Hur en svagare krona påverkar dina fonder

När man investerar i fonder är sannolikheten stor att man har en exponering mot andra valutor än den svenska kronan. Så här kan det påverka avkastningen för din fond.

Johanna Englundh 2024-11-21 | 8:15
Facebook Twitter LinkedIn

Stock Market Graph next to a 1 dollar bill (showing former president Washington). Red trend line indicates the stock market recession period

2024 präglas inte bara av att Riksbanken inlett en efterlängtad räntesänkningscykel, utan även att den svenska kronan har fortsatt att försvagas. Under november har kronan handlats nära bottenrekordet mot dollarn från 2022 då en krona kostade drygt 11,30. Kronkursen spelar även in i Riksbankens penningpolitik, och om den fortsätter att försvagas kan kommande räntesänkningar riskera att utebli då det kan trycka upp inflationen genom att göra importen dyrare.

Utöver penningpolitik, och en försämrad köpkraft för semestersugna svenskar, påverkar även växelkursen fondsparandet. När man sparar i fonder som placerar i värdepapper utanför Sveriges gränser investerar man nämligen också i en annan valuta. Fondens utveckling kommer därmed även beror på hur de utländska valutorna har utvecklats gentemot den svenska kronan.

Globalfonder, som kan ha uppemot 87% exponering mot USA och därmed dollarn, är den fondtyp där mest kapital är investerat i Sverige. Hela 24% av förmögenheten i de svenskregistrerade fonder ligger i globalfonder, enligt data från Morningstar Direct. Med tanke på hur dollarn har stärkts gentemot den svenska kronan de senaste åren är det hög tid att dyka lite djupare i hur det kan påverka avkastningen i Sveriges mest populära fondtyp.

Varför måste man tänka på valutarörelser i sitt fondsparande?

Hur valutarörelser påverkar fondsparandet kan kännas som ännu en jobbig sak att hålla koll på. Men det är en viktig faktor för att förstå hur dina fonder utvecklas så att du kan fatta rätt beslut när du ska allokera om i din nuvarande portfölj, eller kanske sälja eller köpa en fond.

En viktig faktor att hålla koll på är att en fonds avkastning vanligtvis rapporteras i svenska kronor här i Sverige, oavsett vart i världen fonden investerar. Samtidigt rapporteras börsindexens utveckling vanligtvis i lokal valuta i media. Därmed kan utvecklingen på en USA-fond som säljs i Sverige och ett amerikanskt börsindex skilja sig mycket, trots att de fokuserar på samma marknad. Det kan skapa förvirring eftersom en redovisas i kronor och den andra i dollar

Om dollarn faller gentemot kronan blir värdeutvecklingen för en USA-fond, mätt i kronor, lägre än motsvarande utveckling beräknad i dollar. Detta samband gäller även om dollarn stärks mot kronan – då blir utvecklingen större i kronor.

Hur en svagare krona kan påverka avkastningen i din fond

Diagrammet nedan illustrerar detta samband. Den visar utvecklingen för världsindexet Morningstar Global Markets, som har en betydande dollarexponering då USA står för 63% av portföljen, de senaste tio åren. Varje år redovisas utvecklingen i både kronor och i dollar, och avkastningen kan skilja sig dramatiskt. En förklaring till detta går att hitta i den efterföljande tabellen som skildrar hur de olika valutorna har utvecklats mot varandra under samma period.

Om vi kollar på exempelvis 2014 ser vi att indexet avkastade cirka +4% i dollar, medan resultatet i svenska kronor var betydligt bättre, hela 27% upp. Dollarn stärktes med 20% under detta år, vilket förklarar en stor del av skillnaden. Däremot var det inte lika kul som svensk globalfondsparare 2017, då dollarn försvagades 10%. I diagrammet ser vi att Morningstar Global-indexet steg 24% i dollar, men endast 12% i kronor under 2017.

Hur hänger valutarörelser ihop med en fonds avkastning egentligen?

Vi föreställer oss att en fondförvaltare har hittat ett spännande företag och köper aktier i bolaget. Kursen är 10 dollar och en dollar kostar för tillfället 9 kronor, då kostar varje aktie 90 kronor. Ett år senare bestämmer sig förvaltaren att sälja aktien till samma kurs, 10 dollar. Men dollarn har under året stigit till 10 kronor – alltså har värdet på aktien stigit till 100 kronor. Alla fondsparare har därmed gjort en vinst på 10 kronor per aktie, utan att aktiekursen har förändrats. Hela värdeökningen beror på förändringen i valutakursen. Det omvända gäller såklart om dollarkursen i stället hade fallit under perioden.

Detta innebär således att alla som sparar i en globalfond, eller en renodlad USA-fond, hade en slags stötdämpare under 2022, tyngdes av en starka krona under 2023, för att sedan få en extra skjuts i utvecklingen 2024.

Stark krona både bra och dåligt

För dina fonder kommer således en starkare utländsk valuta vara positivt, eftersom utvecklingen blir större beräknad i kronor. Men alla som rest utomlands i år har märkt av att det mesta är dyrare. I och med den försvagade kronan minskar även vår köpkraft när vi handlar från utlandet.

I grunden är en starkare krona bra för oss som lever och bor i Sverige eftersom vår köpkraft ökar, även om avkastningen på mer riskfyllda placeringar samtidigt blir sämre. Tvärtom räcker reskassan för turister som besöker Sverige inte lika långt, vilket kan tänkas påverka svenska turistindustrin och restauranger negativt. Även för svenska företag som exporterar mycket kan en svagare krona vara positivt - deras produkter blir då billigare för kunderna, vilket innebär ökad försäljning.

Det finns alltså både positiva och negativa aspekter med en svagare krona, men det är också tydligt att valutor kan spela in som en form av diversifiering i en portfölj. Men kom ihåg att det kan gå åt båda hållen. Som alltid är det sällan klokt att försöka tajma sina investeringar utifrån trender, och det gäller även valutarörelser. Det viktiga är att du förstår varför din globalfond presterar lite extra bra under tider av kronförsvagning.


Författaren eller författarna äger aktier i ett eller flera värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar