Valerio Baselli: Hej och välkommen till Morningstar. En av de senaste trenderna i det europeiska kapitalförvaltningslandskapet representeras av aktiva ETF:er. Sådana investeringsinstrument väcker stort intresse och får allt större genomslagskraft bland investerare.
Idag ska vi försöka förstå deras egenskaper bättre med hjälp av Francesco Paganelli, strateg på Morningstar.
Francesco, jag skulle vilja börja med att be dig att kortfattat förklara vad aktiva ETF:er är, var och hur de föddes och ge oss en aktuell bild av den europeiska marknaden.
Francesco Paganelli: Ja, visst. Jag skulle säga på ett sätt att det verkligen inte finns något nytt under solen, eftersom aktiva ETF: er har funnits redan i flera år, men de har förblivit en nisch i det bredare ETF-landskapet fram till nyligen, när de har fått mycket dragkraft. Saken är den att medan ETF:er ofta förknippas med passiva investeringar är en ETF i själva verket bara ett fordon där teoretiskt sett vad som helst kan färdas. Och i det här fallet är det som finns inuti fordonet istället för en passiv strategi som helt enkelt replikerar ett index, det är en strategi som försöker slå indexet. Och det kallar vi aktiv.
Låt oss nu vara tydliga. I Europa är detta utrymme fortfarande ganska litet. Så aktiva ETF:er har bara drygt 2% av de totala ETF-tillgångarna. Men de är redan väletablerade i USA. Och marknaden växer snabbt, exponentiellt. Och vi ser en stor aktivitet på området med allt fler leverantörer och nya produkter som kommer in på marknaden.
Baselli: Visst. Ur en investerares perspektiv, vilka är de främsta fördelarna och nackdelarna med aktiva ETF:er jämfört med traditionella trackers, och även med aktivt förvaltade fonder?
Paganelli: Så ETF: er är bara en typ av investeringsinstrument som gör det möjligt för investerare att förvärva en diversifierad portfölj med flexibiliteten och tillgängligheten av realtidshandel på en börs, precis som en aktie, till exempel. Och de är också transparenta och ofta kostnadseffektiva. Så strukturen är inte riktigt en magisk kula, eftersom några av nackdelarna och utmaningarna med ETF-strukturen verkligen inkluderar den öppenhetspunkt som jag just nämnde, till exempel. Inte alla företag är bekväma med att ge full insyn i innehaven på daglig basis och ge bort sin hemliga sås, så att säga. Dessutom kan ETF:er inte riktigt säga nej till nya investerare, och de kan inte stänga. Så de kan inte riktigt hantera den så kallade kapacitetsrisken på samma sätt som en fond skulle göra. Dessutom har ETF:er i allmänhet skattefördelar jämfört med fonder i USA. Och detta är en viktig drivkraft för flöden över Atlanten som inte riktigt gäller i Europa.
Baselli: Ja, det är mycket sant. Vilka kapitalförvaltare ligger för närvarande i Europa i framkant när det gäller att utveckla och ge ut aktiva ETF:er?
Paganelli: Säkert. Så jag tycker att det som är riktigt intressant är att vi ser många nya aktörer på området. Det är ett expanderande universum med fler och fler spelare som går med i festen på ett sätt. För att ge dig en uppfattning publicerade vi vårt första European landscape paper i april i år, och sedan dess har marknaden redan förändrats mycket. Med detta sagt innehåller listan idag företag med en stor närvaro inom aktiv förvaltning, som till exempel JP Morgan, som tar topplaceringen när det gäller förvaltat kapital, men också Fidelity eller Pimco. Men listan innehåller också stora indexfondsleverantörer som Vanguard, som erbjuder en rad aktiva multi-asset ETF:er i Europa som långsamt börjar få fäste.
Baselli: När det gäller enskilda strategier, vilka är de aktiva ETF: erna med de största nettoinflödena hittills under 2024?
Paganelli: Tja, jag skulle säga att det i allmänhet är väldigt intressant att notera att medan marknadsandelen i termer av tillgångar fortfarande är ganska låg, har aktiva ETFer tagit en mycket större del av inflödet i år, vilket inte är särskilt förvånande med tanke på den kraftiga ökningen av nya produkter som lanserats. Med detta sagt har investerarna hittills mest gynnat aktier med låga kostnader och begränsad tracking error, det som vi kallar “shy actives”. Dessa lägger ofta till ESG-faktorer och använder sig också av kvantitativa eller systematiska investeringsprocesser, åtminstone i viss utsträckning.
Baselli: Slutligen, vad förväntar du dig av aktiva ETF:er i framtiden? Är de mer av ett hot - om man kan kalla dem det - mot traditionella ETF:er eller mot aktiva förvaltare, enligt din åsikt?
Paganelli: Jag tror att det kommer att bero på ett antal faktorer, inklusive marknaden och den tillgångsklass vi ska titta på. Men det är också ganska svårt att göra förutsägelser eftersom marknaden fortfarande är ganska ung. Det vi förväntar oss är dock att tillväxten kommer att fortsätta, både i storlek och i antalet tillgängliga alternativ. Och denna tillväxt kommer sannolikt att leda till ett mer komplext och konkurrensutsatt landskap. Investerarna kommer alltså att gynnas av att ha fler valmöjligheter. Men de kommer också att behöva hantera den höga dödligheten i aktiva strategier, till exempel, och kommer därför att behöva vara mer selektiva. Att noggrant utvärdera egenskaperna hos varje enskild strategi, nu när det finns allt fler alternativ och differentierade produkter, kommer naturligtvis att vara avgörande, och i takt med att marknaden mognar kommer det också att bli mycket intressant att se om investerarnas förväntningar kommer att infrias och om de kommer att fortsätta att föredra de mer diversifierade, mindre aktiva strukturerna med lägre kostnader i stället för de mer traditionella, koncentrerade aktiva strategierna med hög övertygelse.
Så för närvarande har vi också mest sett unika nya strategier lanseras i det här höljet, snarare än ETF-versioner av befintliga strategier. Och kanske kommer det att förändras i framtiden, och vi kommer att se lite kannibalisering. Så till exempel ser vi redan ett visst tryck på de strategiska betorna, vilket är ett område på marknaden som har stagnerat under en tid nu.
Baselli: Tack så mycket Francesco för din tid. För Morningstar är jag Valerio Baselli, tack för att du tittade.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.