Marknaden hade inför dagens räntebesked förväntat sig att Riksbanken skulle sänka styrräntan med just 25 punkter. Inflationen har fallit tillbaka och legat kring 2%-målet en längre period, samtidigt som arbetslösheten stiger.
Styrräntan i Sverige
- Ligger efter räntesänkningen på 2,50%
- Följande räntebesked är 20 mars och 8 maj
- Riksbanken flaggar för en till räntesänkning 2025
Riksbanken konstaterar i ett pressmeddelande på torsdagen att konjunkturen, trots vissa tecken på återhämtning, fortsatt är svag samtidigt som inflationen sjunkit och inflationstrycket stabiliserats i linje med målet.
”Att konjunkturen stärks är viktigt i sig, men det är också en förutsättning för att inflationen ska stabiliseras nära målet. Styrräntan sänktes i ett större steg i november, och direktionen bedömer att det är lämpligt att sänka räntan ytterligare för att ge mer stöd till återhämtningen”, skriver Riksbanken.
Direktionen sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,5%, vilket betyder att styrräntan har sänkts med sammanlagt 1,5 procentenheter sedan i maj. Riksbanken lyfter att räntan har stärkts snabbt, och att penningpolitiken verkar med fördröjning.
”Det talar för en mer prövande ansats när penningpolitiken utformas framöver. Riksbanken kommer därför noga utvärdera behovet av kommande ränteförändringar, i ljuset av effekten av tidigare sänkningar och förskjutningar i riskbilden kring inflations- och konjunkturutsikterna. Om utsikterna står sig kan styrräntan sänkas en gång till under första halvåret 2025”, står det.
Riksbanken levererade sänkning med hökaktig ton
SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist ser likheter i Riksbankens räntebesked och gårdagens besked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve, som sänkte ränta med 25 punkter.
”Riksbanken gör som Fed: levererar förväntad sänkning 25 punkter med hökaktig twist. Riksbanksbokslut 2024: totalt 1,50 procentenheter sänkningar till dagens 2.50%. Aggressivt”, skriver seniorekonomen på X efter räntebeskedet.
Robert Bergqvist ser dagens räntebesked som ett tecken på att Riksbanken vill ha ”penningpolitisk time-out” för att bättre utvärdera läget.
Nordea tolkar den uppdaterade räntebanan som att sannolikheten är mindre än 50% för en räntesänkning i januari och nära 100% för en styrränta på 2,25% i mars. Räntebanan bottnar på 2,25%, vilket också är slutpunkten för det fjärde kvartalet 2027.
”Anledningen till de relativt hökaktiga signalerna är att inflationen ligger runt målet på 2% och att Riksbanken förväntar sig att BNP-tillväxten ska ta fart och att arbetsmarknaden ska förbättras”, förklarar Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson och tillägger att Riksbanken också är oroad över svenska kronans växelkurs och potentiella effekter på inflationen från tullar.
Nordea tror dock att Riksbanken kommer sänka styrräntan två gånger innan sommaren, med 25 punkter både i januari och i maj. Anledningen bakom detta är för att bankens inflationsprognos är lägre än Riksbankens.
Handelsbankens ekonomer håller dock inte med, utan menar att det kommer räcka med endast en till räntesänkning från Riksbanken nästa år.
”Vi står fast vid vår syn att det räcker med ytterligare en sänkning. Det speglar vår bedömning att hushållens förbättrade ekonomiska situation snart kommer att avspeglas i starkare konsumtion samtidigt som inflationen ligger kvar runt målet”, skriver Magnus Lindskog, seniorekonom Handelsbanken.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.