Vad högre inflation betyder för amerikanska aktier och obligationer

För att skilja på signal och brus förväntar sig investerarna en trögrörlig eller kanske högre inflation, men de förväntar sig också högre tillväxt.

Sarah Hansen 2025-01-14 | 13:14
Facebook Twitter LinkedIn

Ett fotocollage av staplade mynt med en uppåtriktad pil som indikerar inflation

Viktiga slutsatser om inflationen och aktiemarknaden

· En rad starka ekonomiska rapporter om inflation och jobb gör att investerare är mer oroade över inflationen 2025 än för bara några månader sedan.

· Den trögrörliga inflationen och en stark ekonomi förändrar Federal Reserves utsikter för räntesänkningar. Investerare ser nu att Fed kommer att hålla räntorna på en högre nivå under längre tid.

· Både aktier och obligationer har haft svårt att anpassa sig till de nya utsikterna, med inflationskänsliga aktiesektorer som underpresterat och obligationsräntor som stigit.

· Investerarna förväntar sig att den starka ekonomiska tillväxten kommer att åtföljas av en envis inflation under de kommande månaderna - en positiv sak för marknaderna på lång sikt.

Inflationsspöket tornar åter upp sig över marknaderna. Obligationsräntorna har stigit kraftigt, medan aktierna under samma period har legat stilla och inte lyckats bryta sig ur ett oförändrat mönster. Marknadsbedömare har pekat på en rad olika orsaker till denna nedgång, från oro för ett växande federalt underskott till regelbundna portföljomfördelningar vid årets slut och oro över de kraftigt minskade utsikterna för räntesänkningar från Federal Reserve under 2025.

Inflationen ligger till grund för många av dessa förklaringar. Det problematiska pristrycket såg ut att ha försvunnit i höstas, men för närvarande ser det ut som om det kan hålla i sig åtminstone ett år till. Det får konsekvenser för Feds policy och i förlängningen för aktier och obligationer.

KPI vs. kärn-KPI

Resultatet är en miljö där “investerare verkar skifta sin oro mot utdragen inflation eller ännu värre, en återhämtning i inflationen”, säger Dominic Pappalardo, chefstrateg för multiasset på Morningstar Investment Management. Han påpekar att obligationsräntorna har stigit kraftigt trots att Fed har sänkt räntan med en hel procentenhet sedan september.

Här är vad investerare behöver veta om hur inflationsoron påverkar marknaderna.

Vad har förändrats på marknaderna?

Aktier sköt i höjden efter valet i november, då marknaderna jublade över utsikterna till en affärsvänlig administration under den tillträdande presidenten Donald Trump. Obligationsräntorna steg också - vilket i allmänhet är negativt för aktier - men de amerikanska börserna slog ändå rekord efter rekord.

Börsens uppåtgående momentum avbröts abrupt i december efter att Fed dramatiskt dragit ned sina prognoser för räntesänkningar 2025 i ett läge med robust ekonomisk tillväxt, en handfull inflationssiffror och (enligt analytiker) osäkerhet om inflationseffekterna av den nya administrationens potentiella politik. Investerare vet nu att denna osäkerhet var en viktig faktor i centralbankens beslut.

“Deltagarna förväntade sig att inflationen skulle fortsätta att röra sig mot 2%, även om de noterade att den senaste tidens högre än väntade inflationsavläsningar, och effekterna av potentiella förändringar i handels- och invandringspolitiken, tydde på att processen kunde ta längre tid än tidigare förväntat”, stod det i protokollet från förra månadens Fed-möte.

Obligationer såldes av tillsammans med aktier i efterdyningarna av mötet, och förlusterna i sektorn fördjupades förra veckan i samband med starka ekonomiska data. Obligationsräntor (som rör sig i motsatt riktning mot priserna) som stiger även efter tidigare räntesänkningar är ett fönster till investerarnas oro. Avkastningen på den 10-åriga statsobligationen flirtade med 4,8% på fredagen, den högsta nivån sedan 2023.

“Rörelserna tyder på att investerare åtminstone inte tror att Fed kommer att kunna fortsätta att sänka räntorna, eftersom inflationsoron kommer att ersätta önskan att stimulera den ekonomiska aktiviteten, eller i värsta fall måste återuppta kampen mot en långvarig inflation över målet”, förklarar Pappalardo.

Långfristiga amerikanska statsobligationsräntor

Är obligationsinvesterare oroliga för inflation?

Det är inte bara avkastningen. Analytiker pekar på en handfull signaler från obligationsmarknaden som tyder på att inflationen är viktigast för investerarna. Sameer Samana, senior global marknadsstrateg vid Wells Fargo Investment Institute, nämner tre mått: inflationsswappar, breakeven-räntan och löptidspremien. Alla är mått på obligationsmarknadens förväntningar på tillväxt och inflation under de kommande månaderna och åren.

Inflationsswappar innehåller underförstådda inflationsförväntningar. Samana säger att dessa handlare ser på en inflation på cirka 2,6% om ett år från och med nu - en hel procentenhet högre än på sensommaren. Breakeven-räntan kommer från skillnaden mellan inflationsskyddade obligationer och statsobligationer (som inte är inflationsskyddade). Samana säger att skillnaden mellan avkastningen på en ettårig TIP och en ettårig statsobligation har stigit under de senaste månaderna och nu är cirka 2,8% - en bra proxy för marknadens bästa gissning för inflationen under det kommande året. Slutligen har löptidspremien nyligen blivit positiv, vilket innebär att investerare kräver mer kompensation för att låsa sina pengar hos staten under en längre period.

Baserat på rörelsen i dessa mått säger Samana: “Det är rimligt att säga att marknaden blir mer orolig för inflationen.” Samtidigt signalerar de dock att investerarna förväntar sig mer ekonomisk tillväxt.

Vad driver inflationen?

Tillväxten är avgörande för inflationsberättelsen eftersom den hjälper investerare att förstå varför inflationstrycket kvarstår. “Sker [inflationen] för att ekonomin är stark, efterfrågan är stark [och] konsumenterna fortfarande spenderar?” frågar Jason Draho, chef för tillgångsallokering Americas, UBS Global Wealth Management. Det skulle vara ett tecken på ekonomisk styrka. “Eller sker det på grund av kostnadstryck i ekonomin?” Detta inkluderar de utbudsfrågor som drev inflationen till flera decenniers toppnivåer efter covid-19-pandemin. “Ju mer [inflationen] är ett resultat av god tillväxt, desto bättre”, menar Draho.

Han säger att det är det budskap som marknaderna sänder. “Räntemarknaden säger i princip att inflationen är lite trögrörlig, men det beror mest på att tillväxten håller sig uppe mycket bättre än väntat.” Han tror att trots osäkerheten kring Trump-administrationens framtida politik och dess potentiella inflationseffekter, så förväntar sig räntehandlarna att den kommer att vara bra för tillväxten.

Hur påverkar inflationsförväntningarna aktiemarknaden?

Draho menar att det faktum att marknaden håller sig relativt stabil trots stigande räntor är ett tecken på att aktierna har sunda tillväxtförväntningar inbyggda. “Om man ser till den övergripande bilden av vad marknaderna prissätter”, säger han, så är det att ränteuppgången, även om den inte är idealisk, drivs av stark ekonomisk tillväxt.

Jeff Schulze, chef för ekonomisk strategi och marknadsstrategi på ClearBridge Investments, förväntar sig att dagens högre räntor kommer att slå hårdare mot aktiemarknaden än vad de skulle ha gjort för några år sedan, under tjurmarknadens tidiga skede. “Eftersom vi befinner oss lite längre fram i konjunkturcykeln och aktiemarknaderna är mer fullvärderade känner man av den här effekten mycket tydligare just nu”, förklarar han.

Investerarna har redan reagerat. Lara Castleton, amerikansk chef för portföljkonstruktion och strategi på Janus Henderson Investors, säger att hon såg fler rörelser till stora aktier bland företagets kunder förra kvartalet. Aktier i mindre bolag, som är mer känsliga för högre räntor och högre inflation, var mindre populära. “Inflationen börjar bli investerarnas största bekymmer 2025”, säger hon.

Räntekänsliga aktier underpresterar

Under huven säger analytiker att utvecklingen för aktiesektorer också kan vara ett fönster till hur investerare tänker om inflationen. Samana påpekar att de sektorer som nyligen har utvecklats sämre än den bredare marknaden, som konsumentskydd, tenderar att vara mer känsliga för inflation.

“Räntekänsliga grupper har verkligen sett en uttalad försämring under den senaste månaden”, tillägger Schulze. Han pekar på fastighetsaktier tillsammans med konsumenternas defensiva. Han säger att räntor som rör sig högre från dagens nivåer kan vara ett “hinder för marknaden”.

Å andra sidan har sektorer som kan överföra inflationskostnader och dra nytta av högre tillväxt, som cykliska konsumentbolag, utvecklats bättre.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar