Kan rallyt i amerikanska småbolagsaktier hålla i sig?

Hur investerare ska spela den underskattade kategorin.

Sarah Hansen 2024-11-18 | 10:21
Facebook Twitter LinkedIn

Stylebox-illustration för småbolagsfonder

Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet utlöste ännu ett rekordstort rally på aktiemarknaden, och det var de mindre börsbolagen som ledde uppgången.

Morningstar US Small Cap Index avkastade 6,7% under veckan Donald Trump valdes till president - den bästa veckovisa utvecklingen hittills i år - medan den bredare marknaden avkastade lite mindre än 5% och storbolagsaktierna - som har lett den tvååriga tjurmarknaden - ökade med 4,6%. Strategerna förklarar småbolagsaktiernas överavkastning med investerarnas entusiasm över deras framtidsutsikter under den nya republikanska politiken, i kombination med lättnaden över att osäkerheten kring valet äntligen var över.

Indexet gav upp en del av dessa vinster följande vecka och tappade 1,2% på tisdagen och ytterligare 0,6% på onsdagen. Kan småbolag äntligen få ett hållbart rally efter år av underprestanda? Här är allt som investerare behöver veta.

“Trump-skjuts” får småbolag att skjuta i höjden

“Förra veckans momentum och spänning drevs verkligen av två faktorer”, förklarar Adam Turnquist, teknisk chefsstrateg för LPL Financial. Den första är den potentiella medvinden för småbolag från den politik som förväntas genomföras under Trumps presidentskap och som är inriktad på USA-orienterade företag, varav många faller under småbolagsparaplyet.

Sedan finns det förväntningar på en lättare reglering. Småbolagsindexen är starkt viktade mot banker och finansbolag, som kan dra nytta av en lösare regleringsmiljö. Lättare reglering tenderar också att göra fusioner och förvärv enklare - ytterligare en fördel för de mindre aktörerna.

En annan faktor var att kraften i Trumps seger. “Det hade byggts upp en hel del ångest kring hur länge valet skulle dra ut på tiden”, säger Turnquist. “Det faktum att han vann snabbt var en viktig faktor bakom den ‘lättnadens suck’ vi bevittnade.”

Småbolagen har gått starkt framåt

Det dramatiska rallyt speglar dock inte hela historien. Strateger säger att under huven har småbolag i tysthet fått fart under större delen av ett år. Aktiemarknadens vinster är inte längre koncentrerade till en handfull mega-cap-teknikaktier, och “de-globalisering” har varit ett marknadsord i flera månader.

“Många av dessa trender fanns på plats redan innan och förstärktes något till följd av valresultatet”, säger Jonathan Coleman, förvaltare av småbolagsportföljen på Janus Henderson Investors. Han säger att momentumet för småbolag började på allvar i juli, då svalare inflationsdata än väntat överraskade investerarna. “Det fick marknaden att förstå att Fed skulle kunna sänka räntan”, och resultatet blev början på en rotation från teknikaktier till andra delar av marknaden som sannolikt skulle gynnas av en ackommoderande penningpolitik och stark ekonomisk tillväxt, däribland småbolag.

Marknaden har sedan dess återhämtat sig från den dramatiska utförsäljningen i augusti och småbolagen håller jämna steg med sina större motsvarigheter. US Small Cap Index har ökat med 37% under de senaste 12 månaderna, bara knappt bakom Morningstar US Large Cap Index och marknaden som helhet.

Kolla in banker och industribolag

Eftersom finansbolagen utgör en stor del av small cap-kategorin, menar strategerna att den sektorn kommer att vara avgörande för ett ihållande rally. “Allt småbolags-rally bygger på att finanssektorn leder, och det har varit vår uppmaning”, säger Chris Verrone, chef för teknisk och makroresearch vid Strategas Research Partners.

Coleman tillägger att industriföretag också väger tungt i småbolagsindex och kan vara en annan drivkraft för småbolagsvinster, tack vare Trumps politiska fokus på den inhemska ekonomin.

Vad innebär ränteutsikterna för småbolag?

Utöver börsrallyt utlöste det amerikanska presidentvalet en utförsäljning på obligationsmarknaden och räntorna steg kraftigt högre - ett tecken på att handlarna förväntar sig starkare ekonomisk tillväxt, högre statsunderskott och potentiellt högre inflation. På kortare sikt har marknaderna också minskat sina förväntningar på omfattningen och hastigheten på Federal Reserves räntesänkningar 2025. Strategerna är oeniga om vad allt detta innebär för småbolagsaktier.

Avkastning på statsobligationer och Federal funds-räntan

I allmänhet säger Turnquist: “Småbolag klarar sig inte bra i en förhöjd räntemiljö på grund av deras skuldprofil.” Denna gång säger han att han inte tror att kategorins fördel jämfört med stora bolag kommer att bestå tack vare trögrörliga inflationsdata och den troliga inflationseffekten av vissa potentiella republikanska policyer, inklusive tullar. “För att småbolag ska överträffa utvecklingen krävs ett mjuklandningsscenario där tillväxten sjunker, inflationen sjunker och Fed fortsätter att sänka. Vi ser tecken på ett potentiellt ‘no-landing’-scenario där räntorna förblir höga.”

Verrone menar att den främsta drivkraften bakom de stigande obligationsräntorna under den senaste veckan har varit nya förväntningar på den ekonomiska tillväxten, snarare än oro för inflationen. I en stark tillväxtmiljö, säger han, “är de mest ekonomiskt känsliga hörnen av marknaden, småbolag, redo att dra nytta av det.” Det innebär att högre långräntor kanske inte är dåliga nyheter för kategorin. “Högre räntor och småbolag är inte vad folk tänker på som typiska sängkamrater”, säger Verrone. “Men jag tror att i det här fallet ... kan de två spela i samma lag.”

Francis Gannon, co-chief investment officer på småbolagsspecialisten Royce Investment Partners, är inte orolig för att räntorna kan förbli lite högre än vad investerarna ursprungligen trodde, med tanke på att investerarna nu har mer klarhet i Feds väg och en återgång till de lägsta räntorna efter 2008 är osannolik.

“Normaliseringen av räntorna är viktigare än hur mycket Fed kommer sänka nästa år”, säger Gannon. Han finner att sedan 1957 har småbolag överträffat stora bolag under de första tre, sex och 12 månaderna efter en första räntesänkning av Fed, även om han medger att inflationsrisken som tullarna utgör kan försämra avkastningen på vägen.

Vad händer härnäst för småbolagen?

Strategerna är optimistiska om att en del av det momentum som drev småbolagen högre förra veckan kan hålla i sig, åtminstone på medellång sikt.

Verrone säger att det växande antalet småbolag som når nya toppar är ett tecken på ett hållbart rally. “Jag vet inte om det här kommer att pågå i sex månader eller sex år, men jag tror att det fortfarande finns en avsevärd startsträcka framför oss ... småbolag är bara på väg in i fållan.”

Även om det råder politisk osäkerhet kring Trumps kommande presidentskap tillägger Coleman att det finns bevis för att mindre företag är väl positionerade. Pris/vinstförhållandet, som mäter ett företags värdering, ser till exempel attraktivt ut jämfört med stora bolag. “Det finns vissa byggstenar på plats som verkar tyda på att detta är ett regimskifte på marknaden”, säger Coleman.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar