Bästa & sämsta fonderna i oktober

Ädelmetaller rusade i oktober medan fastighetsfonder mötte motvind och tog plats i botten av listan

Johanna Englundh 2024-11-07 | 7:00
Facebook Twitter LinkedIn

pil upp bild

Oktober stängde som en negativ börsmånad på hemmaplan med storbolagsindex OMXS30 som tappade drygt 3%. Morningstars Sverigeindex backade samtidigt 3,7% medan det globala indexet Morningstar Global Markets klättrade 3,1% räknat i svenska kronor för oktober.

Genomsnittsavkastningen för de 771 svenskregistrerade fonderna i Morningstars databas som rapporterat in sin månadsavkastning för oktober landade på -0,10%. 431 fonder redovisade dock en positiv avkastning, vilket representerar 56% av det totala fondutbudet. Spannet mellan den bästa och sämsta fonden landade på 26,6%.

Månaden bjöd på ett gäng viktiga rapporter, men även viktiga makroekonomiska händelser. USA:s ekonomi visade återigen på motståndskraft, med en starkare jobbrapport än väntat, vilket fick marknaden att ifrågasätta takten på kommande räntesänkningar. Samtidigt levererade ECB ytterligare en räntesänkning.

Bästa fonderna i oktober: Ädelmetaller i topp

Bland de tio bästa fonderna i oktober hittas två AuAg-fonder i topp. AuAg Silver Bullet är den enda som noteras med en tvåsiffrig uppgång i oktober, upp nästan 15%. AuAg Gold Mining steg samtidigt 9,8%. Sedan årsskiftet är AuAg Silver Bullet upp 60%, och den fond bland de svenskregistrerade fonder med inrapporterad avkastning för oktober som stigit absolut mest. SEB Teknologifond hittas på en andraplats med en uppgång på 36,6% sedan årsskiftet.

”Oktober visade sig vara stark för ädelmetaller, dels på grund av den oro som finns världen över, men framför allt för att centralbankerna börjat sänka räntorna för att stimulera ekonomierna. Även flera länder finansierar sig nu via stora underskott och sedelpressen. Under oktober var dollarn stark vs andra valutor, och att guld då även var stark vs dollarn visar på underliggande styrka för guld och även silver”, säger Eric Strand, grundare AuAg i en kommentar till Morningstar.

Enligt Eric Strand kommer stimulanserna och räntesänkningarna stärka guld och silverpriserna under en lång tid framåt medan uppgångarna hotas av korta korrigering som exempelvis positioneringarna på COMEX, den amerikanska råvarubörsen, och som nu, det amerikanska presidentvalet.

Bland de övriga vinnarna under oktober är det en splittrad bild, dock med USA som gemensam nämnare för många av fonderna. Vi hittar ett par teknikfonder i topp, men även en amerikansk småbolagsfond, globala aktiefonder, en alternativfond samt Tundra Sustainable Frontier Fund som fokuserar på tillväxtmarknader och gränsmarknader.

Sämsta fonderna i oktober: Fastighetsfonder kämpade i motvind

Om topplistan fylldes av en splittrad skara fonder var det lättare att hitta ett tema bland månadens sämst presterande fonder. Samtliga tio fonder är fastighetsfonder, och backade mellan 8,4-11,8%. En stark kontrast till månaden innan då fastighetsbolagen gick starkt på börsen, med sänkta styrräntor och fallande långräntor som var det främsta bränslet.

Simplicity Fastigheter, som föll mest i oktober, tyngdes bland annat av Corem Property CORE B som rasade över 30% i oktober. Bland de innehav som tappade mest procentuellt noteras även SBB SBB B (-22,8%) och Platzer Fastigheter PLAZ B (-18,5%). I förvaltarnas månadsbrev för oktober konstaterar de att fastighetsbolagens tapp under månaden främst drevs av sänkta förväntningar på räntesänkningar i USA.

Det senaste året har samtidigt fastighetsfonderna som grupp klättrat högre, med uppgångar kring 50%. I en intervju med Morningstar förklarar Tobias Kaj och Philip Hallberg, som förvaltar Lannebo Fastighetsfond och Lannebo Fastighetsfond Select, att uppgången det senaste året dels måste ställas i relation till vart vi kommer ifrån, såväl som förväntningen på fortsatta räntesänkningar.

Enligt Tobias Kaj är utsikterna för byggsektorn väldigt tudelad, med en kraftig inbromsning av bostadsbyggandet medan de stora byggbolagen fortfarande har välfyllda orderböcker.

“Vi har ju offentligt byggande och infrastrukturprojekt och så vidare där det fortsatt är väldigt hög aktivitet. Det gör att det är väldigt splittrat. Och vad gäller att vi har en låg volym av nyproduktion av framför allt bostäder men även på kontor och andra segment inom kommersiellt byggande, det leder också till ett lägre utbud framgent så att i det långa loppet så har det en positiv inverkan på och balansen mellan utbud och efterfrågan”, förklarar Tobias Kaj.

Hur ska man tolka dessa fondlistor?

Listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar