I Sverige går vi samtidigt in i 2025 med en fortsatt svag konjunktur, hög arbetslöshet och återhållsamma hushåll. Utöver detta finns farhågor om potentiella handelskrig om den tullpolitik som Donald Trump utlovade i valrörelsen förverkligas. På kontinenten pågår fortfarande kriget i Ukraina som nu är över tusen dagar gammalt och vars effekter på ekonomin är kännbara, särskilt i Tyskland, lokomotivet i Europa som kämpar för att komma tillbaka på rätt räls.
I februari går tyskarna till val efter den politiska kris som bröt ut den 7 november, och marknadernas uppmärksamhet riktas mot möjligheten att lätta på den så kallade skuldbromsen, det vill säga den begränsning som förhindrar att skulden strukturellt ökar mer än 0,35% av BNP under ett visst år.
Frankrike brottas också med finanspolitiska begränsningar och står inför ännu ett år med politisk osäkerhet som lämnar litet utrymme för expansiva manövrar. Bland de stora ekonomierna i euroområdet kommer Italien att behöva genomföra sin finanspolitiska konsolideringsplan för att få skuldkvoten att återgå till en nedåtgående bana på medellång sikt, mot bakgrund av en ekonomisk avmattning, medan Spanien är den enda ekonomin som växer i en uthållig takt, främst tack vare tjänstesektorn.
Börsen: fortsatt rally i USA och kommer Stockholmsbörsen ta revansch?
När vi börjar närma oss årsskiftet handlas Wall Street på rekordnivåer, stärkta av boomen för artificiell intelligens och utsikterna för lägre räntor. Den amerikanska aktiemarknaden överträffade världsmarknaderna under 2024 och nu är många aktier övervärderade med små marginaler för ytterligare uppgång.
Stockholmsbörsen har, trots sin uppgång, halkat efter i ett globalt perspektiv. Men med svenskarnas räntekänslighet, som slog hårt vid de rekordsnabba räntehöjningarna, väntas också räntesänkningarna få snabbare effekt än i många andra marknader. Frågan är hur verkstadssektorn, som är tongivande för Stockholmsbörsen, kommer utvecklas. Den svenska kronan ligger också som en våt filt över svenska börsens relativa utveckling, och det finns ovanligt många risker inför 2025.
Bland övriga europeiska marknader är det dock italienska börsen som står som kandidat till att bli bäst för andra året i rad, tack vare rallyt i bankaktier. Sammantaget anser dock Morningstars analytiker att de europeiska marknaderna är något rabatterade och ”de mest attraktiva” bland de utvecklade marknaderna globalt. När det gäller tillväxtområden är Kina fortfarande det område som bevakas särskilt, efter statliga stimulanser för att få fart på ekonomin, medan Latinamerika var det område som hade sämst utveckling när det gäller aktiemarknadsutvecklingen 2024.
Investeringsstrategier för 2025
Vi ägnar hela veckan åt utsikter för 2025 och investeringsstrategier i aktier, valutor, kryptovalutor och råvaror. Tack vare våra experter kommer vi också att försöka förstå vilka misstag som ska undvikas för att du ska lyckas så bra som möjligt med dina investeringar.
Måndag 9 december
Vad kommer hända med svenska kronan 2025?
Vad du kan förvänta dig av euron 2025
Tisdag 10 december
Börsen 2025: Trump, räntesänkningar och svensk ekonomi avgörande
Onsdagen den 11 december
Vad man kan förvänta sig av Bitcoin 2025
Europeiska börsutsikter för 2025
Torsdagen den 12 december
3 investeringsmisstag att undvika 2025
USA-börsen 2025: Tullarna är årets joker
Fredag 13 december
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.