Majoriteten av de svenskregistrerade fonderna avslutade året på plus, med stöd av en svagare svensk krona, samtidigt som svenska aktiefonder tyngdes av ett år då svenska aktier underpresterade globala marknader.
2024 visade sig vara året då inflationen föll tillbaka under Riksbankens målnivå samtidigt som räntesänkningar tog fart. Styrräntan sänktes med 1,5 procentenheter till 2,75%, men med svensk ekonomi som befinner sig i en lågkonjunktur med en hög arbetslöshet väntas styrräntan fortsätta ned under första halvåret. En annan trend under 2024 var den svaga svenska kronan, som enligt Riksbanken är en av de främsta inflationsdrivande faktorerna vid sidan av geopolitiska risker och företagens planer på prishöjningar.
Den svaga kronan har däremot visat sig positiv för många svenska fondsparare, då fonder som investerar i värdepapper i en valuta som har stärkts mot kronan har fått se en extra uppgång när avkastningen redovisas i svenska kronor.
Morningstar Sweden-indexet slutade året på plus 7,2%, vilket är betydligt lägre än den globala marknaden som steg 27,5% räknat i svenska kronor. I dollar steg Morningstar Global Markets 16,3%, vilket illustrerar effekten av den svaga svenska kronan. Morningstar Developed Markets Europe noterade samtidigt en uppgång på 11,6% i svenska kronor.
Totalt stängde 732 av de 755 svenskregistrerade fonder, som rapporterat in avkastning för året, året på plus. I genomsnitt steg fonderna 12,31%, men spannet mellan den högsta och lägsta avkastningen är stor. Det bästa fonden för året steg nästan 50%, medan den sämsta rasade drygt 30%.
USA, Kina och Teknik bästa kategorierna 2024
De fondkategorier som gav den absolut högsta genomsnittliga avkastningen under 2024 var USA- och Kina-fonder, såväl som teknikfonder. US Equity Large Cap Growth hade en genomsnittlig avkastning på hela 36% 2024. Tre fonder hör hemma i denna kategori: Handelsbanken Amerika Tema, Swedbank Robur USA och Länsförsäkringar USA, medan 13 fonder hittas i kategorin US Equity Large Cap Blend. Inom Greater China Equity hittas två fonder, Handelsbanken Asien Småbolag samt SOIC Dynamic China, med en genomsnittlig uppgång på 29,8% 2024.
Sämre gick det för Latinamerika-fonder, där de två svenskregistrerade i genomsnitt föll 23% under fjolåret. Endast två andra kategorier noterades på minus: Natural Resources Sector Equity, med fonderna Atlant Green Tech Metals och AuAg Essential Metals, och Energy Sector Equity där vi hittar Handelsbanken Hållbar Energi, Pensum Global Energy och Swedbank Robur Transition Energy.
De största aktiekategorierna, Europe Equity Large Cap (där bland annat Sverigefonder hamnar) steg 8,6% medan Global Equity Large Cap hade en genomsnittlig avkastning på 22%. Europe Fixed Income slutade på +5,4%.
Teknikfonder bland de bästa fonderna 2024
SEB Teknologifond
År 2024 steg den aktivt förvaltade SEB Teknologifond med 48,9%, medan den genomsnittliga aktieteknologifonden steg med 31,22%. Fonden placerade sig i den 11:e percentilen för avkastning och slog sitt index, Morningstar Global Technology Target Market Exposure Index, med 6,24 procentenheter. Fonden, som är värd 20,3 miljarder svenska kronor, har under de senaste fem åren stigit med 16,92%, medan den genomsnittliga fonden i sin kategori har stigit med 16,82%.
Handelsbanken Global Digital
Den aktivt förvaltade Handelsbanken Global Digital steg med 48,83% under 2024 och överträffade därmed den genomsnittliga fonden i kategorin aktieteknologi, som steg med 31,22%. Fonden placerade sig i den 11:e percentilen för avkastning och slog sitt index, Morningstar Global Technology Target Market Exposure Index, med 6,17 procentenheter. Fonden, som förvaltar 14,9 miljarder svenska kronor, lanserades i februari 2023.
Handelsbankens Global Momentum
Under 2024 steg den aktivt förvaltade Handelsbanken Global Momentum med 44,66%, medan den genomsnittliga globala tillväxtaktiefonden med stora bolag steg med 24,25%. Fonden placerade sig i den tredje percentilen för avkastning och slog sitt index, Morningstar Global Growth Target Market Exposure Index, med 11,15 procentenheter. Fonden på 2,2 miljarder svenska kronor lanserades i februari 2021.
Swedbank Robur Teknik
Swedbank Robur Technology på 182,8 miljarder svenska kronor steg 43,44% under 2024. Uppgången för den aktivt förvaltade fonden överträffade uppgången på 31,22% för den genomsnittliga fonden i kategorin aktieteknologi, vilket placerade den i den 21:a percentilen för avkastning. Fonden utvecklades ungefär i linje med sitt index, Morningstar Global Technology Target Market Exposure Index. Under de senaste fem åren har fonden stigit med 27,45%, jämfört med 16,82% för kategorin.
GP Bullhound Global Teknikfond
År 2024 steg den aktivt förvaltade GP Bullhound Global Technology Fund med 41,05%, medan den genomsnittliga aktieteknologifonden steg med 31,22%. Fonden placerade sig i den 26:e percentilen för avkastning och presterade ungefär i linje med sitt index, Morningstar Global Technology Target Market Exposure Index. Fonden på 1,4 miljarder svenska kronor har under de senaste fem åren stigit med 22,6%, medan den genomsnittliga fonden i sin kategori har stigit med 16,82%.
Spridda skurar bland sämsta fonderna 2024
Handelsbanken Brasilien Tema
Handelsbanken Brasilien Tema på 272,8 miljoner svenska kronor föll med 29,91% under 2024. Förlusten för den aktivt förvaltade fonden var sämre än förlusten på 24,67% för den genomsnittliga fonden i kategorin brasilianska aktier, vilket innebar att den hamnade i den 88:e percentilen för avkastning. Fonden föll mer än sitt index, Morningstar Brazil Target Market Exposure Index, med 8,55 procentenheter. Under de senaste fem åren har fonden sjunkit med 12,93%, jämfört med 6,35% för kategorin.
Proethos Fond
Den aktivt förvaltade Proethos Fond förlorade 20,82% under 2024, vilket var sämre än genomsnittsfonden i kategorin för svenska kronor med aggressiv allokering, som steg 16,54%. Fonden placerade sig i den 100:e percentilen för avkastning. Under de senaste fem åren har fonden med 326,8 miljoner svenska kronor i förvaltat kapital stigit med 0,41%, jämfört med 8,29% för kategorin.
Handelsbanken Latinamerika Impact Tema
Under 2024 föll den aktivt förvaltade Handelsbanken Latinamerika Impact Tema med 15,88%, medan den genomsnittliga Latinamerika-aktiefonden föll med 20,21%. Fonden placerade sig i den 15:e percentilen för avkastning och slog sitt index, Morningstar Emerging Markets Americas Target Market Exposure Index, med 2,49 procentenheter. Under de senaste fem åren har Handelsbanken-fonden, som förvaltar 1,6 miljarder svenska kronor gått ner 4,29%, medan genomsnittsfonden i kategorin har gått ner 2,94%.
Handelsbanken Hållbar Energi
Handelsbanken Hållbar Energi på 13 miljarder svenska kronor föll med 13,53% under 2024. Förlusten för den aktivt förvaltade fonden var sämre än den genomsnittliga fondens förlust på 4,07% i kategorin alternativ energi, vilket innebar att den hamnade i den 77:e percentilen för avkastning. Fonden hade en eftersläpning på 22,27 procentenheter jämfört med sitt index, Morningstar Global Markets Renewable Energy Index. Under de senaste fem åren har fonden stigit med 8,08%, jämfört med 7,51% för kategorin.
Adrigo Small & Midcap L/S
Den aktivt förvaltade aktiehedgefonden, som investerar i nordiska små och mellanstora bolag, Adrigo Small & Midcap L/S föll med 13,37% under 2024. Det var ett sämre resultat än den genomsnittliga fondens uppgång på 11,9% i kategorin Long/Short Equity- Other. Fonden med 214 miljoner svenska kronor i förvaltat kapital har under de senaste fem åren stigit 5,14% i genomsnitt, jämfört med 4,8% för kategorin.
Hur ska man tolka dessa listor?
Listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska de inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen analys innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.
Den här artikeln har skapats med hjälp av automatisering och granskats av Morningstars redaktörer. Läs mer om Morningstars användning av automatisering.
Författaren eller författarna äger aktier i ett eller flera värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.