Börsfall och stigande dollar när Trumps tullhot blir verklighet

Europeiska biltillverkare faller mest inför kommande tullar på EU-varor.

Lukas Strobl 2025-02-03 | 17:02
Facebook Twitter LinkedIn

fotografi av en röd nedåtgående pil, ett olåst lås, tre stjärnor och ett nedåtgående diagram på en vit rutmönstrad bakgrund

De globala aktiemarknaderna backade på måndagen medan den amerikanska dollarn steg efter att USA:s president Donald Trump infört tullar på 25% mot Kanada och Mexiko och samtidigt bekräftat sina planer på att göra detsamma mot Europa.

Med hänvisning till ett stort handelsunderskott med EU sade Trump under helgen att tullar mot EU “definitivt kommer att införas”.

“Att Donald Trump inte tvekar att införa dem på sina närmaste grannar innebär att vi också bör förbereda oss på att de kommer att slå till”, resonerar Michael Field, chefsstrateg för Morningstar i Europa

De europeiska börserna har haft en stark utveckling under januari månad och nådde en rekordhög nivå i fredags, då vinsterna i slutet av året har överraskat på uppsidan. Fram till helgen hade vissa investerare hoppats på att tullarna mot Europa inte skulle bli verklighet.

Marknadsvolatiliteten i början av veckan följer på den DeepSeek-relaterade börsnedgången förra måndagen.

Biltillverkare leder europeiska börser nedåt

Stoxx Europe 600 stängde med en nedgång på 0,93%, ledd lägre av biltillverkare inklusive Stellantis STLAM, ner 3,5%, Volkswagen VOW3, ned 2,1%, och Porsche P911, ned 3,5%. Tillverkaren av kommersiella fordon Daimler Truck DTG sjönk med 3,0%.

Inte alla aktier i sektorn kommer att påverkas på samma sätt, förklarar Morningstars fordonsanalytiker Rella Suskin.

“De flesta biltillverkare har diversifierat sin tillverkningsbas under många år nu för att matcha produktionen till den region där fordonsförsäljningen sker. Mercedes och BMW har gjort detta bäst när det gäller att matcha sin försäljning i USA med produktionen.

“Faktum är att BMW:s amerikanska fabrik faktiskt exporterar produkter till Tyskland. Stellantis har en betydande nordamerikansk produktionsbas, men en betydande del av den ligger i Mexiko och är därmed exponerad för tullar. Volkswagen har en hel del att ta igen, särskilt för sina varumärken Porsche och Audi.”

Volkswagens premiummärken, Audi och Porsche, tillverkar för närvarande alla sina fordon utanför USA, vilket gör dem särskilt sårbara för kostsamma tullar.

I Nederländerna tappade finansbolaget Adyen 1,3%. Nordamerika står för cirka 25% av Adyens intäkter och var en av bolagets tillväxtregioner, både vad gäller volym och marginaler.

De tre chipaktierna i Amsterdams huvudindex AEX, chiputrustningstillverkarna ASML ASML, Besi BSI, och ASM International ASM, visade förluster på 1,3%, 2,6% och 1,7%. Särskilt ASML har under de senaste åren drabbats av tilltagande politiska påtryckningar från USA för att begränsa eller blockera leveranser av deras nyaste teknik till Kina. Dessa aktier såldes av kraftigt förra veckan i samband med AI-volatilitet, men återhämtade sig mot slutet av veckan.

Samtidigt tyngde europeiska banker som är exponerade mot Latinamerika sektorn. Spanska BBVA BBVA tappade drygt 2,7% i handeln i Madrid.

Flera Nordiska bolag förlorare på Trumps tullar

Bland de nordiska aktier som påverkas negativt av Trumps aviserade tullar finns bilsäkerhetsjätten Autoliv ALIV SDB, låsleverantören Assa Abloy ASSA B samt finska verkstadsbolagen Kone KNEBV och Metso METSO.

Autoliv har en stor produktion i Mexiko och enligt analysföretaget DNB kan tullar på 25% öka bilsäkerhetsjättens kostnader med 125 miljoner USD årligen, motsvarande 10-11% av det förväntade rörelseresultatet under 2025 och 2026. Den negativa effekten för Assa Abloy - med två fabriker i Mexiko - uppgår till cirka 5% av rörelseresultatet enligt DNB.

Metso stängde med ett tapp på 3,2%, Autoliv -2,1%, Assa Abloy -2,6% och Kone -0,7%.

Ytterligare en nordisk förlorare var fraktjätten A.P. Møller - Mærsk MAERSK B, som tappade 1,3%. Just nedgången för globala fraktbolag som Maersk till Kuehne + Nagel ser Morningstars Field som extra anmärkningsvärt.

“Effekten av selektiva tullar bör ha en relativt försumbar effekt på dessa företag, men dagens stora kursnedgångar är en indikation på att marknaden fruktar något mer. I grund och botten hoppar investerarna fram till en situation där jingoistiska politiska åtgärder blir mer utbredda och den globala handeln får sig en törn till följd av detta”, resonerar han.

Nordiska stål- och skogsbolag tullvinnare

Lastbilstillverkaren Volvo VOLV B, ståljätten SSAB SSAB A och skogsbolagen SCA SCA B, Holmen HOLM B och Stora Enso STE R pekas däremot ut som vinnare på tullarna.

”Allt Volvo säljer är tillverkat i USA, vilket kan ge bolaget en relativ fördel gentemot konkurrenterna och möjligen stödja ambitionen att öka marknadsandelen i Nordamerika från 15% till 25%”, skriver DNB och noterar att Volvo bygger en fabrik i Mexiko för att stödja tillväxtplanerna.

Volvo Cars VOLCAR B har dock redan påverkats negativt av tullarna och har börjat skala upp produktionen av EX90 i USA och EX30 i Europa, skriver DNB. Aktien föll 4,6%.

För ståljätten SSAB, med sin storskaliga produktion i USA, konstaterar Carnegie att Kanada och Mexiko är de största respektive tredje största leverantörerna av stål till USA, varför tullarna bör vara positiva för stålpriserna i USA. När det gäller de nordiska skogsbolagen kan tullarna visa sig gynnsamma med ökad timmerimport från Finland och Sverige, eftersom USA importerar 20-25% av sitt sågade virke från Kanada.

SSAB stängde med en uppgång på 2,9% medan både Holmen och SCA vände till minus och stängde på -0,14% och -0,13%. Volvo vände till plus efter nyheten om att tullarna mot Mexico kommer införas längre fram och stängde +0,2%, medan Stora Enso föll -1,5%.

USA-börserna faller vid öppning

Även de amerikanska börserna inledde måndagens handel med börsfall, men nedgångarna mattades av efter nyheten om pausade Mexico-tullar. Vid Stockholmsbörsens stängning handlades breda S&P 500-indexet 0,6% lägre medan Dow Jones industriindex tangerade oförändrat territorium och teknik- och tillväxttunga Nasdaq var -0,9%.

Kryptovalutor skakas av risk-off-sentiment

Bitcoin föll till så mycket som 92.800 USD på måndagsmorgonen och nådde en lägsta nivå på tre veckor, eftersom rädslan för ett nytt globalt handelskrig vägde på risktillgångar. Detta var ett betydande fall efter att myntet nådde en rekordhög nivå på mer än 107.000 dollar den 20 januari, när Trump svors in som president, efter att ha gjort positiva kommentarer om krypto. Kryptovalutan återtog dock hela nedgången under dagen och noterades +1,4% strax innan 18.00.

Global X Blockchain ETF var dock en av de största ETF-förlorarna i Europa måndagen och backade 5,5%.

Mindre kryptovalutor som Etherum lyckades inte återhämta hela fallet och var ned 4,6% på måndagskvällen. CoinDesk 20-indexet, som mäter de 20 största digitala tillgångarna efter marknadsvärde, sjönk cirka 12% under måndagen. Kryptovalutor handlas dygnet runt, även på helger.

Antje Schiffler, Valerio Baselli, Fernando Luque, Robert Van Den Oever, Johanna Englundh och James Gard bidrog till den här artikeln.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Lukas Strobl  is the editorial manager for EMEA at Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar