Inför Riksbankens räntebesked: Vad du kan förvänta dig 7 november

Marknaden väntar sig en sänkning med 50 punkter från Riksbanken 7 november

Johanna Englundh 2024-11-01 | 7:00
Facebook Twitter LinkedIn

graf med förstoringsglas

Riksbankens första dubbla räntesänkning väntas torsdagen den 7 november då centralbanken reagerar på en inflation under målet och en svagare arbetsmarknad.

Riksbanken sänkte styrräntan för första gången i maj sedan den rekordsnabba räntehöjningscykeln tog fart våren 2022. Efter ett uppehåll i juli kom den andra räntesänkningen vid augustimötet, ett tredje i september och nu väntas den första dubbelsänkningen.

Styrräntan i Sverige

• Ligger för närvarande på 3,25%
• Nästa räntesänkning väntas 7 november med 0,50 procentenheter
• Följande räntebesked är 19 december, 29 januari och 20 mars

Svag arbetsmarknad och ekonomi talar för räntesänkning i november

Den svenska inflationstakten enligt KPIF, Konsumentprisindex med fast ränta och den målvariabel som Riksbanken använder sig av, kom för den fjärde månaden i rad in under Riksbankens målnivå på 2% i september. En tydlig nedgång i energipriserna bidrog till att KPIF-inflationen föll till 1,1% i september.

Samtidigt stiger arbetslösheten, och även om det finns vissa tecken på en förbättrad efterfrågan på arbetskraft, innebär stigande varsel att arbetslösheten fortsätter att stiga under kommande 3-6 månader, resonerar SEB:s internationella chefsstrateg Amanda Sundström och svenska chefsstrateg Olle Holmgren.

“Vi tror att direktionen kommer att stötta den svaga arbetsmarknaden och hushållen genom att tidigarelägga sänkningarna. Att ECB lite oväntat sänkte räntan igen i oktober och att Nya Zeeland och Kanada sänkt med 50 punkter gör det lättare för Riksbanken att ta ett lite större steg", resonerar strategerna.

Handelsbankens seniora ekonom Magnus Lindskog påpekar även att BNP-indikatorn visade på ett svagt momentum i den svenska ekonomin under det tredje kvartalet. Men svensk ekonomi kan återhämta sig fortare än Riksbanken prognostiserar.

“Även om företagens förtroende, i synnerhet inom tillverkningsindustrin, ger anledning till oro kommer lägre räntor, tillsammans med finanspolitiska stimulanser, att stödja aktiviteten framöver. Detta återspeglas i en markant förbättring av konsumentförtroendet, som också stöds av en avtagande inflation parallellt med en stark lönetillväxt. Vi står fast vid vår syn att den svenska ekonomin är på väg mot en snabbare återhämtning än vad Riksbanken bedömer", skriver Magnus Lindskog inför Riksbankens räntebesked.

Dubbelsänkning att vänta i november

Att Riksbanken levererar en räntesänkning i november är således allmänt förväntat, men nu väntar sig samtliga storbanker även en så kallad dubbelsänkning. Det skulle innebära en sänkning med 0,50 procentenheter snarare än 0,25 procentenheter.

Nordea och Handelsbanken valde att ändra sin prognos för november för att sälla sig till ledet med bedömare som spår en räntesänkning på 50 punkter. De främsta skälen till att Nordea ändrade sin prognosen var de mjuka signalerna från Riksbanken och förväntningar om snabbare lättnader från Fed och ECB.

Handelsbanken hänvisade till att data som publicerats sedan septembermötet varit svagare än vad både de och Riksbanken väntat sig.

“Med inflationen under kontroll och Riksbanken mer fokuserad på att skydda den ekonomiska aktiviteten, bör ny information sedan september räcka för att direktionen ska leverera 50 punkter", skriver Magnus Lindskog.

Hur mycket har BoE, SNB och SRB sänkt räntorna?

Swiss National Bank ledde vägen bland de större europeiska centralbankerna med en räntesänkning på 0,25 procentenheter i mars och ytterligare en i juni. Bank of England var sist ut och började sänka räntan först vid sitt möte i augusti. Riksbanken sänkte styrräntan för första gången i maj. Den 7 november väntas räntebesked från såväl Riksbanken som Federal Reserve, Bank of England och Norges Bank.

Så här ser ränteläget ut hos några viktiga centralbanker i Europa just nu:

Hur mycket kommer Riksbanken att sänka räntan?

Efter en lång period av nollräntor, såväl som minusräntor, ställer sig många frågan hur mycket Riksbanken kommer sänka räntan framöver. Vad är det nya normala, och kommer vi någonsin gå tillbaka till minusräntor?

Enligt storbankernas prognoser är svaret tydligt: vi kommer inte gå tillbaka till nollräntor eller minusräntor på ett bra tag.

Nordeas inflationsprognos för nästa år är även lägre än Riksbankens syn och de ser nedåtrisker för sin syn på en styrränta på 2,00% i mitten av 2025.

Både SEB och Swedbank tror dock att en styrränta på 2,0% nås redan i mars 2025, efter en dubbelsänkning i november följt av sänkningar med 25 punkter på varje möte i december, januari och mars.

“Vi tolkar Riksbanken mjukt så till vida att de tycks benägna att få ned räntenivån snabbt, trots endast marginella revideringar av inflationsprognosen. Bakgrunden är den svaga ekonomin, med stigande arbetslöshet och fallande konsumtion, vilket motiverar räntesänkningar", skriver Swedbanks analytiker Andreas Wallström, Jesper Hansson, Carl Nilsson och Glenn Nielsen.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar