Är investerare redo för Trump vs Kina, omgång 2?

Kinesiska aktier har ännu en mur av oro att klättra uppför 2025, men experter säger att den här gången kan det bli annorlunda.

Valerio Baselli 2024-11-14 | 12:56
Facebook Twitter LinkedIn

Trump och Xi Jinping

Just som den kinesiska aktiemarknaden återhämtade sig efter en lång period av underavkastning, ledde Donald Trumps comeback till utsikter om ett nytt handelskrig med USA. De inhemska aktiemarknaderna föll omedelbart efter valet och fondutflödena är redan tydliga.

Kapitalförvaltare med fokus på regionen tittar på vad det innebär för investerare och hur Kina sannolikt kommer att reagera härnäst.

Nyckelfrågor för investerare i Kina:

  • Blir Trumps andra mandatperiod en upprepning av den förra?
  • Kommer Kina att lansera mer stimulansåtgärder och när?
  • Är kinesiska aktier nu mer riskfyllda?
  • Kommer utflödet i Kina att fortsätta?

Kina och USA:s handelskrig del två?

Vad kan investerare förvänta sig? Under valkampanjen utlovade Trump tullar på 60% eller mer på allt som tillverkas i Kina under sin andra mandatperiod i ett försök att skydda amerikansk industri och arbetstillfällen.

Dessa kanske inte kommer att förverkligas, hävdar vissa.

“Vi tror att tullkravet på 60% kan vara en startpunkt för förhandlingarna snarare än en fastslagen siffra”, säger Lynn Song, chefsekonom för Kina på ING, i en kommentar som publicerades den 6 november.

Och trots retoriken slutade det första handelskriget med en vapenvila efter att Kina gått med på att ta emot fler jordbruksvaror från USA. Song säger att ett liknande resultat den här gången - att Kina ökar importen av amerikanska varor - skulle vara ett välkommet resultat för den nya Trumpadministrationen och ta udden av den spända diplomatiska situationen.

Sandy Pei, senior portfolio manager, Asia ex-Japan, på Federated Hermes, säger till Morningstar att den kinesiska ekonomin redan har förändrats inför regeringsskiftet i USA nästa år.

Kinesiska företag har etablerat alternativa tillverkningsbaser i Sydostasien, Östeuropa och Mexiko, medan vissa företag har kapacitet även i USA.

Pei tror att det också finns utrymme för en viss försvagning av den kinesiska valutan, vilket gör exporten billigare och importen dyrare. Även om en del av effekterna av tullarna kommer att delas av konsumenterna, “bör nettoeffekten vara hanterbar”.

Oavsett vad som händer kommer tullarna inte att vara omedelbara. ING:s Song tror att den tidigaste tidpunkten för tullar kommer att vara det tredje kvartalet 2025, med en mer sannolik tidsram för det fjärde kvartalet 2025 eller till och med det första kvartalet 2026.

Kina-stimulans nu?

Under de senaste månaderna har ett vanligt argument varit att en Trump-vinst och den upplevda chocken från ytterligare tullar skulle leda till en mer aggressiv stimulans från Kina för att kompensera för det troliga exportbortfallet.

Detta följer på tidigare insatser för att få fart på den lokala ekonomin, till exempel det första penningpolitiska stimulanspaketet i september, som gav en kortvarig skjuts åt marknaderna.

“Vi befinner oss i en typisk likviditetsfälla”, sade Erik Lueth, global ekonom för tillväxtmarknader på Legal and General IM, under en videointervju med Morningstar, “och vi tror inte att det här kommer att göra susen i det skede vi befinner oss”.

Den 11 november presenterade Kina ett skuldpaket på 10 biljoner yuan (1,40 biljoner USD) för att lätta på de lokala myndigheternas finansieringsproblem och stabilisera den svaga ekonomiska tillväxten. Planen innebär en engångshöjning av lokala myndigheters skuldemissioner på 6 biljoner yuan under tre år och särskilda lokala myndigheters skuldemissioner på 4 biljoner yuan under den årliga kvoten under fem år.

“Även om omfattningen av detta program ligger i den övre delen av förväntningarna när det gäller marknaderna är det vad de inte sa som var viktigare. [Det nämndes inget om att köpa osålda fastigheter eller stimulera konsumtionen”, säger Justin Thomson, CIO och chef för internationella aktier på T. Rowe Price, i en intervju med Morningstar.

“Kina är inte berett att föregripa någon åtgärd med tullar och håller krutet torrt inför det nya året”.

Är kinesiska aktier mer riskfyllda nu?

Den kinesiska aktiemarknadens initiala reaktion på Trumps seger visade på måttliga kapitalutflöden och kursfall. Enligt uppgifter från Morningstar tog globala investerare under veckan efter det amerikanska valet (5-12 november) ut 1,1 miljarder USD från fonder som investerade i kinesiska aktier.

Hongkongs Hang Seng-index drabbades hårdast av säljtrycket efter Trump och föll mer än börserna i Shanghai och Shenzhen. Detta visar att utländska investerare är mer oroade än inhemska över presidentbytet, säger Song. Och utvecklingen för vissa Morningstar Guld-klassade fonder under 2024 har varit imponerande, som denna tabell visar:

“Trumps seger förändrar inte våra utsikter för kinesiska aktier”, säger Sandy Pei, eftersom “marknaden har prisat in kontinuerliga geopolitiska risker”. Federated Hermes fondförvaltare anser att de nuvarande utsikterna förblir osäkra, men att landet befinner sig i en fas av nödvändig övergång snarare än en långsiktig nedgång. De är fortsatt optimistiska om att Kina kan lyckas omvandla sin ekonomi, även om det kommer att ta tid och aldrig kommer att vara smärtfritt.

Pei tillägger att Trumps politik kan ha en negativ inverkan på exportörer som konkurrerar inom branscher som har etablerade konkurrenter i USA.

“Domestic replacement”, där kinesiska företag tillverkar för sina hemmamarknader snarare än för export, är en stark kraft, säger Pei. Detta är tydligt inom teknik, hälsovård och avancerade konsumentföretag, liksom inom tillverkningsföretag som är branschledande med leveranskedjor utanför Kina.

Investerare kan fortsätta att undvika Kina, även efter det lilla rallyt i år, och Trumps andra mandatperiod 2025 bidrar till ytterligare osäkerhet. ING:s Song menar dock att inhemska katalysatorer, såsom framtida stimulanspaket och ekonomiska reformer, kan spela en större roll för kinesiska aktier

Och kinesiska aktier handlas till billiga värderingar som inte setts på ungefär ett decennium. Enligt CEIC-data är Shanghai-börsens förhållande mellan pris och vinst det lägsta sedan slutet av 2015. Dessutom, enligt Morningstars Global Market Barometer, är kinesiska aktier för närvarande undervärderade med 18% i förhållande till det verkliga värdet på aktier som täcks av Morningstars analytiker.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar