Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

John Rekenthaler: Farväl, för nu

Jag börjar min pensionering från Morningstar med en hyllning till de amerikanska aktiernas mirakel.

John Rekenthaler 2024-11-19 | 13:41
Facebook Twitter LinkedIn

Collageillustration av John Rekenthaler omgiven av fyrverkerier, med ikoner av upp-pilar, plustecken och dollartecken.

En extraordinär gåva

Detta är min sista regelbundet återkommande krönika för Morningstar. Jag går i pension från företaget, av den bästa av alla möjliga anledningar. Min hälsa är bra, och mina chefer skulle föredra att jag stannade kvar på jobbet. Jag har dock råd att spendera min tid på annat, om jag så önskar. Nyligen har jag insett att jag faktiskt vill det.

Det här är en berättelse om triumf. Och då menar jag inte min karriär. Den har förvisso varit en glad överraskning, eftersom jag gick in i branschen utan några större förväntningar efter att ha hoppat av ett engelskt doktorandprogram. (Senare fick jag en formell utbildning i mitt nya yrke, först genom att bli diplomerad finansanalytiker och sedan genom att ta en MBA-examen). Men den här artikeln handlar inte om mig. Den handlar om den amerikanska aktiemarknadens storhetstid.

Jag skriver dessa ord med äkta och innerlig uppskattning, eftersom jag sent fick höra talas om aktiernas välsignelse. Min familj investerade inte. Min mors släktingar arbetade som lärare och bibliotekarier och kompletterade sina pensioner med banksparande. Min fars sida bestod till största delen av gymnasieutbildade vars långsiktiga ekonomiska planer var att klara sig till nästa år.

Följaktligen uppfostrades jag till att betrakta aktieköp som hasardspel. Vinn en del, förlora en annan. Det var först som vuxen som jag lärde mig att den största fördelen med aktier inte kom när de blandades utan istället bara av att hållas. Till skillnad från kasinots kunder gynnar oddsen aktiemarknadens deltagare.

Den stigande vågen av bolagsvinster

Anledningen till aktiemarknadens framgång är enkel: Företag genererar vinster, och med tiden ökar dessa vinster oftare än de minskar. Jag började till exempel arbeta på Morningstar i februari 1988. Diagrammet nedan visar två versioner av vinstförändringen för bolagen i S&P 500 sedan detta datum: 1) nominell, vilket är den vanliga metoden för att rapportera finansiella resultat, och 2) real, vilket är det relevanta måttet för investerare, eftersom det tar bort effekten av inflationen. Initialvärdet för varje mått är 100.

Aktier i USA: Vinsttillväxt

Jättefint. Ännu bättre, att vinsttillväxten bara var grunden, eftersom de flesta företag ger utdelningar som förbättrar en akties totalavkastning. Återigen kommer jag att använda min personliga erfarenhet som exempel. Strax efter att jag hade börjat på Morningstar placerade jag 1 300 dollar i en amerikansk aktiefond som heter Nicholas II NCTWX. När jag gjorde det valde jag att återinvestera fondens utdelningar för att köpa ytterligare andelar.

Från intjäning till totalavkastning

Effekten av dessa utdelningar, tillsammans med den efterföljande ökningen av aktievärderingarna - aktiemarknadens pris/vinstkvot har sedan dess fördubblats - har varit dramatisk. Nästa diagram innehåller samma data som föregående diagram, men den här gången översätts min investering på 1 300 USD till det ursprungliga värdet 100. Illustrationen visar också: 1) den nominella och reala totalavkastningen för Nicholas II och 2) utfallet för den fond som jag skulle ha valt, Vanguard 500 Index VFINX.

Aktier i USA: Totalavkastning

Det finns två sätt att se på dessa resultat. Det ena är att jag borde ha läst Jack Bogles råd innan jag köpte min första fond! Mitt val innebar trots allt att jag gick miste om en tredjedel av investeringens potentiella vinst. Det kan vara skäl att ångra sig.

Det är dock inte så jag ser på saken. Till att börja med berodde Nicholas II:s underskott inte enbart på dess högre kostnader. Man fiskade också i fel damm. De flesta av dess företag var inte tillräckligt stora för att ingå i S&P 500. Med tiden, föreslog den akademiska forskningen, borde dessa mindre företag överträffa blue chips. Under dessa 37-plus år har de inte gjort det. C’est la vie.

Den större och gladare punkten är höjden på den gula linjen! Min portfölj är nu värd 40 820 dollar, i motsats till den futtiga insatsen på 1 300 dollar. Det är sant att den siffran måste diskonteras för att införliva den större kraften i 1988 års dollar. (Greenbacken borde ha köpt fler saker då, eftersom min startlön hos Morningstar var 18 000 dollar). Ändå, vem är jag att klaga?

Väggen av oro

Aktiemarknadens enorma uppgång är bara halva sanningen. Den överraskande, roliga och ofta förbryllande följden är att så få människor trodde på vägen. De amerikanska bolagen presterade trots allt som förväntat, genom att växa och betala utdelning. Även om deras pris/vinst-multiplar hade legat stilla i stället för att fördubblas, skulle min investering ha varit värd 20 420 dollar nominellt och 7 495 dollar i reala termer.

Ändå var det så mycket misstro under resans gång. Bland de första numren av Barron’s som jag läste fanns en man vid namn Bob Prechter som förutspådde att Dow Jones Industrial Average snart skulle sjunka till 400. Vid den tiden låg DJIA på 2 000. Nu är det strax norr om 44 000.

Prechters påstående var extremt, men hans känsla var typisk. Argumenten mot aktier var legio. Efter 12 år av GOP-välstånd var en demokrat i Vita huset. Aktieinvesterare var irrationellt överflödiga. CAPE-kvoten visade att aktier var historiskt dyra. Den globala ekonomins “New Normal” efter den globala finanskrisen 2008 skulle pressa aktiekurserna. Federal Reserve hade stöttat upp marknaden genom sin politik med kvantitativa lättnader. Se upp när den tog bort stödhjulen!

Det är mitt främsta karriärminne: den eviga tron att aktieinvesterare hade missat festen. Ändå har de aldrig gjort det. Till exempel köpte jag 25 år efter att ha börjat på Morningstar äntligen några Berkshire Hathaway BRK.B-aktier 2013. För sent? Nej, inte alls. Företaget var värt 150 miljarder dollar vid tidpunkten för mitt köp. Det har nu mer än dubbelt så mycket i kontanter. Dess totala värde är hela 1 biljon dollar.

Blickar framåt

Naturligtvis förväntar jag mig inte att aktier kommer att utvecklas lika spektakulärt under de kommande 37 åren. Det är högst osannolikt att deras pris/vinst-förhållande kommer att fördubblas igen och den ekonomiska bakgrunden kanske inte är så rolig. Å andra sidan kommer en aspekt av den amerikanska ekonomin nästan säkert att kvarstå: fördelen för kapital. Under en lång, lång tid i denna nation har företagsägare ökat sin förmögenhet snabbare än vad företagsarbetare har gjort. Jag ser ingen indikation på att detta tillstånd kommer att förändras.

Det är “farvälet” i den här artikelns rubrik. Men det innehöll också frasen “för nu”. Det återspeglar en överenskommelse som jag har gjort med företaget. Jag kommer att fortsätta att skicka artiklar till Morningstar när ett ämne intresserar mig. I utbyte kommer företaget att [håller tummarna] tillåta mig att behålla min e-postadress, som är john.rekenthaler@morningstar.com. Håll gärna kontakten.


Författaren eller författarna äger aktier i ett eller flera värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

John Rekenthaler  is vice president of research for Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar