Vi undersöker för närvarande intermittenta problem som påverkar åtkomsten till vissa artiklar och sidor på vår webbplats. Vi ber om ursäkt för eventuella olägenheter och arbetar för att lösa detta så snabbt som möjligt.

Inflationen i Sverige i december: vad du kan förvänta dig

Ekonomer förväntar sig att inflationen faller tillbaka i december i takt med lägre elpriser.

Johanna Englundh 2025-01-03 | 12:10
Facebook Twitter LinkedIn

Inflation

Storbankernas ekonomer förväntar sig att inflationen kommer att falla tillbaka något i december, efter att den säsongsmässiga uppgången för el kom tidigare och fick inflationstakten att stiga något mer än väntat i november. Snabba inflationssiffror för december publiceras onsdagen den 8e januari, med definitiva siffror 15e januari, innan Riksbankens första räntebesked för året den 29e januari.

”Elpriserna fortsätter att vara volatila. Terminerna för de kommande månaderna tyder på att elpriserna kommer att fluktuera kring nivåer som är normala för säsongen, vilket också är vårt antagande. Nätavgifterna höjdes dock i början av 2025, vilket gav en extra skjuts åt elkostnaderna”, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson inför inflationssiffrorna.

KPIF exklusive energipriser (KPIFXE) - en indikator på den underliggande inflationen - väntas komma ner från en tillfällig topp, men ligga kvar marginellt över 2%.

Inflationen i december påverkas av matpriser, el och Black Week

KPIF-inflationen, som är det mått som Riksbanken använder där ränteeffekter är borträknade, har legat lägre en bra bit under målnivån på 2% sedan i juni, men har börjat närma sig 2%-strecket under hösten. Storbankerna, såväl som Riksbanken, tror dock att KPIF-takten i december kommer falla tillbaka något från november till 1,6-1,8%.

Utöver elpriser, som åkt berg- och dalbana under hösten och vintern, kommer inflationstakten i december påverkas av matpriser, som stigit de senaste månaderna.

”Även om vi ser att livsmedelspriserna i stort sett är oförändrade på månadsbasis i december kommer årstakten för livsmedel att ligga över 2% och stiga ytterligare under de kommande månaderna. Livsmedelsinflationen bör dock dämpas senare under 2025”, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Enligt chefsanalytikern steg även priserna på övriga varor i december jämfört med månaden innan, om än mindre än förra året enligt bankens prognos. Han tillägger att ”Black Week-försäljningen hade mindre påverkan på KPIF i november, troligen på grund av kalendereffekter, vilket innebär att priserna studsar mindre i december i år än för ett år sedan. Indikatorerna är blandade. Företagens prisplaner har stigit samtidigt som import- och producentpriserna är fortsatt låga.”

Högre elpriser fick inflationstakten att stiga i november

Inflationstakten enligt KPI var 1,6% i november 2024, medan KPIF landade på 1,8%. Mindre prissänkningar under Black Friday-rean på varor exklusive livsmedel och energi förklarade merparten av uppgången.

”Livsmedelspriserna har accelererat under de senaste 6 månaderna och är den viktigaste förklaringen till varför KPIF ex energi har varit högre än vad vi förutspådde före sommaren”, konstaterade SEB:s chefsstrateg Olle Holmgren och ekonom Marcus Widén i samband med inflationssiffrorna för november.

Det som bidrog mest var höjda hyror, månadsavgifter för bostadsrättslägenheter samt räntekostnader för egnahem. Det var även prisökningar inom gruppen rekreations- och kulturella tjänster där tv-, film och musiktjänster ingår. Vidare var det prishöjningar inom gruppen diverse varor och tjänster där priserna för personlig hygien hade en bidragande effekt.

Hur mycket kommer Riksbanken sänka räntan?

Riksbanken avslutade 2024 med en räntesänkning på 25 punkter vid decembermötet, vilket innebär att styrräntan har sänkts med sammanlagt 1,5 procentenheter sedan i maj samma år. Med en styrränta på 2,50% vid inledningen på 2025 ställer många sig nu frågande till hur många räntesänkningar vi kan förvänta oss detta år, och när nästa sänkning kommer levereras.

SEB prognostiserar att styrräntan bottnar på 2,00%, med en sänkning på 25 punkter redan i januari. Men storbankens seniorekonom Robert Bergqvist säger sig hålla med Konjunkturinstitutets senaste prognos om att Riksbanken i stället bör sänka styrräntan 0,50 procentenheter både 29 januari och 20 mars till 1,50%.

Konjunkturinstitutet lyfter att ekonomin underpresterar till följd av bland annat försiktiga hushåll trots klart förbättrat ekonomiskt utrymme 2025 på grund av reallöneökningar, skattesänkningar och lägre boräntor. Samtidigt som inflationen är under kontroll bör räntan ligga under neutral nivå som både Konjunkturinstitutet och Riksbanken bedömer ligger nära 2,25%.

”Nu står mycket trovärdighet på spel när KI och Riksbanken – två gigantiska prognoselefanter – målar upp överraskande stora skillnader i sina bedömningar av 2025. Återstår att se vem som får rätt”, resonerar Robert Bergqvist.

Handelsbanken förutspår samtidigt endast en till räntesänkning på 25 punkter från Riksbanken, vilket skulle ta styrräntan till 2,25%. Swedbank håller inte med utan tror på ytterligare tre sänkningar, med den första i januari.

”Decemberprotokollet verkar ge förvånansvärt mycket stöd för en räntesänkning i januari med tanke på det mer hökaktiga uttalandet och räntebanan. Vi tror fortfarande att Riksbanken är alltför optimistisk om den ekonomiska aktiviteten på kort sikt, inklusive hushållens konsumtion och BNP, och kommer att behöva sänka räntan under räntebanan. Av denna anledning behåller vi vår prognos om ytterligare 3 räntesänkningar - nästa redan i januari - för att till slut få ned styrräntan till 1,75%”, skriver Swedbanks analytiker Jesper Hansson, Carl Nilsson och Emma Paulsson.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar