Kommer 2024 att bli ett rekordår för ETF:er?

Den globala ETF-industrin närmar sig 1 biljon i nettoinflöden, främst tack vare traditionella aktörer.

Sara Silano 2024-10-22 | 16:06
Facebook Twitter LinkedIn

Infografica con grafici lineari e scritta ETF

Under de första sex månaderna 2024 noterade den globala ETF-industrin nettoinflöden på 947 miljarder USD. I den här takten är den på väg att passera 1 biljon dollar i flöden vid årets slut, om det inte sker några marknadskollapser.


Målet, som skulle innebära ett rekordår i absoluta termer, är inte omöjligt att uppnå eftersom den årliga tillväxttakten 2024 är betydligt högre jämfört med 2022 och 2023, även om den för närvarande är lägre än 2021.

Datan är tillgänglig i kvartalsrapporten om globala flöden till ETF:er, som också visar att de globala tillgångarna i ETF-industrin uppgick till 13,4 biljoner dollar i september, 3,7 biljoner dollar mer än ett år tidigare, med flöden som bidrog med 1,3 biljoner dollar, medan marknadsuppskattningen gjorde resten.

96% av flödena går till traditionella ETF:er

Trots att emittenter erbjuder mer sofistikerade strategier föredrar ETF-investerare fortfarande traditionella aktie- och obligationsreplikanter, som stod för 96% av de totala flödena 2024. Framför allt visar Morningstars data en ökning av andelen räntebärande flöden av de totala inflödena under andra och tredje kvartalet.

”Obligationsfonder registrerade flöden på 127 miljarder dollar under tredje kvartalet, vilket överträffade det tidigare rekordet på 112 miljarder dollar som registrerades under andra kvartalet 2020, på höjden av marknadskraschen som orsakades av covid-epidemin”, förklarar Sylvester Flood, senior produktchef på Morningstar Direct. Sedan början av 2024 har den organiska tillväxten, beräknad som flöden i förhållande till tillgångar i början av perioden, varit 13,5 procent.

ETF:er går även framåt i Europa

USA dominerar den globala ETF-industrin både vad gäller flöden och utgivande bolag. När det gäller inflöden visar dock Morningstars data att ”resten av världen” har gått om USA när det gäller organisk tillväxt sedan början av året (9% jämfört med 8,4% för USA). I Europa uppgick nettoflödena under årets första nio månader enligt tidiga uppskattningar till 161 miljarder euro, vilket överträffar 2023. De totala tillgångarna steg över 2 biljoner euro för första gången i historien.

Med ett kvartal kvar att gå ser 2024 ut att bli ett nytt rekordår för den europeiska ETF-industrin, enligt Jose Garcia-Zarate, Associate Director för Passive Strategies på Morningstar.

Aktier har varit de som presterat bäst sedan början av året, med nettoinflöden som uppskattas till 118,6 miljarder euro - inklusive 41 miljarder euro bara under det tredje kvartalet - följt på avstånd av obligationer med 39,3 miljarder euro.

 

När det gäller emissionsbolagen är den globala branschen USA den ledande aktören. De tre största företagen i världen sett till tillgångar, iShares (BlackRock), Vanguard och State Street, har sina huvudkontor utomlands. iShares är också det mest internationellt diversifierade och det största i Europa, där det har en marknadsandel på 43%. I den globala rankingen ligger de två största aktörerna på den gamla kontinenten, nämligen Amundi och Xtrackers, på sjätte och sjunde plats.

Aktiva ETF:er, tillgångar på 973 miljarder dollar

Förutom att vara en kandidat till ett rekordår för ETF:er kommer 2024 säkert att bli ihågkommet för ökningen av aktiva ETF:er, dvs. de som investerar i en portfölj av aktier eller obligationer som valts av en förvaltare och skiljer sig från traditionella ETF:er som passivt replikerar ett index baserat på förutbestämda regler. Sedan januari har de haft en organisk tillväxt på 33%, jämfört med 7% för de passiva. De sistnämnda är dock fortfarande ledande när det gäller absoluta nettoinflöden. På ett år ökade tillgångarna i aktiva ETF:er från 683 miljarder USD till 973 miljarder USD.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar