Guldet nådde en ny rekordnivå på måndagen den 3 februari, drivet av en våg av investeringar mot tillflyktstillgångar efter att USA:s president Donald Trumps beslut att införa handelstullar mot Kanada, Kina och Mexiko ökade rädslan för inflation som skulle kunna försämra den ekonomiska tillväxten.
Spotpriset nådde 2.830 dollar per uns på måndagsmorgonen innan det föll tillbaka till 2.812 dollar, trots den starka dollarn, som den gula metallen historiskt sett har en omvänd korrelation med.
“Det är som om vi står inför en astral konjunktion som förenar olika typer av investerare”, säger Maurizio Mazziero, finansanalytiker och råvaruexpert. “Privatpersoner ser med tillförsikt på guld, eftersom det har varit det bästa tillgångsslaget under 2024 med en avkastning på 27%, vilket stiger till 36% för eurobaserade investerare. Samtidigt ser penningförvaltare guldallokering som en försäkring med tanke på geopolitiska risker och risker för handelstullar, med aktiekurser som fortfarande ligger på höga nivåer”.
Emerging Markets-centralbanker fortfarande hungriga på guld
Under tiden fortsätter centralbankerna med massiva förvärv: Enligt uppgifter från World Gold Council ökade de globala guldreserverna med 694 ton under de första tio månaderna förra året, vilket är i linje med rekordåret 2023.
Under de tre första kvartalen förra året noterade Indiens centralbank nettoköp av guld på 77 ton, följt av Turkiets centralbank med 72 ton, vilket innebar att guldreservens andel av den totala valutareserven uppgick till 34%. Den tredje största köparen av guld 2024 var den polska centralbanken med 69 ton. Kina, som har seglat upp som den största guldköparen de senaste åren, hamnar på fjärde plats med knappt 30 ton.
“Västländernas beslut att införa sanktioner mot Rysslands centralbanksreserver 2022 innebar en punkt utan återvändo och tyder på att alla länder som befinner sig i stark politisk oenighet med västvärlden i framtiden implicit kan riskera att få sina tillgångar konfiskerade”, säger Peter Kinsella, global chef för valutastrategi på Union Bancaire Privée. “Som ett resultat av detta har centralbankerna runt om i världen ökat sina guldreserver och denna trend kommer sannolikt att fortsätta 2025”.
Undersökningen 2024 Central Bank Gold Reserves Survey, beställd av World Gold Council, visar att 69% av de tillfrågade centralbankerna förväntar sig ytterligare nettoköp av guldreserver, om än måttliga, i framtiden. De betonade ädelmetallens roll som en strategisk tillgång för att minska portföljrisken och diversifiera valutareserven. 83% av centralbankerna i de industrialiserade länderna förlitar sig också på guldets traditionella funktion som inflationsskydd och som en säker tillflyktsort i kristider. Bland de tillfrågade centralbankerna på tillväxtmarknaderna uppgår denna andel till 90%.
“I bakgrunden finns alltid BRICS-projektet att initiera en ny valuta som är kopplad till guld och som ska användas i handeln i stället för US-dollarn”, säger Mazziero vidare. “Det faktum att Trump har aviserat 100-procentiga tullar för dem som vill införa den nya valutan visar att den verkligen är genomförbar och att det finns en oro för den.”
När når guldet 3.000 dollar?
I stort sett visar investerare ett positivt sentiment på guld för 2025. Enligt UBP:s Kinsella “kan det fortsätta att stiga mot nivåer på cirka 2 900-3 000 dollar per uns”. Analytiker på JP Morgan skriver också i sin årliga utblick att de förväntar sig att guldpriset ska stiga över 3 000 dollar, särskilt om USA:s politik blir mer störande i form av högre tullar, ökade handelsspänningar och ökade risker för den ekonomiska tillväxten.
“Det är svårt att göra prisprognoser”, varnar Maurizio Mazziero, “vi seglar på öppet hav, på nivåer som aldrig tidigare har nåtts: Jag skulle säga att 3.000 dollar nu är inom räckhåll, men uppgången kan också sträcka sig mot 3.200 dollar per uns. Jag tror inte att någon kan avgöra det med en god approximation”.
Slutligen påminner Diego Franzin, chef för portföljstrategier på Plenisfer Investments SGR, om att “oavsett kortsiktiga pristrender kommer guld att fortsätta att vara en stark diversifierare som hjälper till att begränsa portföljvolatiliteten tack vare sin låga korrelation med andra tillgångar och erbjuder skydd mot inflation”.
Författaren eller författarna äger aktier i ett eller flera värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.