Bästa Sverigefonderna 2024

Trots en relativ underavkastning mot många globala index finns det flera Sverigefonder som gett en tvåsiffrig avkastning i år

Johanna Englundh 2024-12-20 | 14:20
Facebook Twitter LinkedIn

illustration of a flag with chart icons and time series lines.

Den svenska börsen utvecklades sämre än de globala och amerikanska marknaderna under 2024, med Morningstar US Market Index som stigit hela 34,4% hittills i år medan Morningstar Sweden är upp mer blygsamma 9,3%.

Men det finns Sverigefonder som lyckats betydligt bättre än Stockholmsbörsen som helhet. Sett till samtliga 71 Sverigefonder som rapporterat in avkastningsdata till Morningstar har alla en positiv avkastning under året, men hela 53 fonder har en avkastning som överstiger Morningstar Swedens 9,3%-iga uppgång. I genomsnitt har Sverigefonderna stigit 10,2%, samtidigt som en fond sticker ut med en dubbelt så hög avkastning.

Tio bästa Sverigefonderna 2024

Bland de tio bäst presterande Sverigefonderna hittills i år är det en fond som tar en överlägsen första plats. Det är Carnegie Spin-Off efter en uppgång på hela 23,8%. Fonden, som fokuserar på företag som redan har knoppat av en verksamhet, företag som själva är avknoppade, samt företag som står inför en avknoppning, har ett lägsta insättningskrav på 50.000 kronor och finns på ett begränsat antal fondplattformar.

Bland fondens största innehav hittas svenska TF Bank TFBANK, Millicom International Cellular TIGO SDB och NCC NCC B. Kollar man på de aktier som har haft den största procentuella uppgången i år noteras TF Bank på en tredje plats (+103,5%), efter amerikanska Phinia PHIN (+104,2%) och Hoist Finance HOFI (+143,9%). Trots den starka utvecklingen under året har fonden haft en mer medioker utveckling på längre sikt, varav ett 3-stjärnigt betyg kan noteras.

Det är värt att notera fondens relativa undervikt mot just Sverige dock. Fonden har en nuvarande portföljvikt i svenska aktier på 68,5%, vilket kan jämföras med de övriga topp 10-fondernas vikt på 91,8%. Normalt sett måste en fond ha minst 75% vikt i Sverige för att klassas som en Sverigefond, vilket Carnegie Spin-Off således inte uppfyller.

Morningstar kategoriserar dock inte om fonder så fort de fallen under gränsen på 75%, utan de måste ligga under denna gräns konsekvent. Carnegie Spin-Off har minskat sin vikt i svenska aktier sedan slutet på 2022, och om trenden fortsätter kan fonden komma att flyttas till en annan kategori.

Avkastningen gäller fram till den 18 december för samtliga fonder förutom Indecap Guide Sverige A, Centaur Sweden Quality, Humle Sverigefond och Lysa Sverige Aktier B där avkastningsdata är per den 17 december.

Överlag höga betyg bland de tio bästa Sverigefonderna

Hälften av de tio bäst presterande Sverigefonderna i år har fyra eller fem stjärnor, vilket indikerar att de placerar sig bland de bästa avkastningsmässigt inom sin kategori. Allt annat lika kommer fonder som har slagit de flesta av sina konkurrenter att få 4 och 5 stjärnor, medan fonder som har underpresterat får 1 eller 2 stjärnor.

Fyra av fonderna har utöver detta tilldelats ett medaljbetyg i Morningstar Medalist Rating, med Indecap Guide Sverige A som har en silvermedalj såväl som fem stjärnor. Morningstar Medalist Rating har tre positiva rankningar: brons, silver och guld, och baseras på tre pelare. Men avgifter är också en del av betyget. Till skillnad från stjärnbetyget, som baseras på den historiska avkastningen, visar medaljbetyget Morningstars förväntningar på framtida riskjusterade resultat: vi förväntar oss att guld ska leverera högre nettoalfa än silver, brons och de som fått ett negativt betyg.

Den näst bästa fonden i år, SEB Swedish Value Fund, har en bronsmedalj såväl som ett femstjärnigt betyg. Det är även den fond som har levererat den högsta genomsnittliga avkastningen de senaste tre åren på drygt 12% per år. Det är betydligt högre än övriga fonder i topplistan, där ingen annan har en tvåsiffrig genomsnittlig årlig avkastning och flera till och med har en negativ siffra. Fonden har en relativt stor vikt i de tre största innehaven: Volvo VOLV B, Swedbank SWED A samt Investor INVE B utgör tillsammans strax över 40% av portföljvikten.

Endast en fond har ett negativt medaljbetyg såväl som ett enstjärnigt betyg, Centaur Sweden Quality. Här lyfts fondens höga avgifter fram som en bidragande faktor till det negativa medaljbetyget, men även bristen på en långvarig fondförvaltare för både fonden och fondbolaget. Fondens absoluta avkastning är mer av en blandad kompott. Under det senaste året slog strategin kategoriindex med 1,5 procentenheter och underpresterade kategorins genomsnitt med 51 baspunkter. Ännu viktigare är dock att strategin över en längre tidshorisont överträffades av index. På tre års sikt underpresterade den index med 11,0 procentenheter på årsbasis.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar