Efter en inledande nedgång under januari har Morningstar Sweden All Cap avancerat högre under året, och är upp runt 8%. Det innebär att 2024 än så länge ser ut att hamna inom räckhåll för den genomsnittliga årliga avkastningen de senaste tio, som ligger på 9,6%.
5 aktier som drivit Stockholmsbörsen högre 2024
De fem aktier som bidragit mest till Stockholmsbörsens uppgång i år är Investor INVE B, Ericsson ERIC B, Assa Abloy ASSA B, Volvo VOLV B och SEB SEB A. Investor är den största bidragsgivaren, som efter en uppgång på strax under 30% sedan årsskiftet fram till 13 november har bidragit med 1,64% till indexets uppgång. Ericsson kommer på en andraplats efter en uppgång på 45% i ryggen och ett indexbidrag på 1%.
”Stockholmsbörsen har likt övriga börser stigit på hoppet om konjunkturell vändning i kombination med potentiella räntesänkningar”, säger Jon Arnell, investeringschef på von Euler & Partners, en del av Säkra-gruppen.
Enligt Maria Landeborn, seniorstrateg Danske Bank, är Stockholmsbörsen samtidigt mer beroende av att det går bra för omvärlden snarare än hur svensk ekonomi utvecklas.
”Trots höga räntor har världsekonomin fortsatt att växa de senaste åren, och samtidigt har inflationen fallit tillbaka mot målet. Det har gjort att centralbankerna har börjat sänka styrräntorna vilket gett bränsle åt både riskaptit och börser”, förklarar seniorstrategen.
Nästan hela årets uppgång utraderades dock inom loppet av en vecka vid slutet på juli, för att sedan sakta klättra tillbaka till samma nivå. ”Styrkan varade första fem månaderna, men i takt med förnyad oro kring den globala konjunkturen har Stockholmsbörsen snarare rört sig i sidled”, säger Jon Arnell.
De aktier som tyngt Morningstar Sweden All Cap de senaste fyra månaderna är Hexagon HEXA B, Atlas Copco ATCO A, EQT EQT, Evolution EVO, och Sandvik SAND. Hexagon har rasat 22,5% under denna tid och tyngt indexet med 0,71%, medan Atlas Copco har backat 10,7% vilket innebär ett negativt indexbidrag på 0,67%. Atlas Copco, som är indexets näst största portföljinnehav, är upp 4,2% sedan årsskiftet.
Stockholmsbörsen halkar efter globala börser
Trots att svenska investerare kan glädja sig åt en positiv utveckling hittills i år har de som investerar i Europa, eller globalt, varit ännu större vinnare. Stockholmsbörsen har halkat efter många globala börser, och det finns flera förklaringar till detta.
Den ena förklaringen är uppbyggnaden av Stockholmsbörsen, som är väldigt tungt exponerad mot industri och bank. I Morningstar Sweden All Cap står industrisektorn för hela 39,5%, medan finanssektorn tar upp 27,7%.
”Svenska banker har överlag haft en mer försiktig utveckling i spåren av räntesänkningarna och tron om svagare intäkter framåt. Även en hel del cykliska bolag som SKF och Atlas Copco väger tungt och är endast marginellt på plus för året”, säger Jon Arnell.
En annan förklaringen är att amerikanska börsen har gått urstarkt i år, en marknad som väger väldigt tungt i världsindex.
”USA:s ekonomi är stark, och vinsttillväxten har varit positiv de senaste fem kvartalen till skillnad från i Europa där både ekonomin och vinstutvecklingen varit svagare. Den senaste tiden har Donald Trumps valseger också bidragit till att USA-börsen dragit ifrån ännu mer då marknaden räknar med att hans skattesänkningar och avregleringar ska lyfta bolagsvinsterna ytterligare”, säger Maria Landeborn.
Ytterligare en faktor är effekten av den svaga svenska kronan. Både Jon Arnell och Maria Landeborn konstaterar att den sargade kronan har gjort Stockholmsbörsen till en relativ förlorare i förhållande till att investera globalt.
Som sparare innebär en svagare krona att utvecklingen för ens investeringar i exempelvis globalfonder eller USA-fonder får en extra skjuts, då avkastningen rapporteras i svenska kronor men påverkas av hur svenska kronan utvecklas mot de utländska valutorna.
”Ett globalt index har stigit 22% i lokal valuta sedan årsskiftet, men närmare 31% i svenska kronor”, skildrar Maria Landeborn.
Ur ett portföljallokeringsperspektiv kan förflyttningen av kapital och passiva flöden till amerikanska aktier leda till en försämrad riskspridning och en sned fördelning av kapital som kommer få konsekvenser, menar Jon Arnell.
”Det innebär att amerikanska bolag i längden har bättre tillgång till kapital och utvecklingsmöjligheter”, säger investeringschefen.
Revansch för Stockholmsbörsen kan vara inom räckhåll
Att Stockholmsbörsen är tungt viktad mot bank och industri, två cykliska sektorer, innebär att börsen tenderar att gå bättre i en miljö av ökat risktagande och när konjunkturen förbättras. Svensk tillväxt har stagnerat de senaste två åren och BNP minskade det andra kvartalet 2024, men återhämtningen väntas inledas mot slutet av 2024.
”Konjunkturläget förbättras 2025 och 2026 då BNP-tillväxten väntas tillta ytterligare, drivet av hushållens konsumtion och ökad investeringstakt, framför allt i bostäder”, konstaterade exempelvis finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande tidigare i höstas.
Samma bild går att se i den globala konjunkturen, menar Maria Landeborn.
”De senaste två åren har den globala industrikonjunkturen varit svag, men när den vänder kan Stockholmsbörsen bli en vinnare”, säger seniorstrategen.
Författaren eller författarna äger aktier i ett eller flera värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.