Kan euron återhämta sig under 2025?

Experter förutspår att euron inte kommer att tappa mer mark under 2025, även om Trump-effekten på kort sikt gynnar dollarn

Valerio Baselli 2024-12-09 | 9:12
Facebook Twitter LinkedIn

Collageillustration av Europeiska centralbanken med bakgrundsformer och ikoner

Euron står inför en osäker väg framåt efter att tidigare uppgångar under 2024 reverserats i spåren av Donald Trumps valseger.

Mellan april och september hade euron stärkts mot US-dollarn och stigit så högt som till 1,12, drivet av uppfattningen att Federal Reserve hade större utrymme att sänka räntan än Europeiska centralbanken. En stigande arbetslöshet i USA till nivåer som förebådade en potentiell recession hade också lett till en period av svaghet för dollarn i augusti.

Sedan september har ekonomisk data bekräftat styrkan i den amerikanska arbetsmarknaden, konsumtionen och tillväxten. Donald Trumps uppgång i opinionsmätningarna under veckorna före valet stärkte också dollarn när investerare började räkna bort tullar, skattesänkningar och avregleringar.

Vad Trump betyder för dollarn

När Trumps seger sedan materialiserades föll euron till ett årslägsta på 1,04 dollar. “Förstärkningen efter Trumps seger är främst relaterad till förväntningarna om höjda tullar, vilket framgår av de relativa rörelserna inte bara mot euron utan även mot renminbin, den mexikanska peson och den kanadensiska dollarn”, säger Teresa Gioffrida, investeringsstrateg på UBS AM, som också varnar: “Vi tror att vissa uttalanden mer har som avsikt att inleda förhandlingar och indikerar att Trump är villig att använda tullhot även för att främja icke-handelsrelaterade mål.”

Euron kan till och med återhämta sig nästa år

“Den amerikanska dollarn är extremt övervärderad mot de stora utvecklade länderna, förutom den japanska yenen, och för närvarande har marknaderna kraftigt minskat förväntningarna på Feds räntesänkningar”, förklarar Giuffrida också. “Detta leder till en hög risk för en reversering, särskilt vid särskilt svaga tillväxtdata, vilket dock inte är vårt centrala fall för närvarande.”

Mark Haefele, chief investment officer på UBS Global Wealth Management, ser också potential för en svagare dollar: “På kort sikt kan flera faktorer upprätthålla dollarns styrka, bland annat skattesänkningar och avregleringar som lockar kapitalinflöden till de amerikanska marknaderna”, säger han till Morningstar. “Den amerikanska ekonomin verkar starkare än andra, men dollarns nuvarande värdering verkar ansträngd. Oron för budgetunderskottet kan försvaga dollarn senare under året. Vi räknar med en svagare dollar i slutet av 2025 och föreslår att investerare använder perioder med dollarstyrka för att diversifiera”, säger Haefele.

“På kort sikt förväntar vi oss inte en kraftig appreciering av dollarn”, säger Peter Kinsella, Global Head of Forex Strategy på UBP, till Morningstar i en intervju. “Konsensusuppfattningen att EUR-USD kommer att handlas mot paritet (och under) kommer sannolikt att vara felaktig eftersom förutsättningarna för en väsentlig nedgång inte är på plats. Historiskt sett har eurons nedgång mot och under paritet manifesterat sig under en massiv betalningsbalanschock. Detsamma gäller inte i dagsläget.”

Raphael Olszyna-Marzys, internationell ekonom på J. Safra Sarasin, ser dollarn “runt nuvarande nivåer under större delen av året, i huvudsak inom ett snävt intervall”. Han ser att dollarn “redan är prissatt på en hög nivå, så det är osannolikt att den kommer att uppleva ytterligare en stark uppgång, men samtidigt finns det liten anledning för den att försvagas”.

Ekonomen talar om ett euro-dollar-förhållande på 1,05 i mitten av 2025, medan UBS GWM:s Haefele förutspår en betydligt starkare euro, med en EUR-USD-kurs på 1,08 i mars 2025, 1,09 i juni 2025 och 1,12 i december 2025.

Ett mer duvaktigt ECB 2025

Olszyna-Marzys förväntar sig en mycket mer duvaktig ECB än Fed. “Vi räknar med att den totala inflationen i euroområdet fortsätter att falla, från 2,5 till 2 procent, medan den i USA kommer att röra sig sidledes, runt 2,5-2,6 procent”, förklarar ekonomen. “Vi räknar med att ECB sänker sin inlåningsränta med 150 punkter under nästa år till 1,75 procent. Vi tror att Fed endast kommer att sänka räntan med 75 punkter fram till slutet av nästa år.”

Det skulle innebära att USA-räntorna, som inte har fallit lika brant som ECB-räntorna i år, skulle vara ännu högre jämfört med euroområdet. Högre räntor tenderar att förbättra en valutas attraktionskraft och dra till sig spekulativa flöden på jakt efter högre avkastning.

UBP:s Peter Kinsella tror också att “ECB kan vara motiverat att sänka räntorna snabbare på kort sikt för att kompensera för svag aktivitet och den nedgång i inflationen som väntas under de första månaderna 2025”, och varnar för att “ECB självt kan vara ovilligt att ge intrycket av att de facto stödja de länder som spenderar mest, som Frankrike, Belgien och Italien, som först måste komma tillbaka på vägen mot finanspolitisk stramhet”.

Han förväntar sig att inflationen kommer att “bestå under de första månaderna 2025, med gynnsamma baseffekter på kärnpriserna i utvecklade länder.”

UBS GWM:s Haefele förväntar sig inte samma nivå av policydivergens och förutspår att inflationen i euroområdet sjunker från 2,4 procent 2024 till 2,1 procent 2025 och från 2,9 procent till 2,5 procent i USA. “Vi räknar med att både ECB och Fed sänker räntan med 125 punkter i slutet av 2025”, säger han, övertygad om att inflationen är under kontroll. “Fed kommer sannolikt att bortse från engångsprishöjningar relaterade till tullar.”

Vad en starkare euro skulle innebära

En återhämtning av valutan kan skada stora europeiska industrier, som alla är beroende av export. Å andra sidan innebär en starkare euro också att konsumenterna får det bättre och att deras disponibla inkomst ökar.

“Med förväntningar om en starkare euro i förhållande till dollarn 2025 bör investerare utnyttja perioder av dollarstyrka för att diversifiera USD-kontanter och högklassiga räntepapper i USD till EUR och eurodenominerade motsvarigheter”, säger Mark Haefele. “Europeiska investerare”, säger han, “bör överväga att valutasäkra sin amerikanska aktieexponering för att minska risken för att en svagare dollar motverkar vinster i lokal valuta på den amerikanska marknaden.”

Så säkrar du din portfölj mot valutarisk

I grund och botten, om den utländska valutan apprecierar mot den lokala valutan, kommer effekten att vara positiv, eftersom tillgångar som är denominerade i den andra valutan bara kommer att öka i värde på grund av valutamarknadens livskraft. Omvänt, om den lokala valutan skulle stärkas, skulle detta ensamt ha en negativ effekt på utländska tillgångar.

För den som vill undvika att behöva ta hänsyn till valutarörelser i sina investeringar erbjuder allt fler fonder och ETF:er en valutasäkrad andelsklass, som syftar till att minimera valutarisken i den slutliga avkastningen.

Säkring är aldrig perfekt, och som tabellen ovan visar kan utvecklingen i säkrad valuta och i utländsk valuta avvika från varandra. Det beror delvis på att säkrade fondklasser tar ut högre provisioner. För de flesta privatinvesterare är det osäkrade alternativet kanske fortfarande det enklaste sättet, särskilt när man har en långsiktig horisont och när det gäller globala fonder där det finns många underliggande valutor som potentiellt kan röra sig i olika riktningar.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar