Därför höjdes Ericssons verkliga värde efter rapporten

Ericssons verkliga värde höjdes efter kvartalsrapporten, men har inte belönats med någon ekonomisk vallgrav

Johanna Englundh 2024-10-22 | 15:33
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Välkommen till Morningstar! I Månadens aktie för oktober ska vi ta en närmare titt på svenska telekomjätten Ericsson, ett bolag som funnits i över 140 år.

Inom sin kärnverksamhet, att sälja till mobiloperatörer, hade Ericsson framgångar i de tidiga stadierna av utbyggnaden av offentliga 5G-nät. Enligt Ericsson ökade bolagets globala marknadsandel för radioaccessnät, exklusive Kina, från 33 % 2017 till 39 % 2022.

Nästan hela Ericssons verksamhet är inriktad på att tillhandahålla utrustning och mjukvarulösningar för trådlösa nätverk. Ericsson är ett av få företag i världen inom denna verksamhet, och kunderna, som främst är leverantörer av kommunikationstjänster, använder ofta flera olika leverantörer i sina nät.

Morningstars analytiker anser att det är en tuff bransch Ericsson verkar i. I länder som just nu fattar de första 5G-besluten måste Ericsson vinna den första affären på nytt. Marknaden i Kina för västerländska leverantörer har också blivit mer oförutsägbar, och Ericsson avbröt sin verksamhet i Ryssland i början av 2022.

Eftersom företagets verksamhet är cyklisk och den teknik som utvecklas snabbt blir föråldrad måste företaget kontinuerligt investera stora summor i forskning och utveckling. Det finns dock inga garantier för att dessa investeringar kommer att leda till att bolaget blir marknadsledande när nästa generations trådlösa standarder tas fram. Morningstars analytiker har inte någon hög grad av förtroende för att Ericsson på ett tillförlitligt sätt kommer att generera avkastning över den vägda genomsnittliga kapitalkostnaden under det kommande decenniet, och har därför inte tilldelat Ericsson någon ekonomisk vallgrav.

Ericssons försäljning och vinst för det tredje kvartalet var dock mycket bättre än analytikern förväntat sig, främst tack vare en kraftig återhämtning på den viktiga nordamerikanska marknaden, och analytikern höjde Ericssons uppskattade verkliga värde från 92 kronor per aktie till 95. Det innebär att aktien handlas kring sitt verkliga värde.

Kom ihåg att som alltid göra din egen analys om du är intresserad av ett bolag, och håll utkik efter nästa månadens aktie. För Morningstar, jag är Johanna Englundh.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class A88,80 SEK-0,11
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B88,68 SEK-0,65Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar