Vi undersöker för närvarande intermittenta problem som påverkar åtkomsten till vissa artiklar och sidor på vår webbplats. Vi ber om ursäkt för eventuella olägenheter och arbetar för att lösa detta så snabbt som möjligt.

De mest köpta och sålda fonderna 2024

Pengar fortsatte strömma till globala aktiefonder medan Europa och alternativ energi fanns bland de mest sålda fonderna 2024

Johanna Englundh 2025-01-10 | 14:01
Facebook Twitter LinkedIn

Photo collage of magnifying glass with bill at the center, surrounded by icons and shapes

Bland de mest köpta och sålda fonderna under 2024 finns det en mängd intressanta teman, bland annat en vanligtvis oälskad fondtyp som nu seglat upp i intresse medan Fondtorgsnämndens upphandling av fonder till premiepensionstorget gör avtryck bland både vinnare och förlorare.

De flesta sparare kunde samtidigt njuta av ett positivt börsår på många håll globalt 2024, såväl som i Sverige där Morningstar Sweden-indexet slutade året på plus 7,2%. Att svenska sparare framför allt investerar globalt visade sig dock väldigt lönsamt, med den globala marknaden som steg 27,5% räknat i svenska kronor. I dollar steg dock Morningstar Global Markets Index 16,3%, vilket illustrerar effekten av den svaga svenska kronan som var ett stående tema under fjolåret. Morningstar Developed Markets Europe Index noterade samtidigt en uppgång på 11,6% i svenska kronor.

Svenska börsen halkade efter 2024

Totalt stängde 732 av de 755 svenskregistrerade fonder, som rapporterat in avkastning för året, året på plus. I genomsnitt steg fonderna 12,31%, men spannet mellan den högsta och lägsta avkastningen var stor. Vilka som var de bäst och sämst presterande fonderna 2024 kan du läsa mer om här.

Vanligtvis återfinns specialfonder, såsom hedgefonder, eller mer nischade tematiska fonder eller branschfonder bland de bästa och sämsta fonderna, och de är inte nödvändigtvis de fonder som sparare faktiskt är mest exponerade mot. Under 2024 noterades nämligen ett tämligen intressant tema. Bland de mest köpta svenskregistrerade fonder återfanns ett flertal räntefonder, i sällskap av de ständigt populära globalfonderna.

Spararna köpte globalfonder och räntefonder 2024

Att ett flertal räntefonder återfanns bland de fonder med högst nettoinflöde under 2024 är intressant då fondförmögenheten i Sverige tenderar att vara underviktad räntefonder i ett europeiskt såväl som globalt perspektiv. Svenskarnas fondförmögenhet är snarare placerad i aktiefonder, där 63,7% av förmögenheten i de svenskregistrerade fonderna är placerat. Men med hälften av de mest populära fonderna under 2024 som var räntefonder tycks ett nytt intresse tagit fart. En del av förklaringen kan ligga i det faktum att räntefonder blivit mer attraktiva då det höga ränteläget gör att de har högre förväntad avkastning än på mycket länge. Räntesänkningar är även i regel positiva för räntefonder, vilket beror på att värdet på de obligationer som en räntefond redan äger stiger när marknadsräntorna sjunker.

En annan faktor som kan visa sig positiv för räntefonder framöver är den skattefria nivån på ISK som infördes vid årsskiftet. Det innebär att den tidigare rekommendationen om att undvika lågavkastande räntefonder i ditt ISK inte längre är lika självklar.

Spararna har dock inte minskat på sin rena aktieexponering under året, utan snarare dragit ned på exponeringen mot blandfonder till förmån för räntefonder såväl som aktiefonder. Blandfondernas marknadsandel sjönk till 19,8% 2024 från 23,4% året innan, att jämföra med räntefondernas marknadsandel som steg till 16,4% från 15,3%. Aktiefonder som grupp växte också, från en marknadsandel om 61% 2023 till 63,7% ifjol.

Vid en närmare titt bland aktiefonderna syns även en väldigt tydlig trend, hela 81,7% av kapitalet i svenskregistrerade aktiefonder är placerat i kategorin global large-cap blend equity. Kategorin hade samtidigt en organisk tillväxttakt på 15,8% och det är därmed inte särskilt överraskande att de tre absolut mest populäraste fonderna 2024 tillhör just denna kategori.

Spararna dumpade Europa-, USA- och hållbar energi-fond

Bland de mest sålda fonderna är det mer spridda skurar, med allt ifrån europafonder, USA-fonder, tillväxtmarknader och räntefonder. Två av Handelsbankens indexfonder noteras i topp, där Handelsbanken Europa Index Criteria och Handelsbanken USA Index Critera såg nettoutflöden på 11,9 respektive 9,3 miljarder under året. Noterbart är att båda fonderna har en låg löpande avgift på 0,20%, båda har fyra stjärnor i Morningstar Rating och ett medaljbetyg i Morningstar Medalist Rating.

Efter flera tuffa år i ryggen har spararnas tålamod för alternativ energi likaså sinat. Bland de mest sålda fonderna hittas Handelsbanken Hållbar Energi, en aktivt förvaltad fond som placerar i bolag med inriktning på att minska den globala uppvärmningen. Med en genomsnittlig årlig avkastning på -12,4% senaste tre åren, och ett tapp på 13,5% ifjol, illustreras det tuffa klimatet de senaste åren för fonden.

Inte heller spararnas kärlek till globala aktiefonder tycktes rädda samtliga globalfonder. Bland de mest sålda hittades två som tillhör den populära kategorin Global Large-Cap Blend Equity, med Storebrand Global Plus och Nordea Inst Aktie Världen som hade utflöden på drygt 9,2 respektive 6,1 miljarder kronor.

Nordea Inst Aktie Världen riktar sig till institutionella kunder, medan Storebrand Global Plus är öppen för privatinvesterare. Förvånande nog är Storebrand Global Plus relativt billig med en löpande avgift på 0,41%, den har fyra stjärnor och en bronsrating från Morningstar Medalist Rating. Men detta till trots tycktes fonden inte falla spararna i smaken.

PPM-upphandling kan påverka fondflöden

I takt med att Fondtorgsnämndens upphandling av fonder till premiepensionens fondtorg tog fart ordentligt under 2024 är det en ny faktor som kan komma att påverka fondflödena extra mycket. Totalt handlar det om 1 300 miljarder kronor som ska upphandlas.

Bland de fonder i topplistan som berörts av upphandlingen under fjolåret noteras bland annat Storebrand Global Plus, som inte var en av de vinnande fonderna i upphandlingen av globala indexfonder och nu måste lämna fondtorget. Upphandlingen av globala indexfonder innebar att 51 miljarder kronor skulle omfördelas, vilket kan förklara en stor del av fondflödena i denna kategori. Bland de vinnande fonderna i denna kategori noteras exempelvis de två fonderna med störst nettoinflöde 2024: Handelsbanken Developed Markets Index Criteria och Handelsbanken Global Index Criteria.

Intressant nog valdes även Handelsbanken Europa Index Criteria i upphandlingen av europeiska aktiefonder (index) till premiepensionens fondtorg, den fond som stängde 2024 med absolut störst nettoutflöde. Fonden fans dock redan sedan tidigare på fondtorget, och fondflödet kan därmed antas påverkats av andra faktorer. Fonder som sedan tidigare finns på fondtorget och går segrande ur en upphandling får behålla sitt förvaltade kapital.


Författaren eller författarna äger aktier i ett eller flera värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar