Med stöd av Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet steg de globala aktierna med 3,7% i november och investerare placerade 50,6 miljarder euro i långsiktiga fonder med säte i Europa under månaden. Sentimentet förbättrades också av att den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Riksbanken och Bank of England sänkte sina räntor i november och av förväntningar om ytterligare räntesänkningar från den europeiska centralbanken i december.
Ny rekordnotering för flöden i passiva fonder
Totalt sett fick aktiefonder under förra månaden nettoinflöden på 39,2 miljarder euro, vilket är det bästa månadsresultatet sedan april 2021. Det var en ensidig historia, där passiva aktiefonder lockade till sig 39,6 miljarder euro och aktiva aktiestrategier - som bara haft två positiva månader sett till flöden sedan mars 2023 - tappade 400 miljoner euro.
Med 41,2 miljarder euro i nettoteckningar var november 2024 en rekordmånad för passiva långsiktiga fonder med hemvist i Europa. Det tidigare rekordet sattes i januari 2023 med 35,2 miljarder euro i nettoinflöden.
Under en månad med räntesänkningar noterade obligationsfonder ett nettoinflöde på 13,6 miljarder euro i november; diversifierade obligationsfonder i USD och ultrakorta obligationsfonder i EUR var de främsta drivkrafterna.
Blandfonder attraherar pengar igen
Blandfonder återvände till positivt territorium efter 17 månader av nettoinlösen och tog in 1,7 miljarder euro i november. Detta berodde helt på Pimco GIS Strategic Income Fund, som ingår i kategorin försiktig allokering i USD, och som hade nettoinflöden på nästan 2,0 miljarder euro förra månaden.
Alternativa fonder fortsatte att tappa tillgångar under månaden med ett nettoutflöde på 756 miljoner euro.
Slutligen tecknade penningmarknadsfonder nya andelar för 48,9 miljarder euro i november.
Indexfonder vinner marknadsandelar
Långsiktiga indexfonder noterade inflöden på 41,1 miljarder euro i november, det bästa månadsresultatet någonsin, jämfört med 9,4 miljarder euro i aktivt förvaltade fonder. Tabellen nedan omfattar endast de viktigaste breda kategorigrupperna.
Marknadsandelen för långsiktiga indexfonder steg till 29,66% per november 2024 från 26,51% i november 2023. Inklusive penningmarknadsfonder, som är aktiva förvaltares domän, uppgick indexfondernas marknadsandel till 25,69%, en ökning från 22,96% cirka 12 månader tidigare.
Rena ESG-fonder fortsätter att se utflöden
Fonder som omfattas av artikel 8 i Sustainable Finance Disclosure Regulation hade nettoinflöden på 4,5 miljarder euro i november, den sjunde månaden i rad med positiva flöden. Globala och amerikanska large-cap blend equity-fonder och amerikanska small-cap equity-fonder var de främsta drivkrafterna. Samtidigt tappade fonder som omfattas av artikel 9 (“mörkgröna” strategier) 500 miljoner euro, vilket var den 14:e månaden i rad med nettoutflöden.
Artikel 8-fonderna uppvisade en organisk tillväxttakt på 2,22% hittills i år. Produkter i artikel 9-gruppen uppvisade däremot en negativ organisk tillväxttakt på 5,54% under samma period. Mellan januari och november hade fonder som inte anses vara artikel 8- eller artikel 9-fonder enligt SFDR en genomsnittlig organisk tillväxttakt på mellan 2,27% och 7,10%.
Vinnare och förlorare bland kapitalförvaltare .
Nedan visas de 10 fondbolag som tog in mest respektive minst i Europa i november 2024, med uppdelning mellan passiv och aktiv förvaltning (penningmarknadsfonder exkluderade).
Månatlig fondflödesmetodik förklarad
Siffrorna i denna rapport sammanställdes den 18 december 2024 och återspeglar endast de fonder som hade rapporterat nettotillgångar vid det datumet. Cirka 31 300 öppna fonder och börshandlade fonder med hemvist i Europa som Morningstar följer från mer än 2 900 fondbolag i 36 länder ingår. Organisk tillväxttakt är flöden i procent av ingående tillgångar.
Klicka här för att ladda ner hela rapporten om Europas tillgångsflöden.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.