De mest undervärderade aktierna på Stockholmsbörsen

Av de svenska aktier som Morningstars analytiker täcker anses åtta undervärderade, varav i en finns en potentiell uppsida på 97%

Johanna Englundh 2024-11-26 | 13:04
Facebook Twitter LinkedIn

A view of Gamla Stan, the old city, is seen from across the water

Av de 255 europeiska aktier som bevakas av våra analytiker är 22 listade på Stockholmsbörsen. Dessa aktier har fått ett stjärnbetyg utifrån huruvida analytikern anser att aktien är över- eller undervärderad. De som anses undervärderade får ett stjärnbetyg mellan 4 och 5, medan övervärderade aktier får ett 1 eller 2-stjärnigt betyg.

Mest undervärderade aktierna på Stockholmsbörsen

  1. Elekta EKTA B
  2. Getinge GETI B
  3. Hexagon HEXA B
  4. Hennes & Mauritz HM B
  5. Svenska Handelsbanken SHB A
  6. Millicom International Cellular TIGO SDB
  7. Nordea Bank NDA SE
  8. Swedish Orphan Biovitrum SOBI

Morningstars analytiker granskar aktier med hjälp av måttet “pris/verkligt värde”, på engelska “Price/Fair Value”. Ett pris/verkligt värde på 1 betyder att företaget är så nära att vara verkligt värderat som det går, medan allt runt 2 betyder att det är dubbelt så mycket som det verkliga värdet (och därmed är aktien övervärderad).

Majoriteten av de svenska aktierna har en P/FV under 1. De som har den högsta P/FV-kvoten är Alfa Laval (1,32), Atlas Copco (1,16) och Tele2 (1,13). Det innebär att dessa aktier är de som anses vara mest övervärderade för tillfället.

Morningstars betygssystem tar också hänsyn till en osäkerhetsjustering. Detta är känt som Fair Value Uncertainty-betyget, och det bedömer hur volatila vinster eller kassaflöden sannolikt kommer att vara under de kommande fem till tio åren. Detta är ett “riskbetyg” för en aktie, och det finns alltid gott om risker när man pratar om aktier.

De aktier som har ett högt Fair Value Uncertainty-betyg är EQT, Getinge, Sandvik, SKF, Millicom och Sobi. Swedbank är den enda svenska aktien som får ett osäkerhetsbetyg på “väldigt högt” medan sektorkollegan Handelsbanken är den enda aktien som får ett lågt osäkerhetsbetyg.

Morningstarbetyg för de mest undervärderade aktierna på Stockholmsbörsen

Elekta EKTA B


Strålterapibolaget Elekta är för tillfället den enda av de svenska aktier som Morningstars analytiker täcker med fem stjärnor. Aktien anses handlas till en rabatt på 49%, vilket innebär att den finns en potentiell uppsida på ungefär 97% till det uppskattade verkliga värdet på 127 kronor per aktie.

Elektas resultat för det första kvartalet imponerande inte Morningstaranalytikern Alex Morozov, men han menar att det var en förbättring jämfört med föregående kvartals dåliga resultat. Orderingång och bruttomarginal förbättrades sekventiellt men var fortfarande under analytikerns prognostiserade nivåer.

” Elekta fortsätter att kämpa med bruttomarginalen på grund av inflationstryck på kostnadssidan och prishöjningar som bara långsamt slår igenom på intäktssidan. Servicemarginalen förbättrades väsentligt och företaget minskade sin kostnadsstruktur med 250 miljoner svenska kronor (årstakt). Detta är dock inte tillräckligt för att marginalen ska komma i närheten av bolagets mål på medellång sikt om 14% eller högre”, skriver analytiker efter kvartalsrapporten 28 augusti.

Getinge GETI B


Getinge, med huvudkontor i Göteborg, tillverkar ett brett utbud av produkter för användning inom akutvård, kirurgi och biovetenskap på sjukhus, inom läkemedelsindustrin och för analys. Företaget rapporterar i tre segment: akutsjukvård (52% av intäkterna), kirurgiska arbetsflöden (34%) och life science (14%).

”Vi räknar med en långsiktig topline-tillväxt på ensiffriga tal. Trots motvind på kort sikt förväntar vi oss att intäkterna från behandlingar inom akutsjukvård kommer att bibehålla en årlig tillväxt på cirka ensiffriga tal fram till 2028. Vi anser att de senaste förvärven inom det snabbast växande segmentet för kirurgiska arbetsflöden bör stödja en hög ensiffrig årlig omsättningstillväxt”, framkommer det i en analytikerrapport daterad juli 2024.

Hexagon HEXA B


Hexagon är världsledande inom lösningar för digital verklighet och kombinerar hårdvara som sensorer och mätinstrument med mjukvara och tjänster. Kunderna finns främst inom tung industri såsom olja och gas, gruvdrift, bygg- och anläggning, tillverkning, kemikalier och jordbruk. Bland de viktigaste produkterna finns mätteknik, kartverktyg och programvara. Cirka 40% av intäkterna genereras i Nord- och Sydamerika, 35% i Europa, Mellanöstern och Afrika och resten i Asien.

”Försäljningen av mjukvara och service ökade med 1% under kvartalet medan försäljningen av sensor- och robotlösningar (hårdvara) minskade med 12%. Makroförhållandena är fortsatt tuffa, särskilt inom bygg- och fordonsindustrin och geografiskt i Kina, där den organiska försäljningen minskade med 8%. Vi förväntar oss att de nuvarande utmanande marknadsförhållandena kommer att fortsätta i början av räkenskapsåret 2025 med en återhämtning som börjar under årets senare hälft. På nuvarande nivåer ser aktien rättvist värderad ut”, skriver analytiker Rob Hales efter kvartalsrapporten 25 oktober.

Hennes & Mauritz HM B


Flaggskeppsvarumärket H&M står för merparten av intäkterna i klädjätten, men de nyare varumärkena (COS, &Other Stories, Monki, Weekday och Arket) växer lite snabbare. H&M har en låg ensiffrig marknadsandel på en fragmenterad global klädmarknad. Cirka 65% av intäkterna genereras i Europa och Afrika, 13% i Asien och Oceanien samt 23% i Nord- och Sydamerika. Bolaget driver cirka 4.500 butiker globalt, varav 3.947 är H&M-butiker.

Morningstars analytiker Jelena Sokolova antar en genomsnittlig omsättningstillväxt på 6% under de kommande 10 åren och att rörelsemarginalen förbättras till strax över 10% jämfört med 3,2% 2022.

”Vi tror inte att bruttomarginalen kommer att återhämta sig på en alltmer konkurrensutsatt marknad och med tanke på ledningens vilja att erbjuda låga priser och kvalitet kan det hindra dem från att höja priserna för att kompensera för inflationstrycket. Rörelsemarginalerna kommer att förbli under press på kort sikt på grund av inflation och investeringsprogram, men bör återhämta sig till 2017 års nivåer över tid tack vare den operativa hävstången och ett minskat inflationstryck. Vi förutspår investeringar i intervallet 5%. De bör kanaliseras till butiksrenoveringar, utveckling av infrastrukturen för mindre varumärken samt teknik”, skriver analytikern.

Svenska Handelsbanken SHB A


Handelsbanken är en av de största svenska bankerna med en betydande exponering mot den svenska bolånemarknaden; cirka 44% av den totala utlåningen är knuten till den svenska fastighetsmarknaden. Utanför Sverige är banken främst verksam i Storbritannien och Nederländerna. Handelsbanken genererar cirka tre fjärdedelar av sina intäkter genom den räntespreadbaserade verksamheten, som omfattar bolån, hushållslån samt företagslån till stora och små företag.

”Handelsbankens aktie har varit under press i år på grund av oro kring bankens operativa effektivitet, i synnerhet i förhållande till de nordiska bankerna”, skriver analytiker Niklas Kammer efter storbankens rapport 23 oktober och tillägger:

”Dessutom tror vi att marknaden kommer att värdesätta Handelsbankens lednings engagemang och framsteg när det gäller att rätta till den eftersläpande effektiviteten, en öm punkt i bankens investeringstes. Vi ser fortfarande uppsida i aktien.”

Millicom International Cellular TIGO SDB


Millicom erbjuder trådlösa och fasta telekomtjänster främst i mindre, underutvecklade länder i Latinamerika. Företagets trådlösa nätverk täcker cirka 120 miljoner människor och betjänar 41 miljoner kunder. De fasta nätverken når 14 miljoner hushåll och betjänar cirka 4 miljoner bredbandskunder. Millicom erbjuder i allt större utsträckning konvergerade paket som inkluderar bredband och trådlösa tjänster.

”I vår uppskattning av verkligt värde antar vi att Millicom kommer att bredda sin kundbas för trådlösa tjänster måttligt under de kommande åren samtidigt som intäkterna per kund gradvis ökar. Vi förväntar oss att kundtillväxten i Guatemala, Millicoms viktigaste marknad, kommer att förbli minimal med tanke på företagets ledande marknadsandel och närvaron av America Movil, som har mycket större finansiella resurser. I Colombia, som är företagets näst största marknad mätt i omsättning, har den brutala konkurrensen lett till att Millicoms kundbas för trådlösa tjänster har stagnerat. Den rebelliska operatören Wom ansökte dock nyligen om konkurs, vilket vi förväntar oss kommer att bidra till att minska konkurrenstrycket, även om Millicom misslyckas med att slå samman sin colombianska verksamhet med Telefonicas”, skriver analytiker Michael Hodel i en rapport 7 november.

Nordea Bank NDA SE


Nordea Bank är en affärsbank som grundades 1820 och har sitt huvudkontor i Helsingfors, Finland, och erbjuder tjänster inom personal banking, commercial banking, wholesale banking och wealth management. Banken har en global närvaro med verksamhet i Europa, Nord- och Sydamerika, Asien och Norden.

”Efter flera års avyttring av tillgångar har Nordea hittat rätt och skapar god avkastning för aktieägarna genom utdelningar och återköp av aktier. Ledningens strategiska ompositionering har framgångsrikt tagit itu med den senaste tidens sjunkande intäkter och försämrade lönsamhet. Nordea ser nu främst fram emot investeringar i private banking i Norge och Sverige och att återfå momentum inom bolån för att driva tillväxten”, skriver analytiker Niklas Kammer i en kommentar i mitten på oktober.

Swedish Orphan Biovitrum SOBI


Swedish Orphan Biovitrum, eller Sobi, fokuserar på sällsynta sjukdomar, främst inom hematologi och immunologi. Aktien handlas för tillfället till en rabatt på 13% jämfört med analytikerns uppskattade verkliga värde på 343 kronor per aktie.

”Vi anser att företaget har en intressant nisch på marknaden för sällsynta sjukdomar, vilket innebär att det inte kräver höga utgifter för att stödja tillverkning eller en stor primärvårdsfokuserad säljkår, och att det kan hitta prisvärda förvärvsobjekt som kan vara för små för att intressera de större biopharma-kollegorna”, skriver strategen Karen Andersen i en rapport daterad 9 september och tillägger:

”Medan styrkan i ny konkurrens och Sobis förmåga att förvärva och innovera för att lansera differentierade behandlingar är nyckeln till vår vallgrav, ser vi inte att ESG-frågor utgör ett hot om väsentlig värdeförstöring. Sobis verksamhet har fortfarande majoriteten av intäkterna utanför USA (vilket minskar exponeringen mot amerikanska prisreformer), och vi ser inga betydande etiska eller bolagsstyrningsrelaterade frågor (såsom marknadsföringsmetoder eller läkemedelsbiverkningar) som verkar kunna tynga företagets framtidsutsikter.”


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Elekta AB Class B64,10 SEK-0,93Rating
Getinge AB Class B171,25 SEK2,06Rating
Hennes & Mauritz AB Class B151,80 SEK-0,23Rating
Hexagon AB Class B92,16 SEK1,23Rating
Millicom International Cellular SA SEDR281,00 SEK0,50Rating
Nordea Bank Abp123,55 SEK1,35Rating
Swedish Orphan Biovitrum AB305,80 SEK-0,65Rating
Svenska Handelsbanken AB Class A113,80 SEK1,79Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar