Fem globala aktiefonder för att överleva marknadsvolatilitet

Dessa topprankade fonder har visat sig vara motståndskraftiga under nedgångar.

Mathieu Caquineau, CFA 2024-10-23 | 14:36
Facebook Twitter LinkedIn

Illustration av röda och gröna pilar

Marknadskrascher är svåra att förutse, men att hålla sig investerad under tuffa tider är avgörande för långsiktig framgång. En strategi för att hantera marknadsvolatilitet är att välja fonder som kan ge en buffert när marknaden slår i taket.

Nedan följer fem globala aktiefonder som täcks av Morningstars analytiker och som har visat god motståndskraft under de senaste tio årens marknadsnedgångar.


Fonder för att överleva marknadsvolatilitet

Fidelity Funds - Global Dividend

  • Morningstar Medalist Rating: Silver (för andelsklassen I Acc EUR)
  • Morningstar People Pillar Rating: Över genomsnittet
  • Morningstar Process Pillar Rating: Över genomsnittet
  • Morningstars Parent Pillar Rating: Över genomsnittet
  • Morningstar Kategori: EAA Fund Global Equity Income

Analytiker: Jeffrey Schumacher

Utdelningsinriktade fonder tenderar att vara bra partners för att motstå marknadskrascher. Utdelningsaktier är ofta mogna och lönsamma företag med tillförlitliga kassaflöden. Men alla utdelningsstrategier är inte lika bra och Fidelity Funds - Global Dividend skiljer sig från mängden tack vare sin erfarna och kunniga aktieplockare och en väl utformad och konsekvent genomförd process.

Dan Roberts har förvaltat strategin sedan starten 2012. Han tillför fonden mer än 20 års erfarenhet av utdelningar. Även om han drar nytta av insikterna från Fidelitys sektoranalytiker och regionala utdelningsteam, driver Roberts den mesta av idégenereringen, bolagsanalysen och genomförandet, så det finns ett inslag av nyckelpersonsrisk.

Fondförvaltaren letar efter företag med förutsägbara och stabila kassaflöden, tillförlitliga affärsmodeller, transparenta finansiella rapporter, sunda balansräkningar och en stark ledning. Även om kvalitet är viktigt följer Roberts noggrant värderingarna och kommer att minska eller sälja positioner som han anser är rättvist värderade.

Metoden leder till en portfölj med 40-60 aktier där cykliska branscher som banker, energi och råvaror normalt undviks. Dessa sektorfördelningar i kombination med betoningen på kvalitetsföretag har historiskt sett lett till bättre motståndskraft mot nedgångar än jämförbara bolag. Även om det ibland har varit utmanande att hänga med i stigande marknader kan investerare med långsiktiga investeringshorisonter förvänta sig överlägsen riskjusterad avkastning.

GQG Partners Global Equity

  • Morningstar Medalist Rating: Guld (för andelsklassen I USD Acc)
  • Morningstar People Pillar Rating: Hög
  • Morningstar Process Pillar Rating: Hög
  • Morningstars Parent Pillar Rating: Över genomsnittet
  • Morningstar Kategori: EAA Fund Global Large-Cap Growth Equity

Analytiker: Gregg Wolper

Huvudförvaltaren Rajiv Jain fokuserar på tillväxtaktier av hög kvalitet, men strategin kan göra oortodoxa drag och ändra riktning på ett avgörande sätt, beroende på marknadsförhållandena.

Han och hans team fokuserar på stora företag med konkurrensfördelar, solid finansiell ställning och som helst visar att de har förmåga att stå emot långsamma ekonomier. Denna strategi för aktieval har historiskt sett inneburit god motståndskraft i nedåtgående marknader, vilket bidragit till imponerande långsiktiga resultat. Ändå kan avgörande sektorbyten och djärva satsningar på kontroversiella aktier lätt slå tillbaka. Men Jain har tagit sådana steg tidigare - om än inte lika ofta som under de senaste åren - och har under mer än två decennier bevisat sin förmåga att navigera i nedåtgående marknader och generera långsiktig överavkastning.

GuardCap Global Equity

  • Morningstar Medalist Rating: Guld (på I USD Acc)
  • Morningstar People Pillar Rating: Hög
  • Morningstar Process Pillar Rating: Hög
  • Morningstars Parent Pillar Rating: Över genomsnittet
  • Morningstar Kategori: EAA Fund Global Large-Cap Growth Equity

Analytiker: Jeffrey Schumacher

Fondens investeringsfilosofi följer strikta kvalitets- och tillväxtkriterier, men är också uppmärksam på värderingarna. Ett litet antal bolag analyseras noggrant och tålmodigt innan de hamnar i portföljen. Med endast 20 till 25 aktier ger portföljen en tydlig bild av förvaltarnas högsta övertygelse. Den har en tydlig slagsida mot högkvalitativa tillväxtaktier, men är också relativt diversifierad över sektorer jämfört med konkurrenter som tillämpar en liknande kvalitetstillväxtstrategi.

Förvaltarna har byggt upp en utmärkt långsiktig meritlista tack vare ett effektivt aktieurval och enastående motståndskraft mot nedgångar. Det kan dock förekomma perioder av underavkastning på grund av fondens koncentrerade karaktär och starka inriktning mot kvalitetstillväxt. Det krävs tålamod för att fullt ut kunna dra nytta av styrkorna i denna unika strategi.

Nordea 1 - Global Stable Equity

  • Morningstar Medalist Rating: Brons (för andelsklassen BI EUR)
  • Morningstar People Pillar Rating: Över genomsnittet
  • Morningstar Process Pillar Rating: Över genomsnittet
  • Morningstar Parent Pillar Rating: Genomsnittlig
  • Morningstar Kategori: EAA Fund Global Large-Cap Value Equity

Analytiker: Natalia Wolfstetter

Strategin är utformad för att ha en defensiv profil. Den väl genomförda kvantitativa processen letar efter företag med stabila vinster och låg eller måttlig volatilitet i aktiekurserna. Fondförvaltarna använder en kvantitativ modell för att screena sitt universum på cirka 10 000 aktier och bygger så småningom en portfölj med cirka 100 aktier som inte är alltför koncentrerad.

De ägnar också stor uppmärksamhet åt värderingarna, vilket innebär att portföljen har en tydlig värdeinriktning. För att ytterligare bedöma risken övervakar förvaltarna spreadar på kreditswappar, implicit och realiserad volatilitet samt förändringar i operativ eller finansiell hävstång. Portföljen har en dragning åt defensiva sektorer såsom dagligvaror och hälsovård. Strategin har varit effektiv när det gäller att minska riskerna. Dess downside-capture-kvot och maximala drawdowns är väsentligt lägre än konkurrenternas över olika tidsramar.

Stewart Investors World Leaders Sustainability

  • Morningstar Medalist Rating: Silver (för aktieklassen Class III)
  • Morningstar People Pillar Rating: Över genomsnittet
  • Morningstar Process Pillar Rating: Hög
  • Morningstar Parent Pillar Rating: Genomsnittlig
  • Morningstar Kategori: EAA Fund Global Large-Cap Growth Equity

Analytiker: Michael Malseed

Stewart Investors Worldwide Leaders Sustainability har en unik process, med starka referenser inom hållbara investeringar och fokus på högkvalitativa aktier med lägre risk, vilket gör den till ett pålitligt alternativ på nedåtgående marknader.

Strategin riktar in sig på företag som kan bidra till en hållbar mänsklig utveckling, med den lägsta ekologiska påverkan. Även om teamet lägger stor vikt vid hållbarhet och förvaltning är detta inte en renodlad fond för miljö, sociala frågor och bolagsstyrning. Teamet letar efter hållbara franchises med en högkvalitativ ledning som är väl anpassad till aktieägarna. Processen är genuint långsiktig och tålmodig, vilket resulterar i en relativt låg omsättning. Det leder till en portfölj som ser väldigt annorlunda ut jämfört med jämförelseindexet. Strategin har en tillväxtinriktning med övervikt inom teknik- och hälsovårdssektorerna.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Mathieu Caquineau, CFA

Mathieu Caquineau, CFA  Senior Fund Analyst, Morningstar France

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar