9 billiga europeiska aktier som har höjt sin utdelning under 2024

Bankaktier har en hög närvaro i denna grupp av företag och vi hittar två svenska namn i listan.

Fernando Luque 2024-12-23 | 11:28
Facebook Twitter LinkedIn

Collage med en portfölj, tidningsurklipp om utdelningsaktier och grafiska element.

2024 kommer att bli ett positivt år för europeiska utdelningsaktier, men bara i absoluta tal. Morningstar Europe High Dividend Equity Index, Morningstar Developed Market Euro Dividend Yield >2,5% NR, har stigit med 9,5% i euro i år (till den 16 december), men ligger efter det regionala indexet Morningstar Europe NR, som har stigit med 10,4%. Det europeiska utdelningsindexet ligger också långt efter sin amerikanska motsvarighet, Morningstar US High Dividend Yield NR, som har stigit med hela 25,0% i euro.

Europeiska utdelningsbolag, mindre lönsamma än amerikanska bolag...

Förklaringen till denna skillnad i avkastning står att finna i tekniksektorns vikt i de båda indexen: i det amerikanska indexet utgör teknikaktierna 15% jämfört med endast 1% i det europeiska indexet.

Om man tittar på denna jämförelse i avkastning kan man dock tycka att det är bättre att investera i amerikanska bolag med hög utdelning än i europeiska bolag. Men det är att investera i backspegeln. Det är viktigt att titta på värderingarna framöver. Och där konkurrerar europeiska aktier tydligt med amerikanska aktier.

Men de ger högre utdelning och är billigare.

Även när det gäller direktavkastning överträffar de europeiska bolagen sina amerikanska motsvarigheter. Morningstar High Dividend Yield Index har en direktavkastning på 2,63% (per den sista november) medan Morningstar DM Eur Div Yld >2.5% NR EUR Index har en direktavkastning på 4,95%.

När det gäller värdering är europeiska utdelningsbolag betydligt mer attraktiva än amerikanska utdelningsbolag. Morningstar US High Dividend Yield index handlas till ett Price/Fair Value på 0,98 (i slutet av november) jämfört med 0,68 för det europeiska indexet.

Billiga europeiska aktier som har höjt sin utdelning

Bland de europeiska storbolagen med höga utdelningar finns en utvald grupp aktier som har ökat sina utdelningar kraftigt 2024 och som dessutom är undervärderade.

Aktierna i denna utvalda grupp, som visas i tabellen nedan, har en direktavkastning på mer än 3%, har höjt sin senaste utdelning med mer än 5% jämfört med den utdelning som betalades under samma period föregående år (om ett företag betalade sin senaste utdelning i september 2024 jämförs den utdelningen med utdelningen i september 2023) och är noterade med en Morningstar Rating på 4 eller 5 stjärnor.

Morningstar Stock Rating hjälper investerare att upptäcka aktier som är undervärderade eller övervärderade. Betyget bestäms av tre faktorer: den aktuella aktiekursen, Morningstars uppskattning av aktiens verkliga värde och graden av osäkerhet i det verkliga värdet. Aktier med 1 eller 2 stjärnor anses vara övervärderade medan aktier med 4 eller 5 stjärnor anses vara undervärderade.

Nyckeltal från Morningstar

AXA CS

Analytiker: Henry Heathfield, CFA

  • Sektor: Finansiella tjänster 




  • Kommentar: “AXA har gjort tillräckliga utdelningar. Bolaget siktar på en utdelningsandel på 55-65% av det underliggande resultatet i årlig utdelning. Bolaget planerar att återköpa drygt 1,1 miljarder euro i år.” 

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria BBVA

Analytiker: Johann Scholtz, CFA

  • Sektor: Finansiella tjänster 




Kommentar: “Vi är nöjda med BBVA:s utdelningspolicy och avkastning på eget kapital. Vi tror att BBVA fortfarande har överskottskapital, men vi tror att man håller krutet torrt inför ett eventuellt förvärv i Spanien.”

BNP Paribas BNP

Analytiker: Johann Scholtz, CFA

  • Sektor: Finansiella tjänster 




Kommentar: “Vi anser att BNP:s utdelningspolicy till aktieägarna är lämplig med tanke på dess begränsade kapitalöverskott;

GSK GSK

Analytiker: Jay Lee





Kommentar: “Vi anser att GSK:s utdelningar historiskt sett är för höga. Under de senaste fem åren har GSK betalat en utdelning på cirka 70% av det normaliserade resultatet, vilket sannolikt har begränsat möjligheten att återinvestera i bolaget genom intern FoU och externa förvärv av nya läkemedel under utveckling. Dessutom verkade 2016 års extrautdelning överdriven och onödig. Efter avyttringen av konsumentgruppen 2022 sänkte GSK den totala utdelningen till en nivå som sannolikt är mer lämplig med hänsyn till resultatet.”

Infrastrutture Wireless Italiane INW

Analytiker: Javier Correonero





Kommentar: “Inwit räknar med att betala ut cirka 60% av sitt återkommande fria kassaflöde i form av utdelningar, vilket vi tror är ett klokt beslut, eftersom Italien har begränsade återinvesteringsmöjligheter och bolaget inte har för avsikt att expandera till nya geografiska områden. Vi tror att utdelningarna kan fortsätta att växa med medelhöga till höga ensiffriga tal under de närmaste åren, eftersom det fria kassaflödet också fortsätter att växa.”

Nordea Bank NDA SE

Analytiker: Niklas Kammer, CFA

  • Sektor: Finansiella tjänster 




Sanofi SAN

Analytiker: Jay Lee





Kommentar: “På utdelningssidan anser vi att Sanofis utdelningsnivå är lämplig. Sammantaget siktar Sanofi på en utdelning på strax över 50% i procent av normaliserat resultat, vilket verkar lämpligt för en mer mogen sektor.”

Svenska Handelsbanken SHB A

Analytiker: Niklas Kammer, CFA

  • Sektor: Finansiella tjänster 




Kommentar: “Avsaknaden av stora förvärv möjliggör en stabil utdelning av överskottskapital till aktieägarna, främst i form av utdelningar”

TotalEnergies TTE

Analytiker: Allen Good, CFA





Kommentar: “Vi anser att Totals utdelningspolicy till aktieägarna är adekvat. Total var ett av få oljebolag som behöll utdelningen under 2020 och vidtog ytterligare åtgärder för att minska kostnader och investeringar för att hålla utdelningen överkomlig i framtiden. De flesta av aktieåterköpen ägde rum under perioder då aktiekurserna låg under vår uppskattning av verkligt värde och verkar därför rimliga.”


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Fernando Luque

Fernando Luque  is Senior Financial Editor at Morningstar Spain

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar