Hur mycket kommer bolåneräntan gå ner 2025?

För skuldtyngda svenska hushåll kommer 2025 bjuda på lättnader med bolåneräntor som väntas falla ordentligt.

Johanna Englundh 2024-11-14 | 12:33
Facebook Twitter LinkedIn

Person calculating house costs

Efter att hushållen kämpat med höga levnadskostnader de senaste åren och bolånekostnader som skjutit i höjden innebär lägre räntenivåer en lättnad i plånboken för svenska hushåll. Svenska hushåll tillhör de mest skuldsatta i världen och är även bland de i Europa som drabbats hårdast av de kraftiga räntehöjningar, då 75% av bolånen har en löptid på 3 månader - en så kallad rörlig ränta.

Men nu är vändningen här på riktigt, och likväl som att de rekordsnabba räntehöjningarna drabbade svenska hushåll kraftigt kommer lättnaderna snabbt få effekt.

Så hög blir boräntan 2025

Hittills i år har Riksbanken sänkt styrräntan med 1,25 procentenheter, från 4,00% till 2,75%. Samtliga storbanker väntar sig att flera räntesänkningar är att vänta, och i samband med detta även lägre bolåneräntor.

Swedbank räknar med räntesänkningar på 25 punkter vid alla Riksbankens räntebesked fram till sommaren, vilket skulle ta styrräntan till 1,75%. Inflationen, som sedan ett tag tillbaka befinner sig under målnivån på 2%, är inte längre i fokus för penningpolitiken. Nu uppges Riksbanken snarare fokusera på det svaga konjunkturläget, och då i synnerhet hushållens konsumtion.

”Eftersom vi räknar med mer sänkningar från Riksbanken än vad vi antog i förra Räntebladet skruvar vi ned vår prognos på rörliga bolåneräntor något. Vi räknar nu med att den rörliga bolåneräntan sjunker till 2,85% till juni 2025 för att därefter ligga still”, skriver Swedbank i sitt senaste ränteblad. Bolåneräntorna är faktiska genomsnitträntor för Länsförsäkringar, Nordea, SBAB, SEB, SHB, Skandiabanken och Swedbank.

Nordea förutspår samtidigt att Riksbanken sänker till 2%, men flaggar för att det finns en risk att Riksbanken fortsätter ned under 2% då inflationen lär vara låg även nästa vår.

Handelsbanken är något mer återhållsam i sin prognos, och räknar med att Riksbankens styrränta stabiliseras kring 2,25%. Det skulle innebära rörliga bolåneräntor strax över 3% 2025-2026, enligt banken.

Hur mycket lägre kommer min räntekostnad bli för bolånet?

Innan Riksbankens första räntesänkning i våras låg genomsnittsräntorna för rörliga bolån hos de fyra storbankerna mellan 4,91% och 4,77%. Det skulle innebära en sänkning på hela 2,06 procentenheter från den högsta genomsnittsräntan i våras till en framtida ränta på 2,85%. För ett hushåll med 3 miljoner kronor i lån skulle denna ränteförändring innebära hela 5 150 kronor mer i plånboken varje månad. För ett hushåll med 2 miljoner kronor i lån landar summan på cirka 3 500 kronor i månaden.

Om man i dagens läge har en rörlig bolåneränta på 4,05% så innebär en framtida ränta på 2,85% också en betydande besparing. För ett hushåll med 5 miljoner i lån sparar man 5 000 kronor i månaden, medan de med 3 miljoner i lån har 3 000 mer i plånboken.

Hushållen får flera tusen mer i plånboken 2025

Utöver fallande räntekostnader för bolånen kommer lättnader för hushållens plånböcker även på andra håll, med högre inflationsjusterade inkomster och skattesänkningar. Ett hushåll med medianlöner och normalstort bolån får cirka 3 700 kronor i månaden i ökad köpkraft 2025, konstaterar Handelsbanken.

”För många hushåll tar det dock många år att återhämta köpkraften efter de gångna åren med stora prisuppgångar, som inneburit att hushållen tappat omkring tio års reallöneökningar”, skriver banken i Fastighetsrapporten.

Efter ett par tuffa år i ryggen har även bostadsmarknaden vänt uppåt, med stigande priser på cirka 2% sedan årsskiftet. Handelsbanken väntar sig att bostadspriserna kommer fortsätta upp med cirka 4% nästa år. Om regeringen beslutar sig för att sjösätta förslagen om ett höjt bolånetak och sänkta amorteringskrav väntas efterfrågan på bostäder och bostadspriser ta fart snabbare än banken räknat med. För samma hushåll som i exemplet ovan skulle ett sänkt amorteringskrav innebära ytterligare 1 750 kronor i månaden

”Denna prognos omgärdas av osäkerhet åt båda håll. På den negativa sidan i form av en svagare konjunktur med stigande finansiell osäkerhet. Och på uppsidan, i form av risken att hushållens efterfrågan på krediter och bostäder tar fart snabbare än väntat. En snabb prisuppgång kommer med risker för samhällsekonomin, då det för med sig ökad sårbarhet inför kommande ekonomiska kriser och höjer trösklarna in på bostadsmarknaden”, resonerar banken.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar