Den preliminära inflationstakten enligt KPI för december 2024 var 0,8%, vilket var en nedgång från 1,6% i november. Månadsförändringen för KPI från november till december var 0,0%. Ingen av storbankerna hade förväntat sig en KPI på 0,8% i december, men Nordea var närmast med en förväntad inflationstakt på 0,9% medan Handelsbanken låg längst ifrån med 1,2%.
Den preliminära inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) sjönk samtidigt från 1,8% i november till 1,5% i december. Månadsförändringen för KPIF från november till december var 0,3%. Även KPIF-inflationen kom in lägre än förväntat, med tre av storbankerna som förutspådde 1,6% och Handelsbanken 1,7%.
Det innebär att KPIF, som är Riksbankens målvariabel för inflationen och används som underlag för Riksbankens penningpolitiska beslut, nu kommit in under målet på 2% för den sjunde månaden i rad.
”Mycket av de senaste månadernas inflationsvolatilitet har drivits av baseffekter - den sena Black Week-försäljningen i år höll de månatliga prisförändringarna i november-december ganska stabila - men kärninflationsmomentumet sjönk samtidigt i december”, förklarar Swedbanks ekonom Carl Nilsson.
Ekonomen tror att en del av överraskningen på nedsidan kan förklaras av låga flygpriser, i likhet med tidigare månader.
Sänkning från Riksbanken att vänta i januari
Carl Nilsson menar att dagens inflationsutfall håller dörren väl öppen för en räntesänkning vid nästa penningpolitiska möte och han konstaterar att Swedbank behåller sin prognos om en räntesänkning i januari tills vidare och avvaktar de kommande veckornas aktivitets- och arbetsmarknadsdata. Nästa viktiga datapunkter är BNP och hushållens konsumtion, som väntas på fredag.
Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson lyfter att kärninflationen bara ligger en aning över målet på 2% och arbetslösheten är högre än normalt, vilket han menar stärker deras syn på ytterligare lättnader i penningpolitiken.
”Vi tror på en räntesänkning med 25 punkter i januari, att banken avvaktar i mars och en slutlig räntesänkning med 25 punkter i maj till 2,00%. Riskerna lutar mot en lägre styrränta”, skriver Torbjörn Isaksson.
Även SEB:s ekonomer är inne på en räntesänkning i januari, och tror på ytterligare en sänkning under våren. När den andra sänkningen kommer är dock osäker och de ser att riskerna fortfarande är förskjutna mot att den andra sänkningen blir fördröjd.
Dagens siffror är preliminära. Den ordinarie publiceringen för december sker den 15:e januari.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.