Därför stiger Stockholmsbörsen till ny rekordnivå

Hopp om återhämtning för den svenska ekonomin och lägre värderingar har fått Stockholmsbörsen att stiga till nya rekordnivåer.

Johanna Englundh 2025-01-24 | 6:00
Facebook Twitter LinkedIn

Illustration on binoculars with graphical elements and time series graph in the background

Inledningen på börsåret 2025 har varit positiv, och lett till nya rekordnivåer. Morningstar Sweden Index har stigit strax över 8% sedan årets start är upp 18,8% på ett års sikt.

”En anledning kan vara att Trump inte införde de tullar som han flaggat för skulle kunna komma hans första dag som president. Vi ska också komma ihåg att även om vi rör oss på rekordnivåer så har Sverige hamnat efter ett globalt index de senaste åren, så investerare kanske resonerar att det finns en del att ta igen relativt andra index”, förklarar Philip Scholtzé, sparekonom Avanza, i en kommentar till Morningstar.

Jon Arnell, investeringschef von Euler & Partners, lyfter också fram lägre värderingar relativt sett och hopp om en återkomst för svensk ekonomi som bidragande faktorer till styrkan på Stockholmsbörsen.

”Stockholmsbörsen genererade en, ur ett historiskt perspektiv, okej avkastning för 2024. Men i relation till amerikanska aktier var den tämligen svag. Det driver flöden i hopp om återhämtning och en tro på den globala konjunkturen där den räntekänsliga svenska ekonomin spelar en viktig roll”, resonerar investeringschefen.

Finansiella bolag driver Stockholmsbörsen till nya rekordnivåer

Sedan slutet på oktober har Stockholmsbörsen gått starkt och klättrat stadigt högre. Finansiella bolag har varit den starkast bidragande sektorn till utvecklingen för Morningstar Sweden Index under denna period, med en avkastning på 7,1% och ett portföljbidrag på +2,0%. Här hittar vi bolag som Avanza Bank AZA (+43,8%), Svenska Handelsbanken SHB A (+17,5%) och Swedbank SWED A (+14,0%). Därefter kommer industrisektorn, som trots en blygsam uppgång på 3,2% har bidragit med 1,3% till indexets uppgång.

”Indexutvecklingen på Stockholmsbörsen påverkas mycket av bank och verkstad och det räcker ju med att titta på Swedbanks aktieutveckling idag för att förstå att finans verkar må bra. De slår förväntningarna och höjer utdelningen”, förklarar Philip Scholtzé.

Jon Arnell lyfter även att det har funnits en oro eller förväntansbild om svagare intjäning för svenska banker i takt med räntenedgången, vilken nu inte infrias. I kombination med att svenska hushåll stärks, bostadsmarknaden har stabiliserats och Riksbanken närmar sig slutet på sänkningscykeln så ser han att det borde ge vidare bränsle till sektorn.

De fem största positiva bidragsgivarna

Fastighetssektor och cykliska konsumentvaror i motvind

Bland indexets sänken under de senaste tre månaderna hittar vi i stället fastighetssektorn, som backat 9,0% och därmed tyngt indexets utveckling med 0,41%. Även cykliska konsumentvaror noteras bland förlorarna efter ett tapp på 6,0% och ett negativt indexbidrag på 0,34%. Här återfinns bolag såsom Evolution EVO (-11,3%) och Hennes & Mauritz HM B (-12,2%). Samtidigt stack NIBE NIBE B ut, medan industrisektorn som helhet var bland vinnarna noterades värmepumpsbolaget som en av de största enskilda sänkena efter ett tapp på 14,4%. Men som grupp var det fastighetssektorn som tyngde indexet mest.

Att fastighetsbolag tagit stryk beror till mångt och mycket på sektorns räntekänslighet. Inledningen på 2025 bjöd även på stigande långräntor till följd av marknadens oro för en potentiellt tilltagande inflation från USA.

”Faktumet att Fed ser ut att sätta vidare räntesänkningar på paus får också effekt på räntemarknaden i stort likväl som att det påverkar hur Riksbanken kommer att agera framåt. Fastighetssektorn är räntekänsligt och påverkas därefter”, förklarar Jon Arnell.

De fem största negativa bidragsgivarna

2025 kan vara Stockholmsbörsens år

Efter fem år av dominans från USA, där de amerikanska börserna har utklassat sina europeiska motsvarigheter finns det hopp om att 2025 kan bjuda på ett nytt klimat. Enligt Jon Arnell ligger möjligheterna i den efterlängtade återhämtningen för den svenska ekonomin, vilket han menar talar för mindre bolag och krediter längre ut på riskskalan.

”Det i kombination med en europeisk återhämtning i framför allt Tyskland och Frankrike talar för svenska tillgångar i stort”, säger han.

Morningstars marknadsstrateg för Europa, Michael Field, slår också slag för de europeiska börserna och konstaterar att 2025 skulle kunna vara året då europeiska aktier äntligen överträffar sina amerikanska motsvarigheter.

”Den bredare amerikanska marknaden handlas nu med en premie på cirka 6% jämfört med vår uppskattning av verkligt värde. Europa är däremot ungefär 5% undervärderat, vilket gör det till ett tilltalande förslag när vi går in i 2025”, resonerar Michael Field i en krönika.

Det hela är dock inte riskfritt, och med Donald Trump som nyvald president är osäkerheten stor. Riskerna för Stockholmsbörsens utveckling framöver ligger i vad Trump kommer att hitta på och hur den amerikanska ekonomin utvecklas och vilka följdeffekter det får på resten av världen, menar Jon Arnell.

”Stockholmsbörsen är utsatt för global påverkan givet tung cyklisk tilt på index på storbolagsnivå. Notera också att Stockholmsbörsen steg första kvartalet 2024 för att sedan röra sig i sidled i takt med konjunkturoro”, säger investeringschefen.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar