Inför Riksbankens räntebesked: Vad du kan förvänta dig 19 december

Marknaden väntar sig en sänkning med 25 punkter från Riksbanken vid årets sista möte.

Johanna Englundh 2024-12-13 | 9:41
Facebook Twitter LinkedIn

Illustratie op verrekijker met grafische elementen en tijdreeksgrafiek op de achtergrond

Efter en dubbelsänkning i november väntas Riksbanken leverera en sänkning med 25 punkter vid decembermötet som svar på en inflation som tycks under kontroll samtidigt som hushållens konsumtion tyngs av det fortsatt höga ränteläget.

Riksbanken sänkte styrräntan för första gången i maj sedan den rekordsnabba räntehöjningscykeln tog fart våren 2022. Efter ett uppehåll i juli har ett pärlband av räntesänkningar levererats under hösten, vilket även förväntas fortsätta under vintern och våren.

Styrräntan i Sverige

• Ligger för närvarande på 2,75%

• Nästa räntesänkning väntas 19 december med 0,25 procentenheter

• Följande räntebesked är 29 januari, 20 mars och 8 maj

Stigande arbetslöshet och svag ekonomi talar för fortsatta räntesänkningar

Den svenska inflationstakten har under hösten överraskat något på uppsidan, framför allt till följd av en tidigare och större säsongsmässig uppgång i elpriserna. Priserna på el förväntas förbli höga på kort sikt medan elterminerna under våren och sommaren har ökat betydligt mindre. Enligt Swedbanks ekonom Carl Nilsson kommer dock inflationen troligen att ligga ”tillräckligt nära” målet för att Riksbanken ska kunna bortse från den och tillägger:

”Ännu högre inflation eller förbättrad konsumtion skulle kunna ändra balansen, men för närvarande tror vi att Riksbanken är fast besluten att fortsätta sänka räntan.”

Samtidigt är den svenska ekonomin fortsatt svag. BNP-indikatorn visade en nedgång under tredje kvartalet och antal sysselsatta är färre än för ett år sedan. Arbetslösheten steg till 8,5% under tredje kvartalet och Swedbank spår en topp på 8,7% vid slutet på året innan en långsamt fallande trend väntas inledas nästa år.

Danske Banks chefsekonom Michael Grahn förklarar i en analys att ”det ekonomiska läget i Sverige har varit svagare än väntat, men vissa ljusglimtar skymtar bakom hörnet.” Han menar att arbetslösheten har toppat och att tillväxttakten kommer ta fart och säger att ”det framför allt är hushållens högre disponibla inkomst, en följd av lägre räntekostnader, tilltagande reallönetillväxt och starkare arbetsmarknad, som ger skjuts åt hushållens konsumtion och i förlängningen BNP-tillväxten.”

Chefsekonomen tillägger att svenska hushåll kommer ta del av flera lättnader under 2025, vilket tillsammans pekar på att hushållens konsumtion kommer ta fart.

”Andelen rörliga bolån, det vill säga lån med 3 månaders bindningstid, har de senaste åren ökat och idag har Sverige en bolånestock med 75% rörliga lån. Av bolånestocken består 85% av lån med räntebindningstid kortare än ett år, således kommer Riksbankens räntesänkningar hushållen till gagn successivt under 2025”, skriver han.

Swedbank varnar dock för att takten i återhämtningen för den inhemska efterfrågan kommer avgöras av i vilken utsträckning hushållen kommer spara eller spendera inkomstökningen. En fortsatt svag efterfrågan gör det svårare för företag att föra vidare kostnadsökningar och ökar osäkerheten om arbetsmarknaden.

Hur mycket har BoE, SNB och SRB sänkt räntorna?

Swiss National Bank ledde vägen bland de större europeiska centralbankerna med en räntesänkning på 0,25 procentenheter i mars och ytterligare en i juni. Bank of England var sist ut och började sänka räntan först vid sitt möte i augusti. Riksbanken sänkte styrräntan för första gången i maj. Den 19 december väntas räntebesked från såväl Riksbanken som Bank of England och Norges Bank. Dagen innan väntas beslut från Federal Reserve.

Så här ser ränteläget ut hos några viktiga centralbanker i Europa just nu:

Hur mycket kommer Riksbanken att sänka räntan?

Efter en lång period av nollräntor, såväl som minusräntor, ställer sig många frågan hur mycket Riksbanken kommer sänka räntan framöver. Vad är det nya normala, och kommer vi någonsin gå tillbaka till minusräntor?

Enligt storbankernas prognoser är svaret tydligt: vi kommer inte gå tillbaka till nollräntor eller minusräntor på ett bra tag.

Swedbank räknar med sänkningar under kommande möten, med 25 punkter åt gången, så att styrräntan landar på 1,75% till sommaren. Där ser de att räntan stannar fram till slutet av deras prognos i december 2026.

SEB tror att en styrränta på 2,0% nås redan i mars 2025, efter sänkningar med 25 punkter på varje möte i december, januari och mars.

”Ökad osäkerhet, bland annat från potentiella handelsstörningar, har förskjutit riskbilden mot mer gradvisa räntesänkningar, men vi håller fast vid vår prognos att styrräntan kommer att nå 2,00% i mars”, resonerar SEB i en analys.

Även Nordea tror att Riksbanken sänker styrräntan till åtminstone 2,00% under våren 2025, med nästa sänkning vid decembermötet.

Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg menar dock att vändningen i svensk ekonomi har tagit längre tid än väntat, och uppmanar Riksbanken att sänka räntan mer än deras egna prognos visar. Det vill säga till lägre än 2,25%.

”Riksbankens nuvarande plan att stanna strax över 2% räcker sannolikt inte. Det riskerar att hålla tillbaka återhämtningen i onödan. Med låg inflation och fortsatt osäkerhet i omvärlden är en ränta på 1,5% mer i linje med vad ekonomin troligtvis behöver”, säger Alexandra Stråberg.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar