Den preliminära inflationstakten enligt KPI för oktober 2024 var 1,6%, vilket var en oförändrad inflationstakt från föregående månad. Månadsförändringen för KPI från september till oktober var 0,2%. Endast Handelsbanken prickade KPI på 1,6%, medan de övriga storbankerna hade förväntat sig en inflationstakt på 1,5%.
Den preliminära inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) steg samtidigt från 1,1% i september till 1,5% i oktober. Även gällande KPIF-inflationstakten var den endast Handelsbanken som fick in en fullträff, medan övriga storbanker väntade sig siffror på 1,3-1,4%.
”Den svenska inflationen var ungefär i linje med våra förväntningar, en aning högre än marknadens konsensus och cirka 0,3-0,4 procentenheter högre än Riksbankens prognos, vilket innebär att prognosfelet från september utökades”, skriver Swedbanks analytiker Carl Nilsson efter de preliminära siffrorna.
Uppgången i KPIF-takten drevs av högre energipriser och kärninflation, konstaterar Carl Nilsson, och tillägger att den senare dock helt berodde på baseffekter då kärninflationstakten sjönk på 1-, 2- och 6-månadershorisonten.
Riksbanken sänkte styrräntan idag
Riksbanken lämnade även besked om styrräntan idag, men dagens inflationsutfall var okänt under gårdagens penningpolitiska möte. De flesta bedömare spår en dubbelsänkning på 50 punkter, vilket även blev utfallet.
Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson konstaterar att dagens inflationssiffra var högre än väntat, men att det inte spelar någon större roll. De mindre svängningarna som sker är av mindre betydelse nu när inflationen kommit ned på mer normala nivåer, säger han till TT.
SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist ser dagens snabb-KPI som en liten siffra i det stora perspektivet, men lyfter andra orosmoln i en kommentar på X:
”USA är en snabbt växande joker i det penningpolitiska pusslet som ska läggas 2025 och framåt. I dagsläget finns dock ingen anledning till att inte vara sänkningsoptimist, men med förnuft och kallt huvud.”
Innan nästa räntebesked den 19 december kommer Riksbanken kunna ta del av siffror för novemberinflationen.
”Vi ser risker för att novemberinflationen tillfälligt avviker på den höga sidan då en stor del av Black Friday-relaterade försäljningar i år sker efter KPI-mätperioden, men Riksbanken bör se förbi tillfälliga variationer i inflationen”, resonerar Carl Nilsson.
Dagens siffror är preliminära och andra gången som SCB släpper så kallat snabb-KPI. Den ordinarie publiceringen för oktober sker den 14:e november.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.