.
SEB:s seniora ekonom Robert Bergqvist menar att dagens inflationsdata är en ”tvärnit i räntesänkningscykeln”.
”Visserligen är januari en joker men detta är en rejält negativ överraskning och en kalldusch. Nu råder penningpolitisk räntepaus”, skriver han på X.
Dagens siffror är preliminära. Den ordinarie publiceringen för december sker den 18:e februari.
Hur kan eventuella tullar från USA påverka inflationen?
Trumpadministrationen undertecknade under helgen en exekutiv order om att införa en tilläggstull på 25% på den mesta importen från Kanada och Mexiko, samt en tilläggstull på 10% på all import från Kina. Senare på måndagen meddelade Trump att tullarna kommer pausas i minst 30 dagar. Men han har tidigare också sagt att han mycket snart kommer att höja tullarna på varor från Europeiska unionen, med hänvisning till det stora underskottet gentemot EU.
“Tullar tvingar, och i vissa fall provocerar, fram en reaktion från länder som konkurrerar med USA, som tenderar att devalvera sina valutor för att dämpa den negativa effekt som tullarna har på exporten. Detta har betydande konsekvenser för inflationen i dessa områden, eftersom devalveringen leder till högre priser”, säger Saverio Berlinzani, senioranalytiker på ActivTrades.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.