Teslas verkliga värde höjs efter kvartalsrapport

Aktien stiger efter vinstökning och högre förväntningar på vinsten för Q4.

Seth Goldstein, CFA 2024-10-24 | 13:26
Facebook Twitter LinkedIn

Tesla-aktiens historia före företagets resultat. Bild av en Tesla Supercharger.

Tesla TSLA levererade ett resultat för tredje kvartalet över konsensus. Under det första halvåret sjönk Teslas vinstmarginaler till fleråriga låga nivåer, främst på grund av en nedgång i fordonssegmentet. Under tredje kvartalet genererade Teslas fordonsverksamhet 160 punkters bruttovinstmarginalexpansion till 20,1% drivet av leveranstillväxt, lägre kostnad per fordon - inklusive lägre råvarukostnader - och högre intäkter från programvara för autonom körning.

Vad vi tyckte om Teslas resultat

Enligt vår uppfattning signalerar resultaten att första halvåret 2024 sannolikt var botten för Teslas bruttovinst för fordonsindustrin, eftersom vi förväntar oss att resultatet för fjärde kvartalet också kommer att överstiga 20%.

Vi höjer vårt estimat för verkligt värde till 210 USD per aktie från 200 USD efter det starka resultatet. Ökningen beror på vår prognos för något högre leveranser på kort sikt och högre bruttovinstmarginaler 2024 inom fordonssegmentet. Vi har också höjt våra utsikter för energiproduktions- och lagringssegmentet på grund av den starka efterfrågan på batterier i bruksskala, känd som Megapack.

Morningstarbetyg för Tesla


Teslas aktie steg med 12% i efterhandeln när marknaden reagerade positivt på det starka resultatet och ledningens förbättrade utsikter för 2024. Vid nuvarande priser ser vi aktierna som något övervärderade, med aktien som handlas lite mindre än 15% över vår uppdaterade uppskattning av verkligt värde men i 3-stjärnigt territorium.

Mer information om Teslas prisvärda fordon

Ledningen bekräftade sin tidslinje för det nya mer prisvärda fordonet för att komma i produktion under första halvåret 2025. Ledningen sa att priset skulle hamna under 30.000 USD efter incitament. Detta är i linje med vår syn att fordonet kommer att prissättas i mitten av 30.000-dollarintervallet. Vi förväntar oss en mindre påverkan på leveranserna från detta fordon 2025 när ledningen påbörjar produktionen. Som ett resultat förutspår vi att leveranserna 2025 kommer att växa med en låg ensiffrig takt, långt under VD Elon Musks 2025-leveransvägledning på 20% -30% tillväxt. Vi förutspår dock en tvåsiffrig leveranstillväxt under 2026, driven av det nya fordonet när produktionen ökar.

Inom energiproduktion och lagring uppnådde Tesla full produktionskapacitet vid sin Megapack-anläggning, en årstakt på 40 gigawattimmar batterier. Ledningen bekräftade sin tidsplan för att Megapack-anläggningen i Kina ska börja producera i början av 2025. Detta bör möjliggöra en hög tvåsiffrig tillväxt i driftsättningar under 2025, enligt våra utsikter för att driftsättningarna mer än fördubblas 2024 jämfört med 2023.

Teslas aktiekurs jämfört med Morningstars uppskattning av verkligt värde


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Seth Goldstein, CFA  Seth Goldstein, CFA, är aktieanalytiker hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar