November stängde som en negativ börsmånad på hemmaplan med storbolagsindex OMXS30 som tappade nästan 1%, medan Morningstars Sverigeindex backade 0,7%. Det globala indexet Morningstar Global Markets gick dock i motsatt riktning och klättrade hela 5,9% räknat i svenska kronor.
Den viktigaste och mest tongivande händelsen under november var det amerikanska presidentvalet där Donald Trump segrade. Resultatet fick de amerikanska börserna att rusa, likväl som amerikanska dollarn och Bitcoin. I andra vågskålen hittades valutor såsom euron och svenska kronan, samtidigt som oron för potentiella effekter av handelstullar från Donald Trump dämpade börshumöret på alla marknader som potentiellt står inom skotthåll.
Genomsnittsavkastningen för de fonder som finns tillgängliga på den svenska marknaden landade på 2,0% i november, men spannet mellan den bästa och sämsta fonden var hela 40 procentenheter. Fonder som inte har rapporterat in avkastningsdata till Morningstar per den sista november eller som har en minsta insättningsgräns på 100.000 kronor eller mer har exkluderats från denna genomgång.
Bästa fonderna i november: USA, USA och…. USA
Att de tio bästa fonderna i november samtliga är renodlade USA-fonder, eller har en stor exponering mot den amerikanska börsen, är föga förvånande. När det stod klart att Donald Trump vann presidentvalet i början på november var reaktionerna på omvärldens marknader tydliga. Trump ses som företags- och börsvänlig, framför allt för de inhemska amerikanska bolagen med sin ”USA-först”-politik. De amerikanska aktiemarknaderna Dow, S&P 500 och Nasdaq nådde rekordnivåer, med investerare som förväntar sig att Trumps löften om skattesänkningar och tullar skulle prisas in, vilket stärkte USD och utlöste en utförsäljning av amerikanska statsobligationer.
Den fond som steg absolut mest i november var Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest, efter en uppgång på 28,6%. Fondens tre största innehav, Tesla (TSLA), Palantir Technologies (PLTR) och Coinbase (COIN), steg 38,2%, 61,4% respektive 65,2%. Den största procentuella uppgången stod dock ett av fondens minsta portföljinnehav för, med Archer Aviation (ACHR) som rusade hela 203,8% i svenska kronor.
Bitcoin var en annan av de tillgångar som steg kraftigt i värde i november. Detta ansågs allmänt vara ett svar på Trumps löfte om att upprätta en strategisk Bitcoinreserv. Den 13 november, veckan efter Trumps seger, bröt Bitcoin för första gången igenom 90.000 USD och värdet på den globala kryptomarknaden översteg 3 biljoner USD för första gången på tre år.
Ytterligare en faktor som bidrar till uppgången för fonder som investerar i amerikanska tillgångar är den fortsatta uppgången för dollarn. Som sparare innebär nämligen en svagare krona att utvecklingen för ens investeringar i exempelvis USA-fonder får en extra skjuts, då avkastningen rapporteras i svenska kronor men påverkas av hur svenska kronan utvecklas mot den amerikanska dollarn.
Sämsta fonderna i november: tufft för ädelmetaller och Brasilien
Om USA har stått för den hetaste börsmarknaden den senaste tiden har Brasilien å andra sidan varit iskall. En gemensam nämnare bland majoriteten av de övriga förlorarna i november är just Brasilien och Latinamerika. Brasilien utgör vanligtvis en stor andel av Latinamerikafonder, och runt 53% för de två i listan ovan. Ökad finanspolitisk osäkerhet, betydande devalveringar av företag, fall av statlig inblandning och stigande amerikanska räntor bidrar till en utmanande aktiemarknadsmiljö i Brasilien.
”Även om vi erkänner en viss försämring av bolagsstyrningen anser vi att investerarna har överreagerat. Brasilianska bolag erbjuder generösa avkastningar tack vare genomgående höga utdelningsandelar. Brasilien är visserligen en av de mest cykliskt orienterade marknader som vi följer, och vinsterna kommer utan tvekan att fluktuera i takt med den globala ekonomin. Men för dem som är villiga att investera genom cykeln erbjuder den här marknadens billiga värdering en säkerhetsmarginal som inte ofta hittas”, resonerar Morningstars analytiker i en rapport om investeringsutsikter för 2025.
Ett annat tydligt tema bland de fonder som mötte störst motgångar i november är ädelmetaller. Fyra av de sämst presterande fonderna hamnar i denna kategori, med AuAg Silver Bullet som tappade 9,3% följt av Craton Capital Precious Metal på -7,1%. Guldpriset noterade sin kraftigaste månatliga nedgång på mer än ett år i november och föll med 3,7%, ett tapp som dock tog fart från en rekordnivå i slutet av oktober. Även här kan en del av svaret hittas i Donald Trumps valseger.
”Trumps radikala planer på tullar, skattesänkningar och deportationer ökar risken för att både inflation och skuldsättning kan överraska på uppsidan, två faktorer som guldinvesterare söker skydd mot”, förklarar Ole Hansen, råvaruanalytiker på Saxo Bank, och tillägger:
”Den ihållande globala osäkerheten fortsätter att driva efterfrågan på guld som en säker tillflyktsort. Under tiden förväntas ofinansierade utgiftsplaner under Trump-administrationen, inflationsrisker från tullar och centralbankers ansträngningar att av-dollarisera reserver ge stöd på längre sikt.”
Hur ska man tolka dessa fondlistor?
Listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.