5 skäl till att USA-börsen fortsätter att slå rekordhöga nivåer

Investerarna kan tacka Big Tech och en motståndskraftig ekonomi.

Sarah Hansen 2024-12-17 | 8:42
Facebook Twitter LinkedIn

Illustrationscollage av klocka med grafiska element som pekar uppåt och nedåt

2024 var ett fantastiskt år för aktieinvesterare. Amerikanska börsen har slagit rekord i stort sett varje vecka trots höga värderingar, politisk osäkerhet och fortsatt höga räntor under hela hösten. Morningstar US Market Index har avkastat mer än 29% under året hittills i dollar, vilket sätter det på rätt spår för sitt bästa år sedan 2019. Aktierna har ökat med cirka 75% sedan den senaste björnmarknadens lägsta nivå i oktober 2022.

Analytiker och fondförvaltare pekar på en rad faktorer som ligger bakom det stora rallyt:

  • Högkonjunkturen för artificiell intelligens
  • Klarhet efter det amerikanska valet
  • Motståndskraften i den amerikanska ekonomin
  • Federal Reserves räntesänkningar
  • En breddning av börsuppgången

Här är en närmare titt på dessa faktorer.

AI-momentum

Precis som 2023 har teknikföretag med megacap drivit lejonparten av marknadens avkastning 2024. Mycket av momentumet i dessa aktier beror på den pågående entusiasmen kring artificiell intelligens, och Morningstars analytiker förväntar sig inte att denna trend kommer att avta inom en snar framtid.

Nvidia NVDA, en ledare inom AI-teknik, har avkastat mer än 187% sedan årets början och är ansvarig för cirka 17% av marknadens totala vinster, enligt uppgifter från Morningstar Direct. “Den största ökningen av Nvidias resultat och värdering under de senaste 18 månaderna har drivits av den betydande ökningen av AI-utgifterna för stora molnberäknings- och konsumentinternetföretag”, säger aktieanalytiker Brian Colello. “Dessa företag har signalerat att de inte förväntar sig att AI-utgifterna kommer att sakta ner 2025.”

Tekniksektorn, som inkluderar Nvidia, Apple AAPL, Microsoft MSFT, och halvledarföretag som Broadcom AVGO, står för 39% av den totala uppgången för US Market Index.

Valresultatet ger klarhet

Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet i november innebar slutet på månader av osäkerhet. Börsen steg på bred front och US Market Index klättrade 2,6% på onsdagen efter valdagen. Investerarna jublade över utsikterna till mindre stränga regleringar, lägre bolagsskatter och ekonomisk tillväxt under en republikansk regering och kongress.

Vissa sektorer har sett särskilt starka vinster sedan valet. Aktier inom finansiella tjänster, som tenderar att vara mycket känsliga för förändringar i regleringsmiljön, steg 6,3% efter valet. Energiaktierna steg med 4,3%, medan industriaktierna steg med 4,2%. Endast finansaktierna har fortsatt att överträffa marknaden.

Inom Morningstar Style Box steg småbolagsaktier kraftigt. Dessa mindre aktörer förväntas dra nytta av en mer protektionistisk handelspolitik (som tullar) och ett enklare regelverk för fusioner och förvärv.

En motståndskraftig ekonomi

Börsen har också stärkts av den fortsatt goda utvecklingen i den amerikanska ekonomin, som har trotsat alla förväntningar om en recession under 2024, även om räntorna har varit högre än vad många på marknaden förväntade sig. Trots vissa gupp på vägen har inflationen trendat lägre och oron för stora skador på arbetsmarknaden har uteblivit. Konsumenterna fortsätter att spendera. Allt detta har bidragit till att ekonomin uppvisar en sund tillväxt, med en BNP-ökning på 2,8% under tredje kvartalet.

KPI vs. kärn-KPI

Analytiker säger att den nuvarande situationen har alla förutsättningar för en sällsynt mjuklandning, där inflationen återgår till hälsosamma nivåer utan att skada ekonomin. “Vi fortsätter att förvänta oss en mjuklandning, där BNP-tillväxten förblir långt över recessionsterritoriet, även om inflationen återgår till Feds 2% -mål”, skrev Morningstars chefsekonom Preston Caldwell i sin utblick för fjärde kvartalet.

Räntesänkningar till sist

Inflationsframstegen ledde till slutet på en av de mest aggressiva räntehöjningscyklerna i historien. Fed inledde sin lättnadspolitik med att sänka styrräntan i september. Åtgärden var mycket efterlängtad av aktiemarknaden när den genomfördes, men Feds signal om att den var säker på inflationens nedåtgående bana lugnade fortfarande investerare.

Fallande räntor anses i allmänhet gynna aktiemarknaden eftersom de gör det billigare att låna pengar och bedriva verksamhet, även om vissa sektorer tenderar att gå bättre än andra.

Kanske viktigare än själva sänkningen är resonemanget bakom den. “Man måste fundera på varför Fed sänker räntan”, sa Lara Castleton, chef för portföljkonstruktion och strategi på Janus Henderson Investors i USA, i september. En centralbank som metodiskt sänker räntan med en mjuklandning i sikte kommer att stödja aktier mer än en reaktionär centralbank som sänker räntan för att avvärja en recession.

Fed förväntas allmänt fortsätta att sänka räntan 2025 i takt med att inflationen rör sig mot målet, även om takten och omfattningen av dessa sänkningar är föremål för debatt.

Avkastning på statsobligationer och Federal-Funds ränta

En allt bredare marknad

Även om AI-drivna aktier som Nvidia har ökat, har oron för en alltför koncentrerad marknad minskat under året. När tekniksektorn snubblade i augusti tog småbolag och värdeaktier ledningen, i en rotation som många investerare såg som länge försenad. Teknikaktierna har återhämtat sig, men David Sekera, chef för Morningstars amerikanska marknadsstrateg, tror att rotationen har “utrymme att springa”.

Aktier som täcks av Morningstars analytiker uppvisade en vinsttillväxt på cirka 6% under tredje kvartalets rapportsäsong, enligt uppgifter från Morningstar Direct och FactSet. Men dessa vinster var inte begränsade till Big Tech. Konsumentcykliska aktier hade en vinsttillväxt på 20%, medan hälsovårdsaktierna såg sina vinster öka med 15%.

Under det kommande året rekommenderar Morningstars strateger att man överviktar småbolag och värdeaktier, som i genomsnitt handlas med rabatter i förhållande till sina uppskattningar av verkligt värde och kan dra nytta av den marknadsdynamik som gäller 2025. Å andra sidan har aktier med stort börsvärde och tillväxtaktier en mer begränsad uppsida och ser dyra ut.

På sektorbasis ser Sekera uppsidepotential för energiaktier, basmaterial och hälsovård. “På en marknad som är på väg in i ett övervärderat territorium men som ändå har stark medvind tycker vi att portföljpositionering har blivit allt viktigare”, skrev han i sin 2025 outlook. “Investerare bör se till att undervikta de områden som inte bara är övervärderade utan också har en större risk på nedsidan.”


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar