ETF:er har blivit allt mer populära i USA och Europa, men i Sverige dominerar fortfarande traditionella fonder. En barriär är att det finns väldigt få ETF:er på den svenska marknaden som har svenska kronor som basvaluta, vilket innebär att sparare måste betala valutaväxlingsavgifter som kan innebära att ETF:en kanske inte längre är så kostnadseffektiv som man initial trott.
Tillsammans med det amerikanska fondbolaget Vanguard har distributören SAVR tagit fram ett ETF-erbjudande där sparare kan köpa Vanguard FTSE Developed World UCITS ETF - (USD) Acc utan både courtage och valutaväxlingsavgifter.
Varför är svenska sparare så efter i den globala ETF-trenden?
Johanna Englundh: Välkommen till Morningstar. Allt fler sparare intresserar sig för ETF:er, så kallade börshandlade fonder, runt om i världen. Men svenska sparare har halkat efter, och utbudet på hemmaplan är relativt skralt. Om man kollar på de svenskregistrerade ETF:erna så finns det total 16 stycken, och knappt 1% av kapitalet i Sverige är placerade i ETF:er, vilket går att jämföra med cirka 14% i Europa och 28% i USA.
SAVR var först i Sverige med att erbjuda fondhandel med återbetalning av alla fondprovisioner, och i höstas introducerade de aktiehandel och har nu via ett samarbete med Vanguard gjort ETF:er mer tillgängliga för svenska sparare.
Jag har bjudit in grundare och vd Daniel Aarenstrup för att diskutera alla detaljer kring detta,
Daniel, till att börja med – vad tror du ligger bakom det faktum att svenska sparare är så efter i den globala ETF-trenden?
Daniel Aarenstrup: Jag tror det är en kombination av flera saker givetvis, men ett är väl att vi har, vi är väldigt duktiga på vanliga fonder. Det kanske är en start och har man sett dem andra europeiska marknaderna, som kanske inte kommit lika långt eller, haft lika bra utbud av mutal funds så tror jag det har varit lättare för ETF:en att komma med billiga indexprodukter som kanske inte funnits på samma sätt tidigare.
Jag tror att det har varit en perfekt storm i många andra europeiska länder, så vi har den här förkärleken som också gjort att den svenska fondindustrin är så pass stark som den är, vilket har gjort att det har varit en större barriär in.
Men en annan anledning är ju också vår förkärlek för kick-backs hos distributörerna. Det finns så pass mycket befintliga återkommande intäkter på kick-backs hos distributörerna så att det finns ju en rädsla att det ska kannibalisera på den intäkten. Och för en distributör, alltså en plattform likt oss själva, så har du ju inte de återkommande intäkterna från förvaltningsavgiften på en ETF, utan du får ju då leva på transaktionsavgifter istället. Det är en helt annan affärsmodell.
Ja, jag tror att kombinationen av det och mycket med tredjeparts ersättningarna är det som har gjort att incitamenten har inte riktigt funnits där att trycka på det.
Hur kan SAVR erbjuda Vanguard-ETF:en utan valutaväxlingsavgift?
JE: Jag menar det går ju att handla utländska ETF:er på den svenska marknaden, men där har jag i alla fall tidigare lyft att valutaväxlingsavgifter kan ju också ha en stor inverkan på de totala kostnaderna som man som sparare får betala. Hur lyckas ni nu erbjuda en ETF som är listad i dollar men utan FX kostnader?
DA: Ja men vi, hela det här projektet som vi jobbat länge ihop med med Vanguard då, är ju ett gemensamt bet att på riktigt introducera ETF:er till den liksom breda massan i Sverige. Så vi har ju tillsammans tagit fram en produkt som tar bort en del av de barriärerna så vi verkligen få sparare att testa på produkten och kanske börja bygga upp ett beteende kring ETF:er som inte riktigt finns.
Ja, och valutaväxlingsavgift var en sådan sak som vi förstod från kunderna, att om man tittar på de små baspunkterna i skillnad mellan en indexfond från en annan där det ena kostar liksom 12 och den andra 14 punkter och så ska du betala 25 punkter i FX när du köper och säljer, det äter ju upp väldigt mycket av den matten.
Vi förstod att det var en knäckfråga. Framför allt då som du precis öppnande med att det finns väldigt få SEK-denominerade ETF:er.
Ja, så vad vi gjort är helt enkelt att vi har själva absorberat den kostnaden och helt enkelt subventionerar växlingen för att ta bort den barriären. Så det är det.
Det är ju givetvis någonting som, ett bet som vi gör. Men förhoppningsvis så kan vi få tillbaka det på att kunderna kommer i gång med ETF:er och att de börjar handla andra produkter. Så att det här är ju en en stepping stone till ETF:er.
JE: Och ETF:en som ni har valt, den är guldratad av Morningstar, den har också fyra stjärnor för tillfället, var det svårt att välja just den här ETF:en bland alla andra tusentals som finns på marknaden? Vad var the selling point?
DA: Det första vi började med var att hitta rätt partner bland de olika fondbolagen, och vi har haft en relation med Vanguard under många år och vi delar väldigt mycket värderingar med Vanguard. De själva är ju kända för att de aldrig lämnar kick-back på sina fonder.
De tror inte på den modellen och vi hittade varandra för ett antal år sen. När vi lanserade vår ursprungliga modell så var vi också först med Vanguards fonder i Sverige.
Sen har vi pratat länge om att göra något tillsammans på ETF:er. Så det var väl det första och sen så ville vi ha en väldigt väldigt bred och all-in-all produkt som passar alla om man får lov att säga så. Så vi försökte hitta en så bred global fond som möjligt och den här har ju då strax över 2000 innehav och ja, det var ju ett gemensamt val och vi såg att det var en av deras populäraste produkter runtom i Europa och vi tyckte att om det är en produkt som vi ska satsa på så passar den här båda de boxarna.
Varför satsar SAVR på en ETF utan ESG-filter
JE: Och det här är ju en ETF som inte har är ett så kallat ESG-filter där vissa investeringar kan exkluderas utifrån hållbarhetskriterier. Hur kom det sig att ni valde en sådan ETF?
DA: Jag kommer lite tillbaka till samma logik där då, men vi har givetvis lyssnat mycket på kunderna och sett en del debatter kring ESG och vår bild är att kunderna vill inte bli tvingade in i ESG-produkter utan att de vill göra ett aktivt val in i en ESG-produkt.
Så i vårt fall så ville vi ha en så bred och diversifierad produkt som möjligt och då valde vi att inte göra det med ett ESG-filter on top.
Och det har ju varit en del, har varit en del av lite mer aktiva dialoger kring det hela och debatter kring detta. Med andra indexprodukter där kunderna kanske inte riktigt förstod att det fanns ett ESG-filter och att de missade en del uppgångar i teknik i USA och liknande.
Och det har också tagits emot väldigt väl av marknaden nu när vi gick ut med den här produkten att vi valt att inte göra så.
Kommer SAVR erbjuda en svensk ETF framöver?
JE: Och som du har nämnt här så var det en del marknadsreaktioner. Jag följde er lansering på sociala medier och jag tycker väl ändå att det jag kunde läsa av var att det finns ett stort intresse för den här typen av produkter och att det nödvändigtvis, den här bristen på antalet svenskregistrerade ETF:er kanske inte är helt representativt för intresset för ETF:er från svenska sparare, utan snarare att det kanske inte har gjorts tillgängligt på ett vettigt sätt.
Och jag fick några bra frågor från X som jag tänkte att vi skulle diskutera. Och för det första då, planerar ni att lansera någon svensk ETF med Vanguard?
DA: Ja men det är absolut något vi pratat om. Jag tror att vi är, det här är ju som jag sagt då, det är ett stort bet.
Men vi är, vi vill också se reaktionerna och se om det fungerar, se om vi kan få igång ett bredare användande av ETF:er. Och om vi lyckas med det så finns det alla möjligheter med att ta fram en svensk denominerad.
Det skulle ju inte vara vi då, för tydlighets skull. Om man inte har läst eller sett hur den här produkten fungerade och så, det är ju en Vanguard, en befintlig Vanguard ETF som vi tillsammans har lagt då en courtagefri och FX-fri wrapper runt, inom vår app då.
För att lansera en svensk ETF så skulle ju det vara mer upp till Vanguard, eller om man vill jobba med någon annan. Det är mycket möjligt, vi har diskuterat det och vi vet ju att intresset finns. Vi vet ju att det är väldigt skralt med alternativ så att jag tror att får vi igång beteendet så, om inte vi gör det så kommer ju någon annan göra det. Definitivt.
Håll koll på skatten på utländska utdelande ETF:er
JE: Och en annan bra fråga som trillade in, den handlade om skatter på utdelande ETF:er. Det är något som blir ytterst relevant när man köper en ETF som har sin legala hemvist utanför Sverige.
Hur har ni tänkt kring det här och har du några bra tips som man ska tänka på som sparare?
DA: Ja, det är ett svårt område och absolut inte min expertis. Men det finns ju en skillnad mellan om den är registrerad i Sverige eller Irland som då har bättre förmåga att få tillbaka källskatten på amerikanska utdelningar. Så vi får tillbaka, eller, det är bara 15% som blir withheld om man säger jämfört med 30% i Luxemburg.
Så det är någonting att titta på och den här är ju då registrerad i Irland. Men det är mer komplext än så, det beror ju också på vilket skal man har ETF:en själv i, om det är en aktiefonddepå eller en ISK.
Men i en fond som har mycket amerikanska innehav så är det absolut att föredra att det är en svensk eller en irländsk registrerad ETF. Så det är någonting som spararen kan tänka på.
Finns det planer för en utdelande ETF framöver?
JE: Och på tal om utdelande ETF:er. Har ni några planer på att erbjuda en billig utdelande global ETF?
DA: Ja, men det vi gjorde faktiskt, en lite större poll här nu faktiskt på X också, när vi nu pratar om X, och det var väldigt, jag tror nog att det var det mest populära svaret på nästa produkt, just en utdelande. Så vi har förstått att det intresset är stort och där finns det ju lite befintliga ETF:er som vi kan samarbeta med och lägga samma typ av kostnads-wrapper på så att det i sin tur är nog närmre än att sätta upp en helt ny sek-ETF. I alla fall i tid.
Så det är väldigt spännande om vi vill ta ett steg till här.
JE: Och en annan användare undrar då hur det ser ut med ekonomin för SAVR, du nämnde ju här att ni absorberar den här valutaväxlingsavgiften, den kostnaden, men är det någonting som är hållbart framöver?
DA: Ja absolut, det är ju precis som jag sagt, det är ju ett sätt att introducera den här produkten. Man kan se det som ett kundförvärv eller marknadsföringsprodukt precis på samma sätt som Avanza gjort med sin Avanza Zero och givetvis låga avgifter i deras andra indexfonder också.
Det är ju lite så det fungerar med att vara distributör och plattform som oss, det finnas marginaler på vissa produkter och det finns mindre marginaler på andra produkter.
Så det här är ju någonting som, en kostnad som vi och Vanguard tillsammans har en set-up för att absorbera de kostnaderna som uppstår. Så att vi har inget, vi har väldigt tunn eller ingen marginal på den här produkten, men det är en långsiktig set-up och det är inga tidsbegränsade kampanjer eller liknande utan det här är något vi jobbar på längre sikt tillsammans och vi har alla avsikt att fortsätta vara kvar. Så förhoppningsvis så är det en anledning att att flytta in sin portfölj och där har vi såklart ekonomi på andra produkter.
JE: Det ska bli otroligt spännande att följa er resa framöver och se hur ETF:er tas emot av de svenska spararna.
Stort tack för din tid Daniel! Och tills vi ses nästa gång, jag är Johanna Englundh för Morningstar.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.