Börsen 2025: Trump, räntesänkningar och svensk ekonomi avgörande

Med fortsatta räntesänkningar och en efterlängtad vändning i ekonomin ser utsikterna goda ut för börsen 2025

Johanna Englundh 2024-12-10 | 8:00
Facebook Twitter LinkedIn

A view of Gamla Stan, the old city, is seen from across the water

Den svenska börsen utvecklades sämre än de globala och amerikanska marknaderna under 2024, men det finns positiva tecken inför 2025. Experter pekar på en återhämtning i hushållens konsumtion som gynnar inhemska företag när räntorna sjunker. Samtidigt förväntas cykliska aktier som verkstads- och byggföretag dra nytta av den ekonomiska återhämtningen. Men det finns risker med trög europeisk tillväxt och handelstullar.

Vändning för svensk ekonomi kan boosta börsen 2025

För andra året i rad väntas svensk ekonomi se lägre tillväxt än eurozonen som helhet 2024. Fallande realinkomst, svenskarnas höga räntekänslighet och fallande bostadspriser är drivande faktorer bakom underprestationen.

Det kan dock vara på väg att ljusna. Svensk ekonomi väntas återhämta sig snabbare än resten av Europa 2025 med stöd av Riksbankens räntesänkningar som slår igenom relativt snabbt i de räntekänsliga svenskarnas plånböckerna. Den pågående förbättringen av hushållens köpkraft bör även stödja en uppgång i hushållens konsumtion.

”Det kan stötta bolag som främst har sina intäkter i Sverige, som exempelvis småbolag, fastighetsbolag och detaljhandel", skriver Maria Landeborn, seniorstrateg Danske Bank i ett veckobrev.

Tobias Kohl, förvaltare Indecap Fonder, är inne på samma spår och konstaterar att Stockholmsbörsen i stort sett är oförändrad under de senaste tre åren trots att vinsterna stigit, samtidigt som ett svenskt småbolags index fallit 4,9% årligen under motsvarande period.

“Allt fler förvaltare ser därav möjligheter bland framförallt svenska mindre bolag då värderingen kommit ner betänkligt på sina håll", säger Tobias Kohl.

Stockholmsbörsens öde avgörs till stort av omvärlden

Samtidigt är Stockholmsbörsen en liten och konjunkturkänslig marknad som traditionellt rör sig mer än ett globalt index. Både uppåt och nedåt. De stora exportbolagen utgör en stor del av index, med industrisektorn som står för drygt 40% av Morningstar Sweden, följt av finanssektorn där vi hittar våra storbanker på 28%. Hur Stockholmsbörsen kommer prestera framöver är därmed mer beroende av hur verkstadsbolagen och banker presterar, med verkstadsbolagen som främst drivs av den globala industrikonjunkturen som för närvarande är dämpad, konstaterar Danske Banks seniorstrateg.

”Förr eller senare bör det finnas catch up-potential i Sverige och Europa. Problemet är att industrikonjunkturen i Europa är svag och det finns få tecken på att en vändning är nära förestående – snarare riskerar den svaga tyska konjunkturen att smitta av sig”, resonerar Maria Landeborn.

Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, ser dock att grundförutsättningarna finns på plats för verkstadssektorn nästa år i form av en förväntad konjunkturåterhämtning som ger stöd åt vinsttillväxten.

”Mot det ska ställas en betydande osäkerhet kring vilka bolag och vilka varor som kommer omfattas av USA:s tullar och i vilken omfattning. Samtidigt kommer den starkare dollarn i spåren av Trumps valseger att gynna de stora exportbolagen, vilket kan kompensera för en del av osäkerheten kring vinstpåverkan från kommande tullar”, resonerar Karl Hedberg i en börskommentar.

Bland de svenska industriaktier som Morningstars analytiker täcker handlas samtliga antingen kring sitt verkliga värde, eller strax över. SKF (SKF B), Sandvik (SAND), Saab och Assa Abloy (ASSA B) anses rättvist värderade medan Epiroc (EPI A), Alfa Laval (ALFA) och Atlas Copco (ATCO A) anses något övervärderade. Av de fem aktier som har den största vikten i Morningstar Sweden handlas endast Nordea (NDA SE) i undervärderat territorium.

Förhoppningar om räntesänkningar tongivande för börsen 2025

Efter en rekordsnabb räntehöjningscykel som inleddes våren 2022 har Riksbanken såväl som Fed, ECB och många andra centralbanker börjat lätta på den penningpolitiska bromsen under 2024 och levererat antingen ett par eller flera räntesänkningar. Flera räntesänkningar ligger i korten 2025 och Felicia Schön, privatekonom Avanza, väntar sig att styrräntan i Sverige bottnar runt 1,75-2% runt sommaren. En oro är dock att räntesänkningarna, som är nödvändiga för svensk konjunktur, störs av omvärldshändelser.

”Jag tror nämligen att det allmänna sentimentet just nu styrs mycket av ränteförväntningar då det spelar en sådan avgörande roll för konjunkturen och bolagens resultat. Som vanligt är det som påverkar börsen inte det som händer här och nu utan när förväntningarna förändras. För att Stockholmsbörsen ska lyfta behöver förväntan om lägre ränta ligga kvar”, resonerar privatekonomen.

Om räntesänkningarna fortsätter, men att den önskade effekten uteblir, förklarar hon att räntebanan skulle behöva justeras ned ännu mer vilket i sin tur kan bli ett problem om USA:s räntesänkningar uteblir eller saktas ned och vi åter får ett problem med svenska kronan.

”En annan oro jag ser är att det finns en risk för utbudschocker till följd av eskaleringar av krigen som kan störa räntesänkningarna och ekonomins återhämtning”, säger privatekonomen.

Om riskerna ovan inte inträffar så ser dock även Felicia Schön goda möjligheter för en återhämtning i konjunkturen drivet av både högre efterfrågan och lägre kostnad för kapital.

Vändning för plågad byggsektor kan vara i sikte

I samband med att konjunkturen återhämtar sig med stöd av lägre räntor ser Karl Hedberg de cykliska sektorerna som mer intressanta och anser att det är läge att gradvis minska defensiv exponering till förmån för mer cykliska bolag inför det nya året.

”Byggbolagen tror jag blir vinnare på en förbättrad byggkonjunktur nästa år. Dessutom har de inte fullt ut hängt med i fastighetssektorns uppgång i år. Flera av byggbolagen sitter på stora fastighetsinnehav som ska avyttras och de värdena reflekteras inte i aktiekurserna”, resonerar Hedberg, samtidigt som har ser banker som intressanta i ett läge där räntesänkningsförväntningarna har bottnat och vi närmar oss utdelningssäsongen.

”Däremot känns marknaden för bostadsutvecklare och underleverantörer till bostadsbyggare fortsatt kämpig”, tillägger han.

Även Felicia Schön spår en återhämtning för bygg- och fastighetsbolag inom de närmsta åren, men varnar för konkurs- och rekonstruktionsrisker för bolag som inte lyckas ta sig igenom krisen och uppmanar till gedigen analys av bolag, eller att helt enkelt välja branschfonder som i sin natur är mer diversifierade än enskilda aktier.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar