Konsumentpriserna i euroområdet steg med 2,5% i årstakt i januari, enligt Eurostats snabbestimat idag, vilket var över förväntningarna och högre än december månads utfall på 2,4%. Statistiken publiceras samtidigt som de europeiska marknaderna reagerar på USA:s tullar mot Kanada och Mexiko, samt förväntade tullar mot EU som ännu inte har tillkännagivits.
“Trots marknadens förväntningar om en nedgång i inflationen har januarimätningen i själva verket gått åt andra hållet och stigit till 2,5%. Aktiemarknaderna har redan skakats av nyheten om amerikanska tullar, och dagens besked ger mer bränsle till elden och kommer sannolikt att väcka frågor om takten i de europeiska räntesänkningarna 2025”, säger Michael Field, chefsstrateg för europeiska aktiemarknader på Morningstar.
Kärninflationen, som visar priser exklusive energi- och livsmedelskostnader, steg med 2,7% i årstakt i januari, vilket var samma nivå som i december.
“Även om denna siffra ligger långt över centralbankens mål på 2% har kärninflationen i stort sett varit på en nedåtgående trend”, sade Field.
I januari var det tjänster som bidrog mest till den årliga inflationstakten i euroområdet (HIKP) med +3,9 procentenheter (pp), följt av livsmedel, alkohol och tobak med +2,3 pp, energi med +1,8 pp och industrivaror exklusive energi med +0,5 pp.
Inflationen i Eurozonen: En blandad bild
Euroområdets länder rapporterade blandade inflationssiffror för januari.
Den tyska HIKP-inflationen uppgick till 2,8% i årstakt i januari, i linje med konsensusförväntningarna. Snabbestimatet för den franska HIKP-inflationen i januari var 1,82% i årstakt, svagare än konsensusförväntningarna, drivet av en nedåtgående dragning från tjänsteinflationen, där en ökning i försäkringspriser motverkades av svaga transporttjänster.
Den spanska HIKP-inflationen låg över konsensusförväntningarna på 2,9% i årstakt i januari, 0,1 procentenheter över decembersiffrorna, med en inbromsning i kärninflationen som var mindre än väntat.
“Preliminär europeisk inflationsdata för januari visade på en positiv utveckling för inflationen i euroområdet. Särskilt den tyska inflationen bekräftade den nedåtgående trenden i inflationstrycket, i linje med Europeiska centralbankens prognoser”, säger Fabio Castaldi, senior investment manager på Pictet Asset Management.
Han tillade att vid ECB:s möte den 30 januari hade ordförande Christine Lagarde uttryckt förtroende för att stabilisera inflationen mot 2%-målet, och tillskrev denna förbättring måttliga prisökningar i olika sektorer, inklusive tjänstesektorn.
Sänker ECB räntan igen vid nästa möte?
ECB:s nästa penningpolitiska möte äger rum den 5 mars och fler räntesänkningar väntas, men Lagarde bekräftade att ECB kommer att följa en strategi som är beroende av data och som gäller från möte till möte och inte binda sig vid en viss räntebana.
“Hittills har ECB:s måttfulla och metodiska sätt att sänka räntorna varit helt rätt. Men de 75 punkters sänkningar som väntas under året förutsätter att inflationen förblir under kontroll. Överraskande mätningar som idag, som visar att inflationen rör sig i fel riktning, kan ge ECB en tankeställare, vilket i slutändan skulle vara negativt för de europeiska aktiemarknaderna”, säger Field.
Marknaderna tar dock även hänsyn till de ekonomiska skillnaderna inom euroområdet och risken för tullar.
“En svagare tysk inflation än väntat har förstärkt Europeiska centralbankens (ECB) ackommoderande satsningar, som är starkare nu på morgonen med farhågor om att Trump skulle vakna upp en morgon och införa enorma tullar även på europeisk import”, sade Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote.
Vid sitt första möte för året sänkte ECB för femte gången sedan juni 2024, vilket tog inlåningsräntan till 2,75%, mot bakgrund av osäkra ekonomiska utsikter och rädsla för amerikanska tullar.
“Tysk inflationsdata bekräftade den nedåtgående trenden i inflationstrycket, i linje med Europeiska centralbankens prognoser”, sade Fabio Castaldi, senior investment manager på Pictet Asset Management.
Han tillade att ECB:s ordförande Christine Lagarde vid ECB-mötet den 30 januari hade uttryckt förtroende för att stabilisera inflationen mot 2%-målet och hänvisat denna förbättring till måttliga prisökningar i olika sektorer, inklusive tjänstesektorn.
Vad är effekten av USA:s tullar på inflationen?
Trumpadministrationen har just undertecknat en exekutiv order om att införa en tilläggstull på 25% på den mesta importen från Kanada och Mexiko, samt en tilläggstull på 10% på all import från Kina. Han har också sagt att han mycket snart kommer att höja tullarna på varor från Europeiska unionen, med hänvisning till det stora underskottet gentemot EU.
“Tullar tvingar, och i vissa fall provocerar, fram en reaktion från länder som konkurrerar med USA, som tenderar att devalvera sina valutor för att dämpa den negativa effekt som tullarna har på exporten. Detta har betydande konsekvenser för inflationen i dessa områden, eftersom devalveringen leder till högre priser”, säger Saverio Berlinzani, senioranalytiker på ActivTrades.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.