Det krävs en modig analytiker för att säga att 2025 är året då europeiska aktier äntligen överträffar sina amerikanska motsvarigheter, men förutsättningarna kan vara de rätta för att detta ska ske.
Under de senaste fem åren har de amerikanska indexen med god marginal slagit sina europeiska motsvarigheter, en period som inkluderade nära tvåsiffrig inflation vid ett tillfälle, vilket innebar att investerarna knappt gick jämnt upp i reala termer.
Marknadsvärdering är nyckeln
Varför tror jag att Europa äntligen kan vända utvecklingen? För det första, värdering. Fram till helt nyligen har vi sagt att det finns värde på den nordamerikanska marknaden. Speciellt när man gräver djupt i områden som småbolag och värdeaktier. Men vad vi har sett under det senaste kvartalet är en upphämtningseffekt i USA, där även dessa mindre omtyckta områden har sett uppgångar, vilket har fört deras värderingar mycket närmare våra estimat för verkligt värde. Den bredare amerikanska marknaden handlas nu med en premie på cirka 6% jämfört med vår uppskattning av verkligt värde. Europa är däremot ungefär 5% undervärderat, vilket gör det till ett tilltalande förslag när vi går in i 2025.
Vad kan överbrygga värderingsgapet mellan USA och Europa? För det första håller det relativa ekonomiska gapet mellan Europa och USA på att minska. Internationella valutafonden förväntar sig en ekonomisk tillväxt på 2,2% i USA och 1,6% i Europa i år. Så även om USA utan tvekan växer snabbare, växer USA inte längre i mer än dubbelt så hög takt som Europa. Sedan kommer ränteförväntningarna in i bilden. Ekonomer förväntar sig 100 punkters sänkningar i Europa, jämfört med bara 25 punkter i USA. Det innebär att företagen i Europa i mycket högre grad kommer att dra nytta av lägre skuldbetalningar, vilket borde vara mycket mer gynnsamt för europeiska aktier.
Kan konsumentaktierna studsa tillbaka?
Under en stor del av 2024 hävdade vi det relativa värdet i europeiska konsumentsektorer, där både sällanköpsvaror och dagligvaror handlades med attraktiva rabatter jämfört med våra uppskattningar av verkligt värde. Men återigen finns det en skillnad mellan att något är billigt och att något är redo att vända, och dessa konsumentsektorer underpresterade massivt den allmänna europeiska marknaden 2024 och genererade bara låga ensiffriga avkastningar.
Varför skulle 2025 vara annorlunda? Konsumentföretagen har i pandemins kölvatten kämpat med hög inflation och den impopulära uppgiften att föra över prishöjningar till slutkonsumenterna, alternativt låta marginalerna lida. Med en inflation som nu ligger nära centralbankernas mål på 2% ser många konsumentföretag nu att volymerna förbättras, eftersom konsumenterna äntligen har råd att köpa mer. Räntorna är också en faktor som kommer att lätta på bördan för skuldsatta hushåll, vilket frigör mer disponibel inkomst för konsumentrelaterade produkter.
Värde och småbolagsaktier: Dags att glänsa?
Med tanke på det relativt svaga läget i den europeiska ekonomin är det logiskt att småbolag och värdebolag har handlats med en betydande rabatt jämfört med den allmänna marknaden. Investerarna har föredragit att hålla sig till storbolagsaktier, som uppfattas som det säkrare alternativet. Och de har också undvikit traditionella värdeaktier, eftersom de anser att många av dessa namn representerar den gamla ekonomin. För närvarande handlas småbolagsaktier med en rabatt på nära 30% jämfört med vår uppskattning av verkligt värde och värdeaktier med en rabatt på nära 20%.
En stor förändring som vi har observerat på de amerikanska marknaderna under det senaste kvartalet är att värderingsgapet mellan dessa kategorier och den allmänna marknaden har minskat. Marknadsförhållandena förbättras i Europa, och den stora skillnaden är räntesänkningarna. När räntorna sjunker ytterligare kan investerarna övertygas om att allokera mer kapital till småbolag och värdeaktier, vilket skulle föra värderingsgapet närmare det vi ser i USA för närvarande, där småbolag handlas med bara 7% rabatt och värde nu handlas med 1% premie.
Oljepriser och aktier i fokus
Med Trump tillbaka vid makten och OPEC:s nedskärningar på väg att upphöra räknar alla med att utbudet av olja kommer att vara större än efterfrågan 2025. Samtidigt varnar Världsbanken för att risken är på nedsidan för den globala tillväxten, vilket skulle dämpa efterfrågan. Denna obalans, om den materialiseras, kan leda till dämpade eller till och med nedpressade oljepriser i år.
Total Energies aktie är undervärderad
Källa: Morningstar Direct.
För olje- och gasindustrin har detta utlöst den senaste tidens svaga uppgångar i aktiekurserna. Vi ser en betydande uppsida i aktiekurserna för europeiska oljebolag som TotalEnergies TTE och BP BP. och vi ser ännu högre uppsidepotential för oljeserviceaktier.
För resten av den europeiska marknaden kan lägre energipriser vara ett välkommet lyft, särskilt för tyska industriföretag, av vilka många har kämpat för att förbli konkurrenskraftiga sedan de billiga ryska gasleveranserna avbröts.
Michael Field, CFA, är europeisk marknadsstrateg för Morningstar. Läs mer av hans krönikor.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.