Hur mycket kommer Riksbanken sänka styrräntan 2025?

Riksbanken kan tvingas sänka räntan efter global turbulens och tullkrig som fördröjer återhämtningen i svensk ekonomi.

Johanna Englundh 2025-04-10 | 7:05
Facebook Twitter LinkedIn

Riksbankhuset sommaren 2021

Lägre räntenivåer innebär en lättnad i plånboken för svenska hushåll, som kämpat med höga levnadskostnader de senaste åren. Svenska hushåll tillhör de mest skuldsatta i världen och är även bland de i Europa som drabbats hårdast av de kraftiga räntehöjningar, då 75% av bolånen har en löptid på 3 månader - en så kallad rörlig ränta.

Men under våren 2024 kom vändningen på riktigt, och likväl som att de rekordsnabba räntehöjningarna drabbade svenska hushåll kraftigt kommer lättnaderna snabbt få effekt.

Riksbanken inledde 2025 med ännu en räntesänkning på 25 punkter vid januarimötet, vilket innebär att styrräntan har sänkts med sammanlagt 1,75 procentenheter sedan toppen i maj 2024. Men efter att ha lämnat styrräntan orörd vid mötet i mars och flaggat för att det inte skulle komma några fler räntesänkningar under denna cykel har Trumps tullkrig ritat om spelplanen helt.

Har Riksbanken sänkt klart?

Huruvida Riksbanken har sänkt klart eller inte har diskuterats flitigt, och prognosmakare och ekonomer har även ändrat sig flera gånger på väldigt kort tid. Det är talande för den turbulenta tid vi befinner oss i.

I Riksbankens senaste räntebana bottnar styrräntan på 2,25% från och med tredje kvartalet 2025. Det skulle innebära att sänkningen i januari var den sista för denna cykel.

Innan jul förutspådde däremot Konjunkturinstitutet att styrräntan skulle ner till 1,5% till sommaren, medan majoriteten av storbankerna såg en styrränta på 2,0% till sommarvärmen. Sedan tog inflationen fart igen vid inledningen av året och då ändrades tonläget snabbt.

Ekonomer och prognosmakare landade då i att det inte blir några fler räntesänkningar. Styrräntan hade bottnat på 2,25%.

“Inkommen data tyder på att den ekonomiska utvecklingen blir svag det första halvåret i år när hög inflation och stor osäkerhet om den framtida ekonomiska utvecklingen håller tillbaka hushållens konsumtion och företagens investeringar”, konstaterade Konjunkturinstitutet i en rapport i mars där de kom fram till att räntan skulle ligga kvar på 2,25%. En stark kontrast till prognosen ett par månader innan på 1,5%.

President Trumps tullar ritar om hela spelplanen

Historien tog dock snabbt en ny vändning när Donald Trump annonserade sina tullar den 2 april, på den så kallade “frihetsdagen”.

Importtullar på minst 10% mot länder runtom i världen var värre än marknaden väntat sig. Tullarna är inte bara en självförvållad ekonomisk katastrof för USA, som Morningstars USA-ekonom Preston Caldwell påpekar, utan har även höjt riskerna för en amerikansk recession. Utöver detta kan det komma att fördröja återhämtningen i den svenska ekonomin.

Enligt Handelsbanken fick återhämtningen i den svenska ekonomin ett bakslag redan i början av året, med högre inflation och ökad osäkerhet om den globala ekonomin som har hållit tillbaka tillväxten under det första kvartalet. Hushållen har blivit mer pessimistiska om både sin egen ekonomi och svensk ekonomi i stort.

“Med högre tullar än väntat och turbulens på de finansiella marknaderna talar nu allt för att tillväxten i år blir betydligt svagare än vad vi räknade med i vår tidigare prognos”, konstaterar storbanken i en analys.

Från eventuellt höjda räntor till flera räntesänkningar i korten

I protokollet från det penningpolitiska mötet som ägde rum den 19 mars var det tydligt att Riksbankens ledamöter diskuterade inflationsuppgången under inledningen av året ingående. De signalerade att de är relativt trygga med att inflationen är temporärt hög och kommer ner mot inflationsmålet 2025. Om inflationen skulle komma att överraska rejält på uppsidan igen var det dock många bedömare som såg eventuella räntehöjningar i spåkulan. Detta var dock innan USA sjösatte sina tullar.

“Vår bedömning är att inflationsmålet inte hotas av de högre tullarna och att Riksbanken därför kommer att agera för att mildra de negativa effekterna på ekonomin, och minska risken för att inflationen längre fram underskjuter målet”, skriver Handelsbanken och prognostiserar samtidigt att Riksbanken sänker styrräntan i juni och på de efterföljande mötena i augusti och september ner till 1,5%.

Marknadens prissättning har rört sig snabbt de senaste veckorna, från att indikera räntehöjningar från Riksbanken till att nu prisa in ungefär en räntesänkning i år.

Även Swedbank har valt att ändra sin prognos för styrräntan i samband med de annonserade tullarna. Från att tidigare inte sett någon förändring av räntan väntar de sig nu att Riksbanken sänker styrräntan till 2,0% i augusti och hänvisar till att konjunkturen är fortsatt dämpad, en svag arbetsmarknad, samtidigt som tullar och global osäkerhet grumlar utsikterna.

“De amerikanska tullarna, och de förväntade motåtgärderna från EU, bedöms inte påverka svensk inflation i någon nämnvärd utsträckning. Inflationsutfallet i mars kom därtill in något lägre än väntat. Vi utesluter inte att Riksbanken sänker räntan före augusti eller att det blir fler räntesänkningar”, skrev Swedbank.

Nordea ser dock fortfarande att huvudscenariot är att banken avvaktar, men lyfter att de senaste veckornas turbulens i omvärlden förändrat riskbilden för Riksbanken, från höjningar till sänkningar.

Tullpaus bra - men oförutsägbar politik dåligt

I ett ytterligare bevis på den oförutsägbara och snabbt föränderliga politik som förs i Vita Huset av den amerikanska administrationen meddelade Trump under onsdagskvällen att han kommer att pausa de ömsesidiga tullarna som hade börjat gälla bara några timmar tidigare. Under pausen, som kommer att vara under 90 dagar, kommer alla tullar ligga på 10%. Kina är dock undantaget från pausen och får i stället höjda tullar till 125%.

Enligt finansminister Scott Bessett har detta varit Trumps plan hela tiden.

I en intervju i SVT:s Aktuellt på onsdagskvällen sade Riksbankschefen Erik Thedéen att tullpausen var välkommen, då “det ger en respit i det mycket allvarliga läge vi var i för några timmar sedan”.

Riksbankschefen ville dock inte uttala sig om huruvida beskedet om en tullpaus skulle kunna påverka den svenska styrräntan.

“Men det är inte något givet läget för det som många hoppas på, nämligen sänkt ränta”, sade Thedéen.

Nästa räntebesked från Riksbanken väntas den 8 maj.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar