Bland de tio populäraste fonderna i PPM i november var det AP7 Aktiefond som gav den högsta avkastningen efter en uppgång på 7%. Medan övriga fonder spretade ordentligt, med både uppgångar kring 6% såväl som nedgångar på 2%, utökade den mest valda fonden Swedbank Robur Technology sin ledande position avseende avkastning sedan årsskiftet, som nu summeras till 39%.
Fakta om PPM
• Premiepensionen, PPM, är en del av den svenska allmänna pensionen
• Varje år sätts 2,5% av din pensionsgrundande inkomst av till premiepensionen
• På PPM-fondtorget kan du själv välja hur pengarna ska förvaltas
• Fondtorgsnämnden är en nyupprättad myndighet som kommer upphandla vilka fonder som ska få vara med på fondtorget
• Det finns totalt 6,4 miljoner PPM-sparare i Sverige
• Det finns för tillfället ca 426 fonder på fondtorget i PPM
• Den genomsnittliga avkastningen på PPM var 17,6% 2023
De populäraste fonderna i PPM
Ungefär 1,6 miljoner svenskar har valt någon av de tio populäraste fonderna i PPM, bortsett från AP7 Såfan. En av dessa är AP7 Aktiefond, som är en del i förvalet AP7 Såfa.
Att AP7 Såfa, som är förvalsalternativet för den som inte gjort ett eget fondval, saknar värdeutveckling i tabellen beror på att det kommer skilja sig åt mellan de olika årskullarna. De som har en längre tid kvar till pensionen kommer ha en större andel AP7 Aktiefond i Såfan, och tvärtom för de som har kortare kvar till pension. Det innebär att utvecklingen skiljer sig åt beroende på hur stor exponering man har mot aktiefonden respektive räntefonden.
Men AP7 Aktiefond, som har en inbyggd hävstång vilket gör att både uppgångar och nedgångar förstärks, finns alltså med på topplistan vilket innebär att en hel del sparare valt denna snarare än förvalet. Fonden steg 7% i november och har klättrat 32% sedan årsskiftet.
Teknik och USA fortsatte upp i november medan Sverigefonder föll tillbaka
November bjöd återigen på spridda skurar bland de tio mest valda fonderna. AMF Aktiefond Sverige, föll mest efter en nedgång på 2%, men sedan årsskiftet är det D&G Aktiefond, som bytt namn från Didner & Gerge Aktiefond, som står för den sämsta utvecklingen bland de tio mest valda fonderna efter en uppgång på 7%. Bland portföljens tio största innehav, som är de enda som rapporterats in till Morningstar för november, stod Hexagon HEXA B för den största nedgången (-6,7%) följt av Indutrade INDT (-3,5%). En gemensam nämnare för samtliga fonder som backade i november var just svenska aktier, med Swedbank Robur Access Sverige som även var ned 1%.
För de pensionssparare som å andra sidan placerat sitt PPM-kapital i AP7 Aktiefond fick se sitt kapital växa med 7%. Swedbank Robur Technology och Swedbank Robur Access Global var hack i häl med +6%. Efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet rusade de amerikanska börserna, med investerare som förväntar sig att Trumps löften om skattesänkningar och tullar skulle prisas in, vilket stärkte USD och utlöste en utförsäljning av amerikanska statsobligationer.
Bland Swedbank Robur Technologys portföljbolag var det Snowflake SNOW som stod för den största procentuella uppgången (+55,4%), följt av Credo Technology Group CRDO (+32,5%) och Spotify SPOT (+26,4%).
Att AMF Aktiefond utveckling var betydligt mer dämpad i november än övriga aktiefonder beror på fondens sammansättning. AMF Aktiefond Världen kategoriseras nämligen inom Sweden/Global Equity, då fonden har en betydande exponering mot Sverige jämfört med många andra globalfonder som har en majoritet av sin exponering mot USA. Här står svenska aktier för 49,0% av portföljen, medan amerikanska bolag tar upp 32,6%. I Swedbank Robur Access Global är USA-exponeringen å andra sidan på hela 73,1%, medan Sverige endast tar upp blygsamma 0,48%.
2.581 miljarder ligger i PPM
Marknadsvärdet i premiepensionssystemet uppgick till 2.581 miljarder kronor vid slutet på oktober 2024, att jämföra med det netto tillförda kapitalet på 873 miljarder kronor. Den kapitalviktad avkastningen, alltså den genomsnittliga årliga utvecklingen för en genomsnittlig persons premiepensionskonto, låg på 8,5% vid slutet på oktober.
Det tillförda kapitalet är pengar från den tillfälliga förvaltningen (inklusive ränta) samt återförda fondavgifter och arvsvinster. Från det tillförda kapitalet har det dragits av för pensionsutbetalningar, myndighetens avgift, samt överföringar till traditionell försäkring. Jämförelsen mellan marknadsvärde och tillfört kapital ger alltså inte en fullständig bild av utvecklingen av de inbetalda pensionsrätterna.
Författaren eller författarna äger aktier i ett eller flera värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.