Inför Riksbankens räntebesked: Vad du kan förvänta dig 29 januari

Marknaden väntar sig en sänkning med 25 punkter från Riksbanken vid årets första räntebesked.

Johanna Englundh 2025-01-24 | 6:30
Facebook Twitter LinkedIn

View of Stockholm

Efter en räntesänkning i december väntas Riksbanken leverera ännu en sänkning med 25 punkter vid januarimötet som svar på en inflation som tycks under kontroll samtidigt som hushållens konsumtion tyngs av det fortsatt höga ränteläget.

Riksbanken sänkte styrräntan för första gången i maj 2024, sedan den rekordsnabba räntehöjningscykeln tog fart våren 2022. Totalt levererade Riksbanken fem räntesänkningar under fjolåret, vilket tog styrräntan från 4,0% till 2,50%. Ekonomer förväntar sig att räntesänkningarna kommer fortsätta under året, med den första för året som kan levereras redan vid januarimötet.

Styrräntan i Sverige

• Ligger för närvarande på 2,50%

• Nästa räntesänkning väntas 29 januari med 0,25 procentenheter

• Följande räntebesked är 20 mars, 8 maj och 18 juni

Fördjupad lågkonjunktur & inflation under kontroll talar för fortsatta räntesänkningar

Den svenska inflationstakten kom in lägre än marknaden hade förväntat sig för december. KPIF-inflationen, som är det mått som Riksbanken använder där ränteeffekter är borträknade, har även legat lägre en bra bit under målnivån på 2% sedan i juni.

”Efter den överraskande låga kärninflationen i december ser vi en hög sannolikhet för en ytterligare räntesänkning med 25 punkter till 2,25% i januari”, skriver SEB i en analys.

Medan Handelsbankens ekonomer håller med SEB och förutspår en sänkning på 25 punkter i januari lyfter de att det råder delade meningar på marknaden om den första räntesänkningen för året kommer i slutet av januari, eller i mars.

”Vi tycker oss finna stöd, i det penningpolitiska protokollet från decembermötet som publicerades förra veckan, för både en sänkning i januari och att räntan därefter ligger kvar på 2,25%. Direktionen lyfter att inflationstrycket ser lite högre ut samtidigt som de ser att konjunkturen är svag nu, men borde stärkas längre fram”, skriver Handelsbanken i senaste upplagan av Räntebladet.

Swedbank är inne på samma spår, men bedömer att Riksbanken är för optimistiska kring konjunkturläget och att de därför kommer att gå fram med fler sänkningar än endast en som de signalerade i december. Lågkonjunkturen i Sverige fortsätter att fördjupas och Konjunkturinstitutet spår inte en vändning uppåt förrän under det andra kvartalet 2025. Svensk ekonomi väntas även vara kvar i en lågkonjunktur under hela 2026.

”Den viktigaste faktorn för den långsamma tillväxten är att svenska hushåll fortsätter att vara återhållsamma med att öka sin konsumtion. De senaste årens snabba prisökningar och räntehöjningar har gröpt ur hushållens reala disponibla inkomster”, förklarar KI.

Riksbanken kan göra en paus i mars innan sänkning i maj

Efter en lång period av nollräntor, såväl som minusräntor, ställer sig många frågan hur mycket Riksbanken kommer sänka räntan framöver. Vad är det nya normala, och kommer vi någonsin gå tillbaka till minusräntor?

Enligt storbankernas prognoser är svaret tydligt: vi kommer inte gå tillbaka till nollräntor eller minusräntor på ett bra tag. Men exakt vad styrräntan kommer att bottna på råder det stor oenighet om.

Swedbank räknar med tre sänkningar under 2025, med 25 punkter åt gången, så att styrräntan landar på 1,75% till sommaren. Där ser de att räntan stannar fram till slutet av deras prognos i december 2026. Det är lång ifrån Handelsbankens prognos, som endast ser en räntesänkning 2025 med en styrränta som stannar på 2,25%.

SEB har samtidigt flyttat fram den sista räntesänkningen från Riksbanken, vilket innebär att de nu tror styrräntan landar på 2,0% i maj, där de sedan tror styrräntan förblir. Samtidigt finns det flera osäkerhetsfaktorer som kan påverka hur direktionen väljer att kommunicera vid det kommande räntebeskedet.

Osäkerhet kring amerikansk finans- och handelspolitik, tillsammans med högre globala räntor och minskade förväntningar på räntesänkningar från internationella centralbanker, kommer sannolikt att göra direktionen försiktig med att ge starka signaler om penningpolitiken”, tillägger SEB.

Även Nordea tror att Riksbanken styrränta bottnar på 2,00% under 2025, och konstaterar att Riksbanken stannar vid högre styrräntenivåer än innan pandemin.

”Ett skäl är att kronans växelkurs är sårbar och Riksbanken väntas beakta att andra centralbanker är obenägna att sänka räntan snabbt och till låga nivåer”, förklarar Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Länsförsäkringar är av en annan åsikt, och tror att Riksbanken kommer sänka styrräntan än mer, till en nivå på 1,5% under försommaren. Även Konjunkturinstitutet förutspår en styrränta på 1,5% i juni 2025.

”De lägre räntorna stimulerar såväl företagens investeringar som hushållens konsumtion, men ännu vid slutet av 2025 är resursutnyttjandet i ekonomin betydligt lägre än normalt och arbetslösheten ligger kvar på höga nivåer”, skriver Konjunkturinstitutet.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar